8.6.2015

Teriyaki-broileria ja kasviksia

Teriyakilla marinoitua broileria ja paistettuja kasviksia
Teriyaki on soijapohjainen maustekastike, jota on tullut käytettyä kotikeittiössä aika harvoin. Olen kuitenkin syönyt usein teriyaki-broileria ravintoloissa, joten tiesin sen olevan herkullista. Blogiringin kautta sain tehtäväkseni kokkailla Kikkomanin teriyakisoossista ruokaa ja niinpä päädyin suoraan broilerireseptiin. Broilerinpalojen kelliessä grillin sijaan uunin lämmössä valmistui pannulla lisukkeeksi wokkityyppinen kasvislisuke, joka sai myöskin makua teriyakista. Kuten olen aiemminkin kirjoitellut, pääsee omassakin keittiössä helposti makumatkalle kaukomaihin. Pieni ripaus itämaisuutta itärajalla ja makuhermoja hellittiin taas hyvällä ruoalla. Reseptejä Kikkomanin kastikkeista loihtivat myös muut bloggaajat ja kaikkien reseptit ovat luettavissa sekä äänestettävissä Radio Aallon sivuilla olevassa kilpailussa. Kilpailussa arvotaan joka päivä äänestäjien kesken Kikkomanin tuotepaketteja. Siispä kannattaa käydä äänestämässä mieleistään reseptiä! :)

4 annosta

1 kg broilerin koipi- ja reisipaloja (maustamaton)
3/4 pll Kikkoman teriyaki-kastiketta
2 valkosipulinkynttä
2 cm pala tuoretta inkivääriä

½ kukkakaali
½ parsakaali
½ kesäkurpitsa
1 iso porkkana
1 suippopaprika
1 pieni sipuli
3 kevätsipulia varsineen
2 cm pala tuoretta inkivääriä
1 tuore mieto chilipalko
3 valkosipulinkynttä
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl hunajaa
n. 3 rkl Kikkoman teriyaki-kastiketta
2 kaffirlimen lehteä
1 dl cashew-pähkinöitä

Laita broileripalat pariksi tunniksi marinoitumaan teriyaki-kastikkeeseen ja lisää joukkoon muutama siivutettu valkosipulinkynsi sekä viipaloitua inkivääriä. Nostele marinoituneet broilerit uunivuokaan ja lorauta päälle tilkkanen marinointilientä, kaada loput marinadit pois. Paista broilereita 200-asteisessa uunissa n. 50 minuuttia eli kunnes ne ovat kypsiä ja saaneet kauniin värin.

Valmistele broilerien kypsyessä kasvislisuke. Kuori porkkana ja leikkaa se vinottain ohuiksi siivuiksi, kuori inkivääri sekä valkosipulinkynnet ja hienonna ne pieneksi silpuksi. Hienonna tuore chilipalko ja leikkaa kukka- ja parsakaalit pieniksi nupuiksi. Leikkaa kesäkurpitsa pitkittäin kahteen osaan ja poista pehmeä keskikohta, leikkaa kesäkurpitsat siivuiksi, kuutioi suippopaprika isoiksi paloiksi. Leikkaa kevätsipulit varsineen siivuiksi ja sipuli puolirenkaiksi. Kuumenna wok-pannussa tai isossa kasarissa tilkka öljyä ja laita vihannekset kypsymään kypsymisjärjestyksessä eli porkkana, kukkakaali, parsakaali, paprika, sipulit, inkivääri, chili ja valkosipuli. Pyörittele kasviksia pannulla muutama minuutti, lisää joukkoon kaffirlimen lehdet, mausta seos hunajalla ja teriyaki-kastikkeella. Maista ja lisää tarvittaessa teriyakia. Lisää lopuksi pannulle kuumenemaan myös cashew-pähkinät ja tarjoile paistos teriyaki-broilerin kanssa. Koristele annos ohuilla vinoiksi leikatuilla kevätsipulinvarsilla.

Annoksen voi valmistaa myös esikypsentämällä broilereita n. 40 minuuttia uunissa ja grillaamalla niihin kauniin pinnan. Kasvislisuke valmistuu muurikkapannulla paistamalla.


Teriyaki-kastike sopii hyvin kasvisten maustamiseen
Mietin aluksi, tekisinkö nuudelikasviksia lisukkeeksi, mutta nuudeleita ei kaapista löytynytkään ja riisiä ei tehnyt ollenkaan mieli. Niinpä pääosaan pääsivät pelkät kasvikset ja kookosmaitoakaan en tähän käyttänyt, ehkä se oli enemmänkin tuohon nuudeliin liittyvä ajatus. Halutessaan ruokaisamman version tästä voi siis lisätä pannuun keitettyjä nuudeleita ja lorauksen kookosmaitoakin, silloin kannattaa maustaa paistosta vähän runsaammalla kädellä. Jos miulla olisi ollut käytössäni grilli (eli kokkailisin muualla kuin kerrostalokaksiossani), niin olisin heittänyt ne lopuksi grilliin. Ehkä grillipannu liedelläkin olisi voinut ajaa asian. Samoin teriyakikastiketta voisi keittää kasaan ja sivellä kanapaloja syntyneellä vähän tahmaisella kastikkeella, toimii niin grillissä kuin uunissakin valmistettavan ruoan yhteydessä.

Näistä aineksista syntyi herkullinen teriyaki-annos

***
Yhteistyössä Blogirinki ja Kikkoman

2 kommenttia:

  1. Tämähän täytyy kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä helppo ja maukas ateria. Kerro fiilikset, kun olet kokeillut! :)

      Poista