3.10.2015

Potato skins eli täytetyt perunankuoret

Rapeat amerikkalaiset pikkunaposteltavat, eli täytetyt perunankuoret
Amerikkalaiset ovat kyllä neroja keksimään hauskaa pikkuruokaa! Nämä rapeat pienet herkut, potato skinsit eli tutummin täytetyt perunankuoret, ovat herkullisia näppipaloja vaikka illanistujaisiin. Kaupasta valita pienehköjä perunoita, ehkä parikin per syöjä, sillä nämä vievät kielen mennessään. Lisukkeena maistuu raikas salaatti ja koko ateria on siten valmis. Valmistaminen vaatii hieman näpertelyä, mutta vaivannäkö palkitaan ihanilla naposteltavilla, kannattaa ehdottomasti kokeilla!

8 annosta

perunat
4 rosamunda-perunaa
rypsi- tai oliiviöljyä
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä

täyte
½-1 pkt pekonia
n. 1 dl fetajuustoa murustettuna
n. 1 dl emmental-raastetta

tarjoiluun
1 prk ranskankermaa
kevätsipulia varsineen (punasipulia)

Pese perunat huolellisesti juuresharjalla ja kuivaa ne. Hiero perunoiden pintaan kauttaaltaan öljyä. Laita öljytyt perunat pellille ja paista niitä 200-asteisessa uunissa noin tunti, tai kunnes perunat ovat kypsiä. Anna perunoiden jäähtyä ja leikkaa ne pitkittäin puoliksi. Koverra perunoiden pehmeä sisus lähes kokonaan pois pikkulusikan avulla, jätä kuitenkin reunoille vielä perunaa. Sivele perunanpuolikkaat kauttaaltaan öljyllä ja ripottele koverretuille pinnoilla ripaus suolaa. Paista 225-asteisessa uunissa sisäpuoli ylöspäin 10 minuuttia, käännä perunat ja paista ulkopuoli ylöspäin vielä toiset 10 minuuttia. Anna perunoiden jäähtyä hieman ja valmista sillä välin täyte.

Silppua pekonit saksilla pieneksi silpuksi kylmälle paistinpannulle ja paahda pekonit rapeiksi. Valuta talouspaperin päällä ylimääräinen rasva pois. Murustele fetajuusto haarukalla kulhossa. Rouhi jäähtyneille perunoille hieman mustapippuria, ripottele pohjalle pekonisilppua ja fetamurua sekä päällimmäiseksi emmental-raastetta. Paista potato skinsejä 225-asteisessa uunissa, kunnes juusto on saanut hieman väriä eli noin 10 minuuttia. Asettele perunankuoret tarjoiluvadille, annostele jokaiselle perunalle tasaiseksi notkistettua ranskankermaa ja hienoksi silputtua kevätsipulisilppua tai punasipulia. Tarjoile välittömästi.

Kasvissyöjän version saat korvaamalla pekonin aurinkokuivatuista tomaateista leikatuilla murusilla tai paahdetusta ja grillatusta paprikasta tehdyillä suikaleilla, molempia löytyy valmiina säilykehyllystä. Hullumpi vaihtoehto ei varmasti olisi myöskään tuore paprika tai tulisuutta kaipaavalle hienonnettu jalapeno. Näihin voi käyttää myös muita juustoja, erityisen herkullista olisi kunnon cheddar tai fetan tilalla vaikka vuohenjuusto tai aurajuusto. Oikeastaan näihinkin voi upottaa kaikki kaappien jämät sen mukaan, mitä on löytyvillä. Jos haluat välttää hävikkiä ja käyttää kaavitun pehmeän perunan hyödyksi, voi sen muussata haarukalla ja sekoittaa kaikki täyteainekset keskenään ja kuorruttaa sen jälkeen juustoraasteella. Olen nimittäin testannut senkin näiden teossa ja toimii oikein hyvin. Ehkä lopputulos ei paksumman täytteen ansiosta ole niin rapea, mutta maukas kuitenkin. Mie olen kyllä ihan hullaantunut näihin!

Potato skinsit paahdettuina ennen täyttämistä
Kyllä, nämä ovat ihan superhyviä! Tykkään tuosta perunan rapsakkuudesta ja täytteen tuomasta mehevyydestä, ranskankerma sopii oikein hyvin raikastamaan kokonaisuutta. Mikäli kevätsipulia ei ole saatavilla, sen voi hyvin korvata punasipulilla tai miksei ihan ruohosipulillakin. Potato skinseihin olen saanut aikoinaan vinkkiä ystäväni Terhin keittiössä -blogista ja kokkaillut näitä itsekin jo puoli vuosikymmentä. Kun olen aloittanut tekemään näitä, ei cheddaria ole ollut oikein saatavilla mutta nykyisin raastan emmentalin sijaan näihin cheddaria - suosittelen muuten Lidlin punaisessa pussissa saatavaa raastetta tai samaa extra maturea kokonaisena palana. Hamstraan niitä aina Lidlissä harvoin käydessäni muutaman pussin pakastimeen. 

Resepti on julkaistu Karjalan Heilin ruokapalstallani tänä viikonloppuna.

2 kommenttia:

  1. Herkullista,koittelin heti sunnuntaina ja makoisia oli,laitoin täytteeksi suppilovahveroista tehtyä kastiketta ja sipulia,päällimmäiseksi juustoraastetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No siehän oot ollut nopea :) Kiva kuulla, että maistui! Hyvältä kuulostaa täytteesi!

      Poista