15.9.2015

Gluteeniton kardemummakakku

Mehevä kardemummakakku on gluteeniton ja kerrankin myös koristeltu
Gluteenitonta kokkailua on tullut harrastettua vähän vähemmän, sillä omassa lähipiirissäni ei ole keliaakikkoja ja olemme voineet käyttää tavallisia gluteenia sisältäviä tuotteita keittiössä. Kuitenkin gluteeniton leivonta on hyvä osata, sillä minunkin ympäristöstäni löytyy useita henkilöitä, jotka noudattavat kyseistä erikoisruokavaliota. Esimerkiksi täytekakkupohja on helppo toteuttaa gluteenittomana, jolloin se sopii juhlissa entistä useammalle. Käytän muutenkin täytekakkupohjassa melkein puolet perunajauhoja, niin vehnäjauhojen osuuden voi korvata gluteenittomalla jauhoseoksella. Jos tavallisen ja gluteenittoman kakun laittaisi vierekkäin, ei lopputuloksesta osaisi arvata, kumpi on kumpi. Tämä kakku sai ideansa siitä, että jääkaapissa oli päiväysuhkaista piimää ja kuivakaapissa nökötti avattu paketti gluteenitonta jauhoa. Ja koska rakastan edelleen kardemummaa yli kaiken, halusin kehitellä oman reseptini, jossa yhdistyvät nämä kaikki maut. Ja kuivakakkuun päädyin alunperin siksi, että ostin viime viikolla Vantaalla käydessäni kirppikseltä ihanan vanhan kakkuvuoan, jota halusin päästä heti testaamaan. Vuoka oli pienempi, kuin mitä normaalisti käytän ja siinä oli tasainen päällinen, niin kerrankin tuli väsättyä myös kuorrutus kakulle. Ja saahan siten ilman suurempaa panostusta kakusta entistä näyttävämmän.

1,5 l kakkuvuokaan

2 dl piimää
100 g voita sulatettuna
1 dl sokeria
1 dl tummaa siirappia
1 rkl kardemummaa
1 tl vaniljaa myllystä jauhettuna
1tl ruokasoodaa
4 dl gluteenitonta jauhoseosta (käytin Sunnuntain)

kuorrutus
1 rkl kuumaa vettä
1 tl pikakahvijauhetta
n. 2 dl tomusokeria
sokerihelmiä

Sekoita kulhossa isolla lusikalla piimä, sokeri, siirappi ja sulatettu voi. Lisää joukkoon sekoitut kuivat aineet siivilän läpi ja vatkaa lusikalla nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Voitele vuoka sulatetulla voilla ja jauhota gluteenittomilla jauhoilla tai korppujauhoilla tai vaikka mantelirouheella/kookoslastuilla. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa n. 50 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Kokeile kypsyyttä tikulla, kakku on kypsää kun tikku pysyy siistinä eikä siihen jää taikinaa. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä ja anna sen jäähtyä kunnolla ennen kuorruttamista, ettei kuorrute sula ja valahda pois pinnalta. 

Kuorrutus: kuumenna vesi mukissa tai pienessä kulhossa mikrossa ja liota joukkoon pikakahvijauhetta maun mukaan, itse tykkäsin melko vahvasta kahvin aromista. Sekoita lusikalla joukkoon tomusokeria ja kun se on vielä valuvaa, valuta sitä lusikalla kakun pinnalle raidoiksi. Koristele kakku lopuksi ennen kuorrutteen kovettumista sokerihelmillä.

Tästä tuli kyllä hyvää! Päätin tälläkin kertaa korvata vehnäjauhot 1:1-suhteella gluteenittomilla ja lopputulos oli onnistunut. Korkeintaan voita voisi olla ehkä 25-50g enemmänkin, mutta hyvin toimi tälläkin määrällä. Kardemumma maistui sopivasti, ei kuitenkaan liikaa. Nyt olen hullaantunut tuohon vaniljatankomyllyyn, josta saa jauhettua oikeata vaniljaa haluamansa määrän kuin mustapippuria konsanaan. Mikäli kaapistasi ei vaniljaa löydy, voi sen korvata esim. 2-3 tl vaniljasokeria tai vanilliinisokeria, maun mukaan. Koska gluteenittomia jauhoja löytyy vielä, pitää testailla muitakin gluteenittomia juttuja. Ehkäpä jotain suolaista? 

5 kommenttia:

  1. Kiitos, täytyykin kokeilla :)

    VastaaPoista
  2. Ollos hyvä! Toivottavasti maistuu yhtä hyvin kuin mulle, kardemumma vaan on niin ihanaa. Tänään veivasin raparperipiirakan, joka sekin gluteenittomana :) Ohje tulee jossain vaiheessa blogiin.

    VastaaPoista
  3. Lisää näitä gluteenittomia ohjeita! Jihuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep jossain vaiheessa tulee tuo raparperipiirakan gluteeniton versio blogiin ja tarkoitus on rueta tägäilemään gluteenittomia ohjeita vähän tarkemminkin jatkossa :) Hyvä kuulla, jos tämä on mieleinen uudistus!

      Poista
  4. Ja tähän ei siis tullut kananmunaa ollenkaan. Oho! :)

    VastaaPoista