24.9.2016

Tyrnivispipuuro

Vispipuuro saa upean värin ja maun tyrnimarjoista
Vispipuurokokeilut jatkuvat keittiössäni ja tällä kertaa testiin päätyivät tyrnit, joita kasvaa meillä maalla hyvinkin satoisasti. Niitä löytyy pakastimesta vielä vuosikertanakin, joten tein uusille tilaa surauttamalla vispipuuroa. En edelleenkään ole suuri vispipuuron ystävä, mutta kokeilutyö on saanut minut puolifanittamaan jo. Olen sitä mieltä, että vaahdotus tekee mausta jotenkin metallisen ja se ehkä on se suurin ongelma. Kuitenkin nämä vadelmaversiot ja muut ovat enemmän kuin jees puolukkaan verrattuna. Bongasin tyrniä kaupan pakastealtaasta ihan kohtuulliseen hintaan, joten kannattaa ostaa ja maistaa, jos ei ole tuttu marja!

4 annosta 

5 dl vettä
200 g tyrnimarjoja
1½-2 dl sokeria
½ tl suolaa
1 dl mannasuurimoita
1 tl vaniljasokeria

Keitä tyrnimarjoja kymmenkunta minuuttia vedessä tai kunnes marjat ovat menettäneet väriään ja ne ovat selkeästi keittyneet yli. Paseeraa siemenet ja kuoret pois tiheän siivilän läpi ja käytä jäljelle jäänyt mehu puuroon. Kiehauta tyrniliemi ja vispaa joukkoon suola, mannasuurimot sekä sokeri. Keittele usein sekoittaen kymmenkunta minuuttia tai kunnes suurimot ovat kypsyneet ja puuro on sakeutunut. Maista sokeri ja suola, lisää niitä tarvittaessa. Sekoita joukkoon vaniljasokeri ja jäähdytä puuro. Vispaa se kuohkeaksi joko sähkövatkaimella tai yleiskoneella. Tarjoile jäähtyneenä, seuraksi voi laittaa tilkan kuohukermaa, vaniljakastiketta tai maitoa tai kunnon nokareen turkkilaista jogurttia.

Hyvää oli! Söin vispipuuroa jogurtin kanssa aamu- ja iltapalana. Ihana väri tulee kyllä tyrneistä ja onhan ne tyrnit makoisia muutenkin. Sen verran happamia ovat marjat, että sokeria saa laittaa melko reippaasti, ettei ikenet irtoa. Seuraavan kerran vispipuuroa tehdessäni kokeilen todennäköisimmin mustikkaa tai punaherukkaa. Tyrnin siemenet ovat superterveellisiä, joten ne kannattaa pureskella keittämisen jälkeen vielä pieneksi murskaksi. Tyrnin c-vitamiinipitoisuus on todella korkea ja jo muutama tyrni päivässä tuo potkua!

4 kommenttia:

  1. Tämän kokeilen varmasti, kuulostaa mahtavalta! Olen puolukan ystävä joten olen aina pitänyt vispipuurosta mutta tyrni on toinen heikkouteni! Miten nämä happamat asiat niin vetävätkin. ;)

    VastaaPoista
  2. Tämän kokeilen varmasti, kuulostaa mahtavalta! Olen puolukan ystävä joten olen aina pitänyt vispipuurosta mutta tyrni on toinen heikkouteni! Miten nämä happamat asiat niin vetävätkin. ;)

    VastaaPoista
  3. Voi, kun malttaisi vähistä tyrneistä kokeilla visparia. Varmasti hyvää!

    VastaaPoista