15.9.2014

Ratatouille

Ratatouille
Ratatouille on klassinen ranskalainen kasvisruoka, joka on äärimmäisen hyvää! Olen syönyt sitä monta kertaa, mutta viime viikolla päädyin tekemään sitä vihdoinkin ihan itse. Ruoka on lähinnä kasvismuhennos tai -pata, joka sopii sellaisenaan pääruoaksi tai lisukkeeksi vaikkapa pihville, mutta minä tarjoilin sen kotitekoisen karitsakebabin lisukkeena. Samalla ruokaan saa upotettua helposti nahistumassa olevia kasviksia (olin ostanut munakoison ja kesäkurpitsan moussakaa varten, jota en kerennytkään valmistamaan) ja hurjan määrän yrttejä. Ihanaa, kun yrttejä pääsee poimimaan ruokiin omalta parvekkeelta!

4 annosta 

loraus oliiviöljyä
1 punasipuli
1 yksikyntinen valkosipuli
1 pieni kesäkurpitsa
1 suippopaprika
1 pieni munakoiso
100 g kirsikkatomaatteja
2 dl paseerattua tomaattia
2 rkl hunajaa
suolaa
mustapippuria
reilusti tuoretta timjamia
kourallinen tuoretta basilikaa

Kuori ja viipaloi punasipuli, hienonna kuorittu valkosipuli ja leikkaa muut kasvikset noin peukalonpään kokoisiksi kuutioiksi. Kuumenna paistokasari ja kuullota sipulisilput oliiviöljyssä. Lisää seuraavaksi pannulle kesäkurpitsakuutiot ja pyörittele pari minuuttia. Lisää pannulle paprikakuutiot sekä munakoisokuutiot, hauduta kunnes munakoisot alkavat pehmetä ja mausta suolalla, pippurilla, hunajalla sekä timjamilla. Seuraavaksi lisää pannulle neljään osaan leikatut kirsikkatomaatit sekä paseerattu tomaatti. Hauduta puolisen tuntia, tarkista maku ja lisää lopuksi joukkon hienonnettu basilika. Tarjoile sellaisenaan tai vaikkapa liharuoan kaverina.

Kyllä oli herkullista! Harmi kun näin hyvää kasvisruokaa ei tullut tehneeksi silloin nuorena, kun olin pari vuotta kasvissyöjä. Ratatouille oli maukasta lisukkeena, olisi toiminut yksistäänkin ja erittäin hyvää se oli jämäkokkailuna eli pastan kastikkeeksi jatkojalostettuna. Ja olisihan se ihan älyttömän hyvä täyte (kasvis)lasagneen vaikkapa vuohenjuuston kanssa! Jos ratatouille ei ole ruokana tuttu, niin ehkäpä olet nähnyt Disney Pixarin Rottatouille-elokuvan, jossa suloinen pieni rotta kokkailee ranskalaisessa keittiössä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti