11.8.2014

Marinoitu punasipuli

Marinoitu punasipuli
Rakastan erilaisia sipuleita ja käytän sipulia melkein kaikissa suolaisissa ruoissa. Erityisen ihanaa sipuli on salaateissa tai osana salaattibuffettia. Tein ystäväni kolmekymppisille tätä upean väristä marinoitua punasipulia salaattipöytään ja reilusta kilosta sipulia tehty lisuke loppui jopa vähän liian aikaisin. Niin kivan makuista ja hieman makeaa se on, että maistui lapsillekin! Eikös olekin nättiä? :)

1-1½ kg punasipulia
3 dl punaviinietikkaa
1½-2 dl sokeria
½ dl rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria

Kuori punasipulit ja leikkaa ne pitkittäin kahteen osaan. Leikkaa sipulit ohuiksi puoliympyrän muotoisiksi siivuiksi. Kiehauta kattilassa etikka ja liuota joukkoon sokeri. Lisää mukaan hyvä loraus öljyä ja makusi mukaan suolaa sekä pippuria. Laita punasipulisiivut kattilaan ja kiehauta. Anna jäähtyä huoneenlämmössä välillä sekoitellen. Anna maustua jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään, mutta vähintään muutama tunti. Sekoittele välillä. Purkita sipulit puhtaisiin ja kuumennettuihin purkkeihin. Valuta sipuleista liemi ennen tarjoilua. Marinoitu punasipuli maistuu hyvin salaateissa, munakkaissa, grilliruoan tai pihvin lisukkeena - oikeastaan missä tahansa!

Tämä on kyllä hyvää! Sipuli kypsyy kuuman etikkaliemen ansiosta ja pikkelöityy, karvain kitkeryys poistuu ja sokeri makeuttaa lopputulosta, eikä etikkaisuus puske liikaa läpi. Sokerin suhdetta lisäämällä tai vähentämällä sipulista saa enemmän makeaa tai etikkaista. Osa tekee marinoidun punasipulin kylmällä liemellä ja sekin toimii, mutta minusta tämä kiehautettu liemi tekee upeamman värin ja nopeuttaa valmistusprosessia. Samalla idealla voi pikkelöidä tavallista keltasipulia ja punaviinietikan voi vaihtaa valkoviini- tai siiderietikkaan. Tästä tuli sen verran sipulia, että se riitti noin parin-kolmenkymmenen hengen salaattipöytään lisukkeeksi, mutta määrä uppoaa kyllä normaalistikin ihan kotioloissa hyvin nopeaan. Pilttipurkillinen marinoitua sipulia hupenee melkeinpä yhdellä ateriakerralla parilla ihmisellä. Tätä teen taas pian uudestaan!

2 kommenttia:

  1. Aivan ihanaa,rupean just nyt tekemään tätä herkkua.

    VastaaPoista
  2. vesi tuli kielelle.. heti hommiin ja tuleepa mukavia joululahjoja

    VastaaPoista