10.8.2014

Kokonainen uunikana

Kokonainen kana paistettuna
Valmistin elämäni ensimmäisen kokonaisen kanan eilen! Kokeilu oli hauska, sillä olen jo vuosien ajan nähnyt useissa blogeissa ja kokkausohjelmissa sitä valmistettavan. Koska olen tämän kesän ajan viljellyt parvekkeellani useita erilaisia yrttejä, oli luontevaa työntää niitä runsain määrin maustamaan kanaa. Nahkan alle päätyi paljon lempimakujani ja samassa uunivuoassa valmistui näppärästi myös kanalle lisuke paahdettujen kasvisten muodossa. Huumaava tuoksu täytti kotini ja makuhermoja helli lempeät maut. Tämä kana on tuoretuote ja leikattu avoimeksi pakkausta helpottamaan. Pakastettuja umpinaisia kanoja en ole kokeillut, mutta seuraavaksi pitänee kokeilla tölkkipeppukanaa, kun tästä avomallista se ei valitettavasti onnistu. 

4 annosta

n. 1,3 kg kokonainen kana
50 g voita
3 solo-valkosipulia tai n. 10 valkosipulinkynttä
1 dl hienonnettua sitruunatimjamia
1 dl hienonnettua persiljaa
reilusti suolaa
reilusti mustapippuria
1 limen raastettu kuori
1 limen mehu
juoksevaa hunajaa

vuokaan
3 porkkanaa
10 pientä uutta perunaa
4 pientä sipulia
1 suippopaprika
limenjämät
tilkka rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria

Ota voi huoneenlämpöön pehmenemään. Kuori porkkanat, sipulit ja valkosipulit. Leikkaa porkkanat ja sipulit lohkoiksi, lohko pestyt kuorimattomat perunat ja kuutioi paprika. Lorauta päälle tilkkanen öljyä ja rouhi päälle mausteita. Pyöräytä mausteet kasviksille tasaisesti ja valmistele kana. Raasta valkosipulit ja limenkuori voihin, mausta se reilulla pippurilla ja suolalla. Hienonna yrtit ja sekoita maustevoi tasaiseksi tahnaksi. Irrota varovasti kanan nahka lihasta käsillä. Keskellä rintalastaa oleva nahka on hieman kiinni lihassa, joten voit varovasti nahkaa rikkomatta leikata koko nahkakaistaleen irti. Ota maustevoita käsiin ja hiero voi tasaiseksti kaikkialle nahkan alle. Hiero käsiin tarrannut voi ja yrtinjämät kanan pinnalle. Rouhi päälle reilusti suolaa ja mustapippuria. Halkaise lime ja purista mehu kanan päälle. Laita limenpuolikkaat vuokaan ja nosta kana kasvisten päälle. 

Paista kanaa 225-asteisessa uunissa alatasolla noin tunti, valele voita ja paistolientä muutaman kerran kanan päälle. Ota vuoka uunista ja valuta tarvittaessa ylimääräinen liemi pieneen kippoon, että kasvikset pääsevät paahtumaan kunnolla. Lorottele kanan päälle reilusti hunajaa ja laita takaisin uuniin n. 20 minuutin ajaksi, eli kunnes kana on varmasti kypsää ja kasvikset ovat paahtuneet kypsiksi. Anna hautua folion alla varttitunti. Leikkaa kanasta annospaloja ja annostele kasviksia lautasille. Annoksen kaverina maistuu vaikkapa rucolasta, kirsikkatomaatista, mozzarellasta ja basilikasta tehty salaatti. Tarjoile välittömästi.

Kananpoika odottelee uunin hellivää lämpöä
Kana maustettuna. Nahkan alla on yrteillä ja valkosipulilla maustettu voi, päällä lisää makuja. Uuniaika kannattaa hyödyntää ja paahtaa lisukekasvikset kanan kanssa samassa vuoassa. Kanasta irtoaa sekä voita että paistolientä aika paljon, joten jossain vaiheessa kaadoin ylimääräistä lientä lähes murokulhollisen pois vuosta, sillä tykkään kunnolla paahtuneista kasviksista. Hunaja lisätään kanan pinnalle vasta lopussa, ettei se pala ja polta kanaa. Nahkan reilu ruskistuminen ei haittaa, sillä siten siitä saa rapeaa, tosin itse en syö kanannahkaa vaan kuorin sen pois ennen syöntiä. Koska osa suolasta ja pippurista jää nahkaan, saa mausteita olla reilusti maustevoissa.

Valmis! Ruoassa on omakasvattamaani rucolaa, basilikaa, sitruunatimjamia ja persiljaa.
Valmiin kanan kanssa tarjoilin paahdettuja kasviksia ja tomaatti-mozzarellasalaattia. Salaatin rucola ja basilika ovat peräisin omasta yrttipuutarhastani parvekkeelta, samoin kuin kanan timjami ja persiljakin. Ruoasta tuli erittäin mehukasta, maukasta ja tuoksuvaa. Ihan älyttömän hyvää! Minkähän takia tätä ei ollut aiemmin tullut testattua?

Huttulan Kukon Naapurin kokonainen maalaiskananpoika päätyi ensimmäisenä
testiin. Muut kananpojat odottavat kokkausvuoroaan pakastimessani.
Kanakokeiluni mahdollisti Huttulan Kukon Naapurin maalaiskana, joka lähetti yllä olevan kuvan mukaiset kananpoikatuotteet testattavakseni. Kananpojat saavat elää tehotuotettuja broileriressukoita pidempään ja vapaammin, syödä geenimuunteluvapaata ruokaa ja Huttulan kukko hoitaa niin kasvattamisen, teurastamisen kuin jalostamisenkin. Pisteet myös pakkauksen visuaalisesta ilmeestä! Kokki Jyrki Sukula häärii toiminnassa mukana ja hän kyselikin halukkuuttani testata tuotteita, niin eihän sitä tietenkään voinut kieltäytyä kunniasta. Lisäksi Sukula on luonut Naapurin kananpojista reseptejä yhtiön nettisivuille, jos haluaa saada valmiita vinkkejä ruoanlaittoon. Loput saamani kanatuotteet ovat nyt pakastimessa ja ainakin paistista ajattelin tehdä jotain kanapataa, filesuikaleet päätynevät johonkin kastikkeeseen. Mukavaa saada lautaselle muutakin kuin tehotuotettua stressibroileria, sillä varsinkin näitä omia kesäkanoja seuraamalla huomaa sen laatueron niin maussa kuin ulkonäössäkin. Joten testaapa joku kerta Naapurin maalaiskanaa! Mie ainakin tykkäsin.

***
Kanan tarjosi
Huttulan Kukko oy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti