15.8.2014

Maitosuklaamousse täytekakkuun

Vadelmainen suklaamoussekakku
Vietimme äitini syntymäpäiviä jo hieman etukäteen maalla ja minä leivoin viemisiksi täytekakun, jonka kuorrutin paikan päällä juuri ennen tarjoilua. Kakku on täytetty kaikella sillä, mitä kotoani sattui löytymään ilman kauppareissua ja onneksi lopputulos olikin hyvin herkullinen! Suklaan kaveriksi sopii hyvin sekä vattu että päärynä. Kakku maistui myös muille ja jopa mummoni tykkäsi, vaikka hän ei liiemmin ole täytekakkujen ystävä. Tuo mousseohje on mainio, sillä pystyy tekemään moussen mistä tahansa suklaasta, olen käyttänyt tuota perusohjetta viime aikoina hyvin paljon. Täytekakkujen tekeminen on kyllä hauskaa ja onneksi viime aikoina niitä onkin päässyt tekemään ihan mukavasti. Vielä on niin paljon juttuja kokeilematta ja koristelunkin suhteen on niin älyttömästi opeteltavaa! Joku tosi erikoinen täyte olisi hauska kehitellä :)

26 cm/3 litran vuokaan

kakkupohja
6 kananmunaa
sokeria
perunajauhoja
vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

maitosuklaamousse
200 g maitosuklaata
2 kananmunaa
½ dl sokeria
2 dl kuohukermaa
4 liivatelehteä
n. 1 rkl vettä

täyte
pieni purkki vadelmahilloa
1 prk päärynänpuolikkaita sokeriliemessä

kuorrutus
6 dl vispikermaa
3 rkl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
tuoreita vadelmia
pari palaa maitosuklaata

Mittaa kananmunat yksitellen korkeaan lasiin. Mittaa toiseen samanlaiseen lasiin saman verran sokeria ja kolmanteen lasiin vehnäjauhoja puolet, puolet perunajauhoja ja pari teelusikallista leivinjauhetta. Vatkaa sähkövatkaimella huoneenlämpöiset kananmunat sokerin kanssa tanakaksi, kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Kippaa joukkoon siivilän tai jauhosihdin läpi jauhoseos. Nostele jauhoseos varovasti nuolijalla muna-sokerivaahtoon. Voitele ja korppujauhota vuoka, kopauta vuoasta ylimääräiset korppujauhot pois. Kaada taikina juuri ennen paistamista vuokaan ja paista 175 asteessa kullanruskeaksi, noin 45-60 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla keskeltä, jos tikkuun jää taikinaa, jatka paistamista vielä hetki. Ota kakku uunista ja anna jäähtyä hetki, irrota tarvittaessa reunoja vuoasta ja kumoa kakku. Anna jäähtyä.

Tee maitosuklaamousse. Sulata paloiteltu maitosuklaa varovasti mikrossa välillä sekoittaen. Lämmitä suklaata kerrallaan noin 10 sekuntia. Jäähdytä. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Vispaa kerma napakaksi vaahdoksi pienessä kulhossa. Vispaa kananmunat ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi isommassa kulhossa. Yhdistä isossa kulhossa vaahdot ja jäähtynyt maitosuklaa. Kuumenna tilkka vettä ja sulata veteen kuiviksi puristetut liivatteet. Vatkaa liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon.

Leikkaa kakku kolmeen osaan isolla leipäveitsellä. Kelmuta pesty vuoka ja laita kansiosa (kumotun kakun päällimmäinen kerros) vuokaan paistopinta alaspäin. Levitä kakkupohjalle kunnon kerros vadelmahilloa ja kaada päälle puolet maitosuklaamoussesta, ripottele moussen päälle puolet kuutioidusta päärynästä. Nosta päälle kakun keskikerros ja täytä samoin. Nosta kanneksi viimeinen kerros kakkulevyä ja kääri vuoka kelmuun. Anna kakun tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. 

Vaahdota kerma napakaksi vaahdoksi ja mausta sokereilla. Levitä ohut kerros kermavaahtoa kauttaaltaan kakulle. Laita pursotinpussiin tähtitylla ja pursota kakun reunaan tankoja. Pursota kakun päälle vain ruusukkeita. Asettele kakun pinnalle tuoreita vadelmia ja veistä maitosuklaasta kiekuroita kuorimaveitsellä ja ripottele suklaata kakulle. Anna olla jääkaapissa tarjoiluun saakka.

Täytteenä oli vattuhilloa, suklaamoussea ja päärynäkuutioita
Nam! Käyttämässäni suklaassa oli pieniä kinuskicrispejä, joten ne toivat vielä hieman lisämakua kakkuun. Kinuskimurut tosin taisivat pehmentyä sen verran, että niitä ei hampailla kunnolla erottanut valmiista kakusta. Päärynän sijasta voi käyttää kakussa myös pelkkää vadelmaa, mutta minulla ei niitä ollut. Päälle tulleet vatutkin piti ostaa puolimatkasta pikkukaupasta, että saan kakun koristeltua. Mikäli kakkupohjasta tulee tosi kuiva, niin kannattaa kostuttaa levyjä hieman ennen moussella täyttämistä, sillä mousse jähmettyy aika pian eikä kostuta kakkua hirveästi. Miun kakkupohjat ovat olleet sen verran meheviä, etten edes muista milloin viimeksi olisin täytteiden lisäksi laittanut erillistä kostuketta ja kun täytän kakut vuorokautta ennen tarjoilua, niin kerkeävät maut ja kosteudetkin tasaantua hyvin. Kannattaa muuten ennen täyttämistä kelmuta vuoka kunnolla, sillä laiskuuksissani mie jätin sen tekemättä ja isän kumotessa kakkua tarjoiluvadille tietysti osa reunasta jäi kiinni vuokaan. Sen takia kakusta tuli tasasivuisen sijaan tuollainen ylöspäin kapeneva... 

3 kommenttia:

  1. Vau!! Ihastelin heti tuota kakun muotoa,että miten olet nuo reunat tehnyt.Tuonlainen "vino"reuna onkin tosi kivan näköinen kakussa.Tätä kakkua on ehdottomasti testattava,oli varmaan herkullinen.

    VastaaPoista
  2. Juu ei ihan tarkoituksella tullut, mutta voisihan sitä valmista kakkua hieman muotoilla leikkaamalla tuollaiseksi :) Miulle tulee tuosta mieleen lähinnä joku tulivuoren kraateri! Kakku oli kyllä hyvää, maitosuklaalla tulee pehmeän mieto suklaanmaku. Jos tykkää vahvemmasta, niin kannattaa vaihtaa tummaan suklaaseen. Silloin tulee tarvittaessa laktoositon kakku :)

    VastaaPoista
  3. Kraatteri purkautuu.. Kraatteri akne

    VastaaPoista