29.12.2015

Aurajuusto-kermaperunat

Aurajuusto maustaa perunavuoan superherkulliseksi
Kermaperunat ovat hyviä ja aurajuustolla aateloidut kermaperunat ovat vielä parempia! Viimeksi tein tätä herkkulisuketta itsenäisyyspäiväksi, jolloin nautiskelimme naudanpaistia pääruoaksi. Hitaasti hauduttamalla perunoista tulee pehmeitä ja kerma imeytyy perunoiden joukkoon. Ja tätä kannattaa tehdä kerralla isompi satsi, niin sitä voi lämmittää paistinpannulla seuraavana päivänä, jolloin se saattaa olla vieläkin parempaa.

8 annosta

n. 1½ kg kiinteitä perunoita
170 g Aurajuustoa (1 kolmio)
mustapippuria myllystä
merisuolaa myllystä
n. 4 dl kuohukermaa

Kuori ja huuhtele perunat. Leikkaa perunat ohuehkoiksi viipaleiksi. Lado perunat voideltuun isoon uunivuokaan, ripottele väleihin suolaa ja pippuria sekä murusteltua aurajuustoa. Ripottele päällimmäiseksi vielä aurajuustoa ja kaada päälle kermaa, kunnes perunat lähes peittyvät. Paista 200-asteisessa uunissa noin tunti tai vähän reilu, eli kunnes perunat ovat kypsyneet ja saaneet kauniin värin. Mikäli pinta uhkaa tummua liikaa, asettele päälle folio. Anna perunavuoan vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Aura-kermaperunat käyvät lisukkeeksi mm. erilaisille paisteille ja pihveille. Halutessaan ruoan voi maustaa myös valkosipulilla tai sipulilla ja ripotella pinnalle vielä emmental-raastetta.

Hyvää ja niin perinteistä! Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen, vaan vanhat ja yksinkertaiset jutut ovat yleensä niitä parhaita. Grillatun pihvin lisukkeena auraperunat ovat miun mielestäni ehkä parhaita ja miksei kylkeen sopisi myös lohi. Pääsiäisenä perunoissa aurajuusto korvataan runsaaalla valkosipulilla ja useimmiten pinnalle ripotellaan vielä kunnon kerros juustoa rapeutta tuomaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti