Karamellissa kypsyneet omput ovat herkullisia! |
n. 8 annosta
karamelli
50 g voita
1 dl fariinisokeria
3-4 omenaa
taikina
75 g voita
¾ dl sokeria
1 kananmuna
2 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (esim. Sunnuntai)
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 dl kuohukermaa
Vuoraa pitkulainen leipävuoka leivinpaperilla. Levitä
karamellia varten pehmennyt voi tasaisesti vuoan pohjalle. Ripottele päälle
fariinisokeri. Pese omenat ja leikkaa ne ohuiksi puoliympyrän muotoisiksi
lohkoiksi. Aseta omenalohkot kuoripuoli alaspäin vuokaan hieman pystyyn, niin
saat kauniin pinnan valmiiseen kakkuun. Valmista taikina. Vatkaa pehmennyt voi
ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää joukkoon kananmuna hyvin vatkaten.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja vatkaa ne nopeasti taikinaan. Lisää lopuksi
kerma ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Nostele taikina vuokaan omenalohkojen
päälle ja tasoita pinta. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa keskitasolla n.
35 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää ja saanut hieman väriä. Anna kakun
jäähtyä hetki ja kumoa se sen jälkeen tarjoiluvadille. Poista leivinpaperi ja
hunnuta halutessasi pinta tomusokerilla. Tarjoile hieman lämpimänä.
VINKKI: Gluteenittomat jauhot eivät ruskistu ihan samalla
tavalla ja taikina jää hieman murenevaksi verrattuna vehnäjauhoilla
leivottuihin. Voit korvata gluteenittoman jauhoseoksen samalla määrällä
vehnäjauhoja. Keikaus onnistuu hyvin myös raparperista tai luumuista tai melkeinpä mistä vain tarpeeksi kiinteistä hedelmistä ja marjoista.
Ihanaa! Karamelli imeytyy mukavasti omppuihin ja taikinapohjaan. Kun asettelee omenat vuokaan nätisti, myös lopputulos on hurmaava. Olin jo vahingossa työntämässä omppuja leikkauspinta ylöspäin, kunnes muistin kääntäväni kakun vielä ympäri. Kannattaa olla varovainen kakkua kumotessa, ettei tulikuuma karamelli roisku päälle tai vaihtoehtoisesti ohi tarjoiluvadilta, sillä karamelli on tämän herkun ehdoton tähti. Mietin myös, että pitäisiköhän seuraavalla kerralla ripauttaa joukkoon hieman merisuolaa... Tämän reseptin pohjana on ikivanha käytössäni ollut ohje, jota muokkasin rankalla kädellä. Lempikeikauskakkuni ohje on kadonnut. Sen on edesmennyt mummoni ottanut talteen aikoinaan n. 10v sitten ET-lehdestä ja sillä valmistui herkullinen kuohkeapohjainen raparperikeikaus, jota maustoi kardemumma. Jos tämä resepti kuulostaa tutulta, niin olisin kiitollinen saadessani ohjeen taas käyttööni!
Resepti on julkaistu Karjalan Heilin ruokapalstallani tänään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti