25.9.2016

Mustikkamarmoroitu juustokakku

Mustikalla marmoroitu amerikkalainen juustokakku
Yksi lempiherkuistani on amerikkalainen juustokakku, jolla on tullut hurmattua huomaamattaan useampikin herkkusuu. Kakun mehevyys ja pehmeys viettelee makuhermot ja kaverina tarjotut marjat, kompotit tai hedelmät tuovat siihen mukavaa raikkautta. Mustikka sopii juustokakkuun enemmän kuin hyvin ja tähän kakkuun voi käyttää niin tuoreita kuin pakastettuja mustikoita. Kannattaa kokeilla myös kirpakkaa puolukkaa tai aromikasta vadelmaa! Marmorikuvioinnin tekeminen on helppoa ja lopputulos on todella näyttävä. Marmorointia varten tiputetaan pieniä nokareita marmorimassaa kakun pinnalle ja kuvioita vedetään pystysuoraan suuntaan ja toiseen hammastikulla, veitsellä tai muulla vastaavalla. Marmoroinnin voi tehdä hedelmä- ja marjasoseilla tai notkistetulla Nutellalla.  Kannattaa kokeilla!

28 cm vuokaan

pohja
175 g digestive-keksejä
50 g voita sulatettuna

täyte
600 g Philadelphia-tuorejuustoa (maustamaton)
2 dl sokeria
3 kananmunaa
2½ dl kuohukermaa
1 dl maissitärkkelystä (maizena)
1 tl vaniljasokeria
½ sitruunan mehu ja kuori raastettuna

mustikkamarmori
200 g mustikoita
½ dl sokeria

Murskaa keksit (kattilassa perunasurvimella) ja sekoita keksimuruun sulatettu voi. Painele seos ison irtopohjaisen vuoan pohjalle ja reunoille. Laita pohja odottamaan jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi. Sekoita kaikki täytteen aineet sähkövatkaimella tasaiseksi massaksi. Kaada täyte vuokaan.  Laita mustikat ja sokeri kulhoon ja aja seos tasaiseksi murskaksi sauvasekoittimella. Nosta lusikalla pieniä kekoja mustikkasosetta kakun pinnalle. Marmoroi pinta laittamalla veitsi kohtisuoraan kakkuun ja vedä raitoja pitkittäin sekä poikittain. Paista kakkua 170-asteisessa uunissa n. tunnin ajan. Laita kakun päälle folio tai leivinpaperi, jos pinta alkaa tummua. Kakun pinnan tulee jäädä vaaleaksi, jolloin kakku säilyy mehukkaana. Jäähdytä kakku ja anna sen vetäytyä jääkaapissa mieluiten yön yli. Tarjoile halutessasi lisänä marmoroinnista ylijäänyttä mustikkamassaa tai paseerattua mustikkaa, joka on maustettu kevyesti sokerilla. Paseerauksessa mustikat painellaan tiheän siivilän läpi, jolloin siemenet ja kuoret jäävät siivilään, kulhoon valunut neste käytetään kastikkeeksi.

Vinkki: Ilman mustikkamarmoria tämä kakku on taivaallista amerikkalaista juustokakkua!

Ihanaa! Tehtiin tätä kakkua keväällä miun kansalaisopiston kakkukurssillakin ja tuli oikein suunmukaista kaikille. Marmorointia on kiva kokeilla, sillä saa nopeasti erilaisiin leivonnaisiin uutta ilmettä ja ei se lopulta vaikeatakaan ole, kun pääsee jyvälle. Juustokakkujen paistamisen kanssa kannattaa olla varovainen, sillä liiallinen paistaminen tekee kakusta kumimaista ja kiinteää. Parasta olisi, jos reunat eivät kerkeä saada väriä lainkaan. Alla olevien kuvien kakku on tehty 20cm vuokaan puolikkaalla reseptillä. 

Resepti on julkaistu Karjalan Heilin ruokapalstallani elokuun puolivälissä.

Juustokakku ennen kypsennystä (tässä pieni 20cm vuoka ja puolikas annos)
Juustokakku valmiina (tässä 20cm vuoka ja puolikas annos)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti