14.6.2015

Vaniljainen raparperimehu

Vaniljatanko maustaa herkullisen punaisen raparperimehun
Rakastan raparperia sen raikkaan ja kirpeän maun takia. Lisäksi raparperi on niin monikäyttöinen, se kun sopii niin makeaan kuin suolaiseen, monenlaiseen säilöntään, leivontaan ja ruoanlaittoon. Nyt kun raparperisadot alkavat olla parhaimmillaan (pääsääntöisesti juhannukseen mennessä), olen onnekseni saanut satoa mm. työkaveriltani. Meillä on maalla mummolan pihapiirissä hirmuisen vanhoja raparperipensaita, mutta valitettavasti ne eivät jaksa enää tuottaa satoa niin paljoa, että niistä riittäisi suurempiinkin kokkailuihin. Ehkäpä pitää pyytää vanhempia hankkimaan uusia juurakoita maalle, sillä itselleni kerrostalossa asuvana on raparperin kasvattaminen mahdotonta. Olen löytänyt jostain vuosikausia sitten helpon mehun reseptin ja sitä jatkojalostamalla syntyi tämä vaniljainen tiukempi tiivistemehu. Ja mikä parasta, tämän mehun valmistamisessa ei tarvitse mehumaijaa! Iso kattila tai pari riittää vallan mainiosti.

n. 2 litraa mehutiivistettä

3 kg raparperia
2 vaniljatankoa
9 dl sokeria
9 dl vettä

Huuhdo raparperit huolellisesti ja leikkaa puumaiset varret pois, käytä mahdollisimman punaisia raparperin varsia. Leikkaa varret paloiksi ja laita palat kookkaaseen kattilaan tai kahteen pienempään. Halkaise vaniljatangot ja raaputa siemenet raparperien joukkoon, laita myös avatut tangot kattilaan. Mittaa sokeri joukkoon ja sekoita huolellisesti. Mehusta raparperia sokerin kanssa yön yli huoneenlämmössä, voit välillä sekoittaa syntyvää lientä. Kun raparperi on mehustunut, siirrä kattila liedelle ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä seosta noin 10 minuuttia, eli kunnes raparperi on pehmennyt ja irrottanut nestettä. Poimi vaniljatangon palat pois kattilasta tässä vaiheessa. Siivilöi mehu tiheän siivilän läpi toiseen kattilaan, vältä raparperin painelua, että mehusta tulee mahdollisimman kirkasta. Halutessasi voit myös siivilöidä mehun kahteen kertaan. Kiehauta mehu ja kaada suppilon avulla kuumennettuihin pulloihin, valmista mehutiivistettä tulee noin kaksi litraa. Jäähdytä ja säilytä kylmässä. Laimenna mehu tarjoilua ennen vedellä tai vichyllä. Älä heitä raparperimuhjua pois, vaan keitä se hilloksi ohjeellani ja vältä raaka-aineiden hukkaan heittäminen.

Tämä on niin hyvää! Mehussa maistuu mukavasti vanilja, mutta se ei kuitenkaan hallitse liikaa. Sokeriakaan ei mielestäni ole liian paljoa, mutta ehkä omaan makuun saisi olla vielä vähemmän ja näin raparperin kirpeys pääsisi paremmin esille. Tai sitten osan vedestä voisi korvata sitruunanmehulla. Mehu valmistuu vuorokaudessa, joten sitä kerkeää valmistaa vielä hetki ennen kesän juhlia tai lähestyvää juhannusta. Monikäyttöinen mehu sopii niin janojuomaksi kuin alkumaljaksikin. Hienomman drinkin saat käyttämällä laimentamiseen samppanjaa tai kuohuviiniä, mutta niiden sijaan sopii hyvin vichy tai vesikin. Resepti on julkaistu tämän viikonlopun Karjalan Heilissä yhdessä raparperihillon ja manteli-raparperipiirakan kanssa.

Vaniljainen raparperimehu sopii vaikka juhlien alkumaljaksi

Kuvakaappaus Karjalan Heilin verkkolehdestä 11.6.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti