26.12.2015

Joululimppu

Jouluinen mallaslimppu ilman siirappihuntua
Osallistuin muutama viikko sitten kansalaisopiston kokkauskurssille, jonka teemana olivat erilaiset joululeivonnaiset. Teimme perinteisten leivonnaisten lisäksi myös itselleni uusia juttuja, kuten stollenia. Tämän joululimpun teko napsahti omalle kohdalleni ja leivästä tulikin oikein herkullista. Koska limppuja ei syöty kurssilla vaan kuljetettiin kotiin, niin en voidellut leipiä siirappivedellä. Siirappivesi tuo leivän pintaan upean tahmaisen kiillon ja pienen makeuden. Limppuun on käytetty perinteisiä mausteita, kuten fenkolia, kuminaa ja anista. Kaljamaltaat ovat ihania ja yhdestä pussillisesta leipoo monen monta kertaa ihania leipiä tai voihan niistä kokeilla tehdä kotikaljaakin. Suosittelen. Resepti on saatu kurssilta ja peräisin jostain vanhasta keittokirjasta, jonka nimeä minulla ei valitettavasti ole tiedossani. Monisteessa oli vielä toinen leipäohje, jonka aion testata jossain vaiheessa, siinä on vähemmän hiivaa ja resepti on kuminaton.

3 limppua

1 l piimää
100 g tuorehiivaa
3 rkl suolaa
1 dl tummaa siirappia
2 rkl fenkolia
1 rkl anista
1 rkl kuminaa
2 tl pomeranssinkuorta
2 dl kaljamaltaita
6 dl hiivaleipäjauhoja
n. 12 dl ruisjauhoja

Kuumenna piimä kädenlämpöiseksi isossa kattilassa liedellä tai muovikulhossa mikrossa. Liuota haaleaan piimään hiiva ja suola. Hienonna kokonaiset mausteet huhmaressa hienoksi jauhelmaksi. Lisää piimän sekaan hienonnetut mausteet, siirappi ja kaljamaltaat. Alusta joukkoon hiivaleipäjauhot ja ruisjauhot, vaivaa taikina tasaiseksi ja anna sen kohota. Leivo taikinasta kolme pyöreää limppua pellille (käytä apuna jauhoja) ja anna kohota uudelleen. Pistele leivät haarukalla ja paista niitä 175-asteisessa uunissa reilu tunti tai kunnes leipä on kypsää. Kypsän leivän pohjaan koputettaessa leipä kumisee kauniisti. Voitele leivät paistamisen loppuvaiheessa siirappivedellä. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Hyvää oli! Leivässä on mukavan mausteinen maku mausteiden ansiosta ja kaljamaltaat tuovat mukavaa rousketta. Taikina on alustusvaiheessa sitkotonta ja vähän tarttuvaa, mutta jauhoja ei ainakaan pidä lisätä ohjetta enempää, muuten lopputuloksesta tulee liian kova ja kuiva. Maltaat imevät itseensä nestettä aika paljon. Kohonnut taikina on kuitenkin helppo leipoa limpuiksi. Halutessaan taikinan voi paistaa myös pitkulaisiksi leiviksi tai valmistaa leipävuoassa. Itse pidän kuminasta eikä se ole tässä liian hallitsevassa osassa, mutta halutessaan sen voi jättää poiskin. En tiedä miten tämä nyt on niin jouluinen limppu, koska ihan hyvin tätä voi leipoa ympäri vuoden.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa todella hyvältä, pitääpä kokeilla. Pitää tosin odottaa, että pääsee täältä jouluisesta Kreikasta kotiin. Täältä ei noita aineisosia löydä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, millainen oli kreikkalainen joulu? Siellä on ihanaa ruokaa ja leipää, mutta onhan se rukiin maku meille tärkeä :)

      Poista