Mustikkajuustokakku on herkullinen ja näyttävä kahvipöydän koristus |
Osallistuin aiemmin tänä vuonna Marttojen kakkukurssille ja yhtenä siellä tehdyistä kakuista oli hapankorppupohjainen hyydykekakku, jossa maku tuli kaupan valmiista marjakeitosta. Kakku jäi kytemään mieleeni ja sen idean pohjalta kehittelin tämän oman juustokakkuni reseptin, jossa hapankorppu on korvattu omatekoisilla pipareilla ja makurahkat tuorejuustolla. Kakku matkasi koristelemattomana vanhempieni luokse ja koristelin sen juuri ennen itsenäisyyspäivän kahvituokiota. Pidän yksinkertaisista koristeluista ja siksi hyytelön päälle riittivät pelkät marjat, muutama nappi suklaata ja itsekasvatettua minttua. Käytin täytteeseen mustikkajauhetta, jonka sain jo pidempi aika sitten Berryfectiltä, paikalliselta yritykseltä, joka vie marjajauheita myös ulkomaille. Jauheita on helppo huiskia smoothieihin, kakkuihin ja vaikka muroihin, 1 tl vastaa 1 dl tuoreita marjoja. Aikamoinen marjapommi!
26 cm irtopohjavuokaan
pohja
250 g kotitekoisia pipareita
n. 75 g voita sulatettuna
mousse
2 dl kuohukermaa
300 g Philadelphia-tuorejuustoa (maustamaton)
250 g maitorahkaa
2 dl mustikkakeittoa
n. 1 dl sokeria
7 tl mustikkajauhetta (Berryfect)
7 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua
kiille
4 dl mustikkakeittoa
2 dl hyytelösokeria
koristelu
tuoretta minttua
tuoreita mustikoita tai pensasmustikoita
valkosuklaahippuja
Murskaa keksit hienoksi murskaksi perunasurvimella tai
cutterissa. Sekoita joukkoon voisula ja painele seos leivinpaperilla vuoratun
irtopohjavuoan pohjalle. Halutessasi voit voidella ja ”jauhottaa” vuoan reunat
tomusokerilla kauniin reunan aikaansaamiseksi. Anna piparipohjan kovettua
jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja
sekoita siihen tuorejuusto sekä maitorahka. Mausta seos mustikkakeitolla,
sokerilla ja halutessasi mustikkajauheella. Mustikkajauhe syventää kakun väriä
ja tuo siihen makua (1tl vastaa 1dl tuoreita marjoja!). Liota liivatelehtiä
kylmässä vedessä 5 minuuttia. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sekoita
siihen kuiviksi puristetut liivatteet. Kaada seos ohuena nauhana moussemassan
joukkoon. Tarkista maku, lisää tarvittaessa sokeria tai mustikkajauhetta. Kaada
seos vuokaan piparipohjan päälle. Anna hyytyä vähintään muutama tunti, mutta mielellään
yön yli jääkaapissa. Koristele kakku kiilteellä. Siivilöi mustikkakeitosta
siemenet ja kuumenna keitto pienessä kattilassa hyytelösokerin kanssa, keitä
hetki ja anna jäähtyä. Lusikoi hieman jäähtynyt hyytelöseos kakun päälle
tasaiseksi kerrokseksi. Anna kiilteen hyytyä kylmässä. Koristele kakku
mustikoilla, valkosuklaahippusilla ja tuoreella mintulla. Tarjoile kakku
kylmänä.
Kakkupala leikkautuu kauniisti |
Liivatteen kanssa on aina pieni riskinsä, että hyytyykö lopputulos nyt varmasti tarpeeksi. Pidän itse juuri ja juuri hyytyneistä kakuista, sillä liika liivate tekee kakuista kumimaisia ja se maistuu ikävältä suussa. Siksi pinnalle tulevaan hyytelöön olikin ihana käyttää hyytelösokeria, jolloin lopputuloksesta tuli paljon kivempi eikä vaaraa kumimatosta tullut. Hyytelösokeripinta kuitenkin alkaa valuttaa nestettä säilytyksessä, joten hirveän paljon ennen tarjoilua kakkua ei kannata hyytelöidä tai säilytellä kovin kauaa valmiina. Joka tapauksessa, kakku oli todella ihanan makuinen ja kakkuun voi laittaa mitä tahansa marjakeittoa tai keitellä keitot itse.
Hei!Uskaltaskohan kokeilla tätä,kohta oleviin ristiäisiin:)Ois oikein hyvännäköinen ja herkullisen oloinen kahvipöydässä.Ainut huoli vaan ettei kukaan kerkeä tekemään koekakkua,mutta jospa tähän voisi luottaa..
VastaaPoistaEikun vaan leipomaan! Tuo kiille kannattaa laittaa vasta viimetipassa, ettei valuta. Tai laittaa liivatetta hyytelösokerin tilalle. Marjajauheita saa luontaistuotekaupoista ja hyvinvarustetuista marketeista.
VastaaPoista