3.9.2016

Kantarellirisotto

Herkullinen kantarellirisotto maistuu syksyllä
Sienet on ihania ja risotto on hyvää, joten sienirisotto on tietenkin superhyvää! Tätä lempeää kantarellirisottoa kokkailin suunnilleen kuukausi sitten, kun tulin ostaneeksi torilta herkullisia kantarelleja. Vielä niitä löytyy metsästäkin, jos kerkeää vaan etsimään. Mausteita ei kannata kantarelliin laittaa liikaa, ettei sienen hieno oma aromi peity. Myös valkopippuria kannattaa koittaa kantarellin maustamisessa, joskin itse olen luottanut tässäkin lähinnä mustapippuriin. Risotto on helppo valmistaa ja se maistuu varmasti kaikille, kunhan vain muistaa sekoittaa ahkerasti ja jättää ruoan löysäksi puuroksi. Jos haluaa välttää ruoan jämähtämistä, voi parmesaanin tarjoilla vasta ruoan pinnalle ripoteltuna.  Sen sijaan kouluissa tarjoiltu nakkeja tai jauhelihaa, herne-maissi-paprikaa ja pitkäjyväistä riisiä sisältävää ruokaa ei pidä sotkea risottoon. Meikäläinen on edelleen ihan noviisi risottokokkina ja kuvatessa ruoat kerkeävät jumahtaakin lautaselle, mutta maku on yksinkertaisuudessaan loistava. Kolmisen vuotta sitten voitin herkkutattirisotollani kuitenkin yhden reseptikilpailun. Alkoholittomille viineille pisteet kotiin, ne kestää viinallisia veljiään parempana jääkaapissa satunnaisia kokkaushetkiä.

4 annosta

voita kuullottamiseen
3 dl risottoriisiä
1 iso kesäsipuli varsineen
1½ dl valkoviiniä (alkoholiton)
1 l tuoreita kantarelleja
1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
mustapippuria myllystä
merisuolaa myllystä
1 rkl tuoretta timjamia
100 g parmesaania raastettuna
2 rkl smetanaa
1 rkl voita

Valmistele ensin sienet. Putsaa ja hienonna kantarellit sopiviksi suupaloiksi. Kiehuta niistä paistinpannulla pois nesteet ja mausta kevyesti suolalla. Mikäli käytät jo pakastettuja sieniä, ota ne sulamaan ajoissa tai turvota kuivatut sienet kuumassa vedessä käyttövalmiiksi. Laita kasvisliemi kiehumaan pieneen kattilaan. Kuumenna iso kasari ja sulata siinä voi. Kuullota risottoriisiä miedohkolla lämmöllä, kunnes se on läpikuultavaa. Älä anna riisin ruskistua, muuten se ei pysty imemään nestettä itseensä ja tärkkelys palaa. Kun riisi alkaa olla kiiltävää, lisää pannulle hienonnettu kesäsipuli ja anna sen kuullottua. Kaada pannulle valkoviini ja anna sen imeytyä riisiin samalla koko ajan sekoitellen. Aloita lisäämään kauhallinen kerrallaan kasvislientä. Sekoita riisiseosta usein, että se alkaa hieman puuroutua. Kun neste on imeytynyt riisiin, lisää seuraava kauhallinen lientä. Käytä kasvislientä niin paljon, että saat juuri ja juuri kypsää riisiä, joka on vielä valuvan pehmeää. Lisää pannulle kantarellit ja kuumenna seos kiehuvan kuumaksi, lisää vielä tarvittaessa tilkka nestettä. Lisää pannulle mustapippuria, timjamia ja reilusti hienoksi raastettua parmesaania. Maista seosta, lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria. Lisää viimeisenä pannulle nokare smetanaa (ranskankermaa tai tilkka kermaa) ja voita. Tarjoile risotto välittömästi, ettei se ehdi kiinteytyä liikaa ja höylää pinnalle parmesaanilastuja. Jos haluat lisää ruokaisuutta, voit paistaa joukkoon pekonisilppua.

Ihanaa! Sienirisotto on kyllä ehdottomasti yksi lemppariruokiani. Sienen hienot aromit pääsevät oikeuksiinsa miedon riisin seurassa ja lopputuloksena on vaivattomasti iso annos ruokaa, jota voi ottaa vaikka evääksi töihinkin. Risotto ei kuitenkaan odottele syöjiä, vaan syöjien on oltava valmiina risottolautasta odottamassa. Kannattaa kokeilla!

Resepti on julkaistu elokuussa Heilin ruokapalstallani.

2 kommenttia: