28.6.2015

Pekoniburgerit

Grillatut herkulliset pekoniburgerit saa kaverikseen uunipaahdetut bataattiranskalaiset ja fetakastikkeen
Juhannus, mummola, grilli, kasa herkkuja ja lopputuloksena herkulliset burgerit. Paras burgeri on kombinaatio majoneesia (jos et tee itse, käytä Hellman'sia), mehevää pihviä, rapeaa pekonia, juustoa ja kasviksia. Tuo avaruusjuusto (Hochland) on ehkä tutuin juusto burgerin sisällä, mutta kannattaa testata myös kaupoista nyt löytyvää siivutettua aitoa cheddaria, bataattiranejen lisuke-fetakastiketta, auraa tai miedompien makujen ystävien kermajuustoa. Paista pihvit rasvaisesta jauhelihasta, jolloin lopputuloksesta tulee mehevä. Pihvejä ei myöskään kannata kuivattaa korpuiksi, vaan ne voi nautaa käytettäessä jättää reilusti mediumiksi. Huippukokit vannovat kylmien pihvien nimeen, eli nakkaa grilliin liha suoraan jääkaapista tai pakastimesta. Tällöin rasva sulaa pihvien sisään eikä valu grilliin, jolloin myös välttää turhat liekit ruokaa valmistettaessa. Kun kaikki täyteainekset on valmisteltu etukäteen, voi grillistä nostella pihvejä, pekonia ja sämpylöitä pöytään ja jokainen ruokailija voi täyttää hampurilaisensa omien mieltymystensä mukaisesti.

4 annosta

400 g naudan jauhelihaa (17% rasvaa)
suolaa
mustapippuria
4 hampurilaissämpylää
4-8 siivua pekonia
4-8 siivua cheddar-juustoa
majoneesia
ketsuppia
sinappia
suolakurkkua
jääsalaattia
tomaattia
marinoitua sipulia

Vaivaa jauhelihaa hetki käsin kulhossa ja muotoile siitä neljä hampurilaissämpylää suurempaa pihviä. Pihvit kutistuvat paistettaessa. Paista pihvit kuumassa grillissä halutun kypsiksi ja mausta pihvit molemmin puolin suolalla ja mustapippurilla. Pihvit ovat sopivan kypsiä, kun nestepisaroita nousee pinnalle, eli muutamassa minuutissa. Käännä ja paista toinen puoli samoin. Jätä pihvit mieluummin hieman puolikypsiksi, ettei lopputuloksena ole kuivuneet pihvit. Laita juustot sulamaan pihvien päälle hetki ennen valmistumista. Paista pekonit kypsiksi grillissä (lisämakua pekoniin saa ripottelemalla päälle fariinisokeria ja cayennepippuria). Paahda grillissä myös hampurilaissämpylät kevyesti. Kokoa hampurilaiset levittämällä sämpylöille ketsuppia ja sinappia. Laita pohjasämpylälle rapeaa jääsalaattia, tomaattia ja juustolla kuorrutetut pihvit. Levitä pihveille majoneesia ja lisää päälle suolakurkkua sekä marinoitua sipulia. Paina päälle kansisämpylä. Tarjoile välittömästi herkullisten lisukkeiden kanssa. Voit valmistaa pihvit, pekonin ja sämpylät uunissa 200 asteessa, mikäli käytössäsi ei ole grilliä. 

Marinoitu sipuli
2 isoa keltasipulia
1 dl omenaviinietikkaa
½ dl sokeria
3 rkl rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria

Leikkaa kuoritut sipulit puoliksi ja siivuta ne ohuiksi puoliympyröiksi. Kuumenna pienessä kattilassa etikka, sokeri ja mausteet, anna sokerin sulaa. Lisää joukkoon sipulit ja keitä pari minuuttia. Jäähdytä sipuliseos ja siirrä se jääkaappiin maustumaan vähintään puoleksi tunniksi tai mieluiten yön yli. Marinoitu sipuli kannattaa valmistaa hyvissä ajoin ennen tarjoilua ja se käy hampurilaisten lisäksi mm. salaattiin tai grillipihvin lisukkeeksi. Voit valmistaa marinoidun sipulin myös punaviinietikasta ja punasipulista, jolloin väristä tulee upean punainen - kurkkaa ohje tästä.

Eipä sitä ihminen paljoa muuta tarvitse. Kyllä kunnon kotiburgeri hakkaa pikaruokaloiden appeet ihan kevyesti ja niitä on hauska valmistaa vaikka isommallakin porukalla. Paras pekoni-idea on saatu ystävältäni, joka ripottele paistuvan pekonin pinnalle fariinisokeria ja cayennepippuria. Savuinen pekoni, pieni makeus ja polte, ihan täydellistä.

Less is more ei päde, vaan burgerit valmistetaan kaloreita kaihtamatta ja täytteitä säästelemättä

Kuvakaappaus Karjalan Heilin 28.6. näköislehdestä

2 kommenttia: