12.9.2014

Tiramisukakku

Herkullinen tiramisukakku
Viime viikonloppuna kävin maalla katsomassa viimeistä kertaa meidän tämän kesän kahdeksaa kesäkanaa, sillä pikkuiset lähtevät pian uusiin talvikoteihinsa asumaan. Menomatkalla maalle poikkesimme vanhempieni kanssa pikkukauppaan, josta bongasin pari kappaletta aletarralla varustettuja mascarpone-tuorejuustoja. Nappasin ne matkaani ja tein jälkiruoaksi herkullisen leivonnaisen tiramisun tyyliin, johon samalla sain käytettyä upeita kananmunia, joita on taas tänä kesänä riittänyt yllin kyllin. Nimesin tämän herkun kakuksi, sillä oikea tiramisu valmistetaan italialaisista savoiardi-kekseistä sekä alkoholista, kun taas tässä absolutistiversiossa keksien tilalla käytetään kakkulevyä. Ilmeisesti tämä oli ensimmäinen kerta, kun valmistin perheelleni tiramisua ja herkku vei koko porukan kielen mennessään. Joten jos kaupastasi ei vielä löydy savoiardeja, voit huoletta kokeilla tätä herkullista reseptiä! :)

12 annosta

kakkupohja
4 kananmunaa
1½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl maissitärkkelysjauhoja
1 tl leivinjauhetta

täyte
2 kananmunan valkuaista
2 kananmunan keltuaista
½ dl sokeria
500 g mascarpone-juustoa

2 dl vahvaa kahvia kostutukseen (tai osa marsala-viiniä)
2 rkl kaakaojauhetta pinnalle
marjoja tms. koristeeksi

Tee ensin kakkupohja. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä vehnäjauhot, maissijauhot ja leivinjauhe, siivilöi ne munasokerivaahtoon. Sekoita varovasti nuolijalla taikina tasaiseksi ja kaada se leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paista 175-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia, tai kunnes kakku on kypsää. Kumoa kakkulevy sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä. Kun kakkupohja on uunissa. tee sillä välin täyte ja keitä vahva kahvi (esim. 3 kuppia vettä + 6 mittaa kahvinpuruja), anna kahvin jäähtyä. Erottele valkuaiset isoon vatkauskulhoon ja keltuaiset pieneen kulhoon. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää keltuaisten joukkoon sokeri ja vatkaa vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä keltuaisseos ja mascarpone isossa kulhossa valkuaisvaahtoon. Leikkaa kakkupohja kolmeen tasasuureen palaan. Aseta ensimmäinen kakkulevy tarjoiluvadille ja kostututa se kahvilla. Levitä kolmasosa täytteestä kakkulevylle, lisää päälle toinen kakkulevy ja kostuta se. Lisää toinen kolmannes täytettä ja tee viimeinen kakkukerros samoin. Anna kakun maustua kylmässä ennen tarjoamista vähintään puoli tuntia. Sihtaa pinnalle tummaa kaakaojauhoa juuri ennen tarjoamista ja koristele kakku vaikkapa tuoreilla marjoilla. Tarjoile välittömästi.

Ihanaa, kuten lemppariherkkuni on aina! Kakkulevystä tehty tiramisukakku on oiva vaihtoehto oikealle tiramisulle ja tässä ei haitannut edes se, että mausta puuttuu marsala-viini. Jos marsalaa (tai kahvilikööriä, mantelilikööriä tms) haluaa käyttää, laitetaan sitä jäähtyneen kahvin sekaan kostutusliemeksi. Tuota samaa täytettä käytän siis oikeankin tiramisun valmistamiseen, joten jos satut saamaan savoiardeja, niin vaihdat ne vain kakkulevyn tilalle - kekseistä tehdylle riittää kaksi kerrosta keksejä, ettei luomus hajoa. Halutessaan tämän voi leipoa myös täytekakuksi käyttäen kakkuvuokaa paistamiseen. Kakkupohjasta sekä täytteestä tuli hyvin keltaisia, sillä nuo meidän kanat tuottaa kauppamuniin verrattuna superkeltaisia keltuaisia, eikä mikään ihmekään! Ne kun saavat tallustaa päivät vapaana pihalla ja elää lajilleen tyypillistä elämää hiekassa kupsuttaen, matoja maasta tonkien ja onnellisena, lisäksi ruokakin on tehotuotettuun kanaan verrattuna gourmet-tasoa. Olen edelleen sitä mieltä, että laatu maistuu (ja näkyy) kananmunissa kaikista tuotteista kaikkein selkeiten, joten kun omien kanojen munat loppuu, on taas tyydyttävä seuraavaksi parhaisiin vaihtoehtoihin, eli luomumuniin.

Esimerkki alkukesän kananmunan väristä
Kesäkaveri! Kiitos sinulle ja 7 sisarellesi mahtavista kananmunista

2 kommenttia:

  1. On kyllä mahtavaa, kun on käytössä tuollaisia kananmunia. Ero kuin yöllä ja päivällä kaupan muniin verrattuna. Minä haaveilen aina, että tässä lähitulevaisuudessa saisin itsekin hankittua munat jostain lähitilalta, jollen ala itse kanoja pitää.

    VastaaPoista
  2. Jos siun vaan on mahdollista ottaa kanoja, niin suosittelen ihan ehdottomasti! Ruskeat kanat on tosi seurallisia ja sympaattisia, mutta valkeat oli ihan apaattisia. Tuo kuvan kana oli vaalein tämän kesän kanoista, osa oli ihan ruskeita. Lähitilan munia täälläkin kaivataan, kun nuo omat kanat lähtee pois kohta. Toivottavasti jostain löytyisi... :)

    VastaaPoista