Mustikalla marmoroitu amerikkalainen juustokakku |
Yksi
lempiherkuistani on amerikkalainen juustokakku, jolla on tullut hurmattua
huomaamattaan useampikin herkkusuu. Kakun mehevyys ja pehmeys viettelee
makuhermot ja kaverina tarjotut marjat, kompotit tai hedelmät tuovat siihen
mukavaa raikkautta. Mustikka sopii juustokakkuun enemmän kuin hyvin ja tähän
kakkuun voi käyttää niin tuoreita kuin pakastettuja mustikoita. Kannattaa
kokeilla myös kirpakkaa puolukkaa tai aromikasta vadelmaa! Marmorikuvioinnin
tekeminen on helppoa ja lopputulos on todella näyttävä. Marmorointia varten
tiputetaan pieniä nokareita marmorimassaa kakun pinnalle ja kuvioita vedetään
pystysuoraan suuntaan ja toiseen hammastikulla, veitsellä tai muulla
vastaavalla. Marmoroinnin voi tehdä hedelmä- ja marjasoseilla tai notkistetulla
Nutellalla. Kannattaa kokeilla!
28 cm vuokaan
pohja
175 g digestive-keksejä
50 g voita sulatettuna
täyte
600 g Philadelphia-tuorejuustoa
(maustamaton)
2 dl sokeria
3 kananmunaa
2½ dl kuohukermaa
1 dl maissitärkkelystä (maizena)
1 tl vaniljasokeria
½ sitruunan mehu ja kuori raastettuna
mustikkamarmori
200 g mustikoita
½ dl sokeria
Murskaa keksit (kattilassa
perunasurvimella) ja sekoita keksimuruun sulatettu voi. Painele seos ison irtopohjaisen
vuoan pohjalle ja reunoille. Laita pohja odottamaan jääkaappiin täytteen
valmistuksen ajaksi. Sekoita kaikki täytteen aineet sähkövatkaimella tasaiseksi
massaksi. Kaada täyte vuokaan. Laita
mustikat ja sokeri kulhoon ja aja seos tasaiseksi murskaksi sauvasekoittimella.
Nosta lusikalla pieniä kekoja mustikkasosetta kakun pinnalle. Marmoroi pinta
laittamalla veitsi kohtisuoraan kakkuun ja vedä raitoja pitkittäin sekä
poikittain. Paista kakkua 170-asteisessa uunissa n. tunnin ajan. Laita kakun päälle
folio tai leivinpaperi, jos pinta alkaa tummua. Kakun pinnan tulee jäädä vaaleaksi,
jolloin kakku säilyy mehukkaana. Jäähdytä kakku ja anna sen vetäytyä
jääkaapissa mieluiten yön yli. Tarjoile halutessasi lisänä marmoroinnista
ylijäänyttä mustikkamassaa tai paseerattua mustikkaa, joka on maustettu
kevyesti sokerilla. Paseerauksessa mustikat painellaan tiheän siivilän läpi,
jolloin siemenet ja kuoret jäävät siivilään, kulhoon valunut neste käytetään
kastikkeeksi.
Vinkki: Ilman mustikkamarmoria tämä kakku
on taivaallista amerikkalaista juustokakkua!
Ihanaa! Tehtiin tätä kakkua keväällä miun kansalaisopiston kakkukurssillakin ja tuli oikein suunmukaista kaikille. Marmorointia on kiva kokeilla, sillä saa nopeasti erilaisiin leivonnaisiin uutta ilmettä ja ei se lopulta vaikeatakaan ole, kun pääsee jyvälle. Juustokakkujen paistamisen kanssa kannattaa olla varovainen, sillä liiallinen paistaminen tekee kakusta kumimaista ja kiinteää. Parasta olisi, jos reunat eivät kerkeä saada väriä lainkaan. Alla olevien kuvien kakku on tehty 20cm vuokaan puolikkaalla reseptillä.
Resepti on julkaistu Karjalan Heilin ruokapalstallani elokuun puolivälissä.
Resepti on julkaistu Karjalan Heilin ruokapalstallani elokuun puolivälissä.
Juustokakku ennen kypsennystä (tässä pieni 20cm vuoka ja puolikas annos) |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti