1.12.2014

Marinoidut herkkusienet


Marinoidut herkkusienet
Marinoidut herkkusienet ovat mainio lisä tapas-valikoimaan, salaatin joukkoon tai vaikkapa pikkujoulupöytään. Itse tykkään varsinkin pikkujouluihin viritellä tarjolle jotain uutta ja erilaista, mieluusti tekisin sen myös jouluaaton tarjoiluiden osalta. Joulupöytään kuuluu itseoikeutetusti sienisalaatti, mutta tässä on sille ehta haastaja tai kumppani! Voisipa sienisalaatinkin toki tehdä viljellyistä ruokasienistä. Herkkusieniä on lisäksi saatavilla helposti ympäri vuoden, niin niitä tuleekin käytettyä metsäsienten ohella paljon ruoanlaitossa. Herkkusienipiirakka on herkullista, samoin erilaisissa lihapadoissa sienet toimivat hyvin. Ja kypsentämättömänä herkkusienet ovat ihania vihersalaatin joukossa,

4 annosta

200 g Champ-herkkusieniä
½ dl balsamicoa
1 dl oliiviöljyä
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 valkosipulinkynsi 
1 tl kokonaisia rosépippureita
1 tl kokonaisia viherpippureita
1 tl kokonaisia mustapippureita
½ tl merisuolaa myllystä
2 cm pala mietoa punaista chiliä
1 dl hienonnettua persiljaa ja timjamia

Harjaa sieniveitsellä tai pyyhi paperilla herkkusienet puhtaiksi. Leikkaa sienet neljään osaan, raasta valkosipulinkynsi, hienonna chili pieneksi silpuksi ja hienonna yrtit. Vispaa kulhossa balsamico ja oliiviöljy emulsioksi, lisää joukkoon hunaja ja loput mausteet. Sekoita joukkoon herkkusienipalat sekä yrttisilppu. Anna sienten marinoitua jääkaapissa ennen tarjoilua vähintään puoli tuntia, mieluiten yön yli. Tarjolle aseteltaessa sienistä kannattaa poistaa ylimääräistä marinointilientä.

Ihanaa herkkua! Sienet kiinteytyvät ja maustuvat herkullisiksi marinadissa. Chili tuo pientä potkua ja hunaja tasapainottaa makua sekä etikkaisuutta. Tykkään laittaa marinadeihin pippurit kokonaisina, niin ne ovat myös nättejä tarjoillessa ja toisaalta luovuttavat makua sopivasti, samalla ne on tarpeen vaatiessa helppo nyppiä lautasen reunalle syödessä.

Sieniä, chiliä, hunajaa, yrttejä... Nam!
Siinäpä on aineksia, joista tein tämän herkkupalan. Horsmahunaja on muuten ystäväni tuottamaa lähiruokaa, oikein herkullista! Champ-sienet on sirkkalehtimerkillä varustettuja, eli puhtaasti kotimaisia ja laadukkaita. Merkillä varustettujen tuotteiden ostamisella tuetaan lisäksi kotimaista työllisyyttä ja hyvinvointia. Myös käyttämissäni yrteissä oli sama logo! Sirkkalehtimerkki myös takaa ainoana merkkinä sen, että kyseinen tuote on 100% suomalainen. Kannattaa siis valita viisaasti kaupassa :)
Sirkkalehtimerkki kertoo 100% suomalaisuudesta

***
Yhteistyössä Blogirinki ja
Kauppapuutarhaliitto ry

2 kommenttia:

  1. Kuinka kauan marinoidut sienet säilyvät jääkaapissa?
    Tarja V,

    VastaaPoista
  2. Tarja, sanoisin että muutaman päivän säilyy hyvänä. Toisaalta määrä on sen verran pieni, että kuluu nopeasti :)

    VastaaPoista