7.9.2014

Cajun-maustettua possunkylkeä ja paahdettuja kasviksia

Mausteista possunkylkeä, porkkanaa, omenaa ja perunaa sekä punaviinikastiketta
Jo keväällä sain kolme possunpalaa myöhempää kokkailua varten, eli Leppälän tilan luomupossua Kotitila.fi-palvelun kautta. Paketissa oli kassleria, luutonta possunkylkeä ja luullista kylkeä. Lihat tulivat aikoinaan Itellan kylmäkuljetuksena suoraan kotiovelle ja päätyivät samantien pakastimeen odottelemaan käyttöä. Nyt bloggaajille tehtävänantona oli kehitellä sadonkorjuun herkkuruoka possusta ja mielestäni syksyiseen keliin sopii parhaiten uunissa pitkään haudutettu liha uuden sadon lisukkeiden kanssa. Niinpä ennen kokkailua edellisenä iltana otin lihapalan jääkaappiin sulamaan ja pari tuntia ennen valmistusta huoneenlämpöön. Lopputulos oli enemmän kuin maistuva ja juhlava!

4 annosta

n. 900 g porsaan luutonta kylkeä
n. 2 rkl cajun-maustetta (tai 1 tl kutakin: paprika, valkosipuli, sipuli, valkopippuri, mustapippuri, cayennepippuri, timjami, oregano)
reilusti suolaa
reilusti mustapippuria
½ sitruuna
muutama oksa tuoretta timjamia

lisuke
8 kesäperunaa
4 pienehköä porkkanaa
4 uutta omenaa
loraus rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria
rosmariinia
½ sitruuna

punaviinikastike
5 dl punaviiniä
5 dl lihalientä
1 rkl voita
1 sipuli
1 porkkana
2 valkosipulinkynttä
suolaa
6 kokonaista mustapippuria
2 laakerinlehteä
nippu tuoretta timjamia
1 rkl fariinisokeria

Ota liha huoneenlämpöön viimeistään tunti ennen valmistamisen aloittamista. Leikkaa yläpintaan nahkan ja rasvan läpi ruudukko, mutta älä leikkaa lihaan saakka. Ripottele pinnalle mausteet ja hiero ne kauttaaltaan lihaan. Purista sitruunaa lihan päälle ja asettele timjaminoksat viiltoihin. Anna maustua sen aikaa, että uuni lämpenee 175-asteiseksi. Laita liha pienessä vuoassa uuniin ja paista parisen tuntia välillä paistoliemellä valellen. Peitä vuoka foliolla, jos liha tummuu liikaa. Anna vetäytyä varttitunti ennen tarjoilua foliolla peitettynä.

Aloita punaviinikastikkeen valmistaminen sen jälkeen, kun liha on saatu uuniin. Kuori ja pilko juurekset isoiksi lohkoiksi, paista niihin kaunis väri kattilassa voissa. Lisää päälle punaviini ja lihaliemi, lisää mausteet. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä vajaa tunti. Siivilöi kastike puhtaaseen kattilaan, kun juurekset alkavat olla hajoamispisteessä. Anna kiehua miedolla lämmöllä lähes siirappiseksi eli kunnes kastike on tiivistynyt, muista hämmentää välillä.  Halutessasi voit keittää kastiketta vähemmän aikaa ja suurustaa sen esim. ruskealla maizena-kastikesuurusteella. Maista ja lisää sokeria taittamaan makeutta. Kastikkeessa saa olla hieman potkua ja suolaa se ei ainakaan minulla tarvinnut ollenkaan (lihaliemessä on suolaa). Pidä kastike lämpimänä tarjoiluun saakka.

Pese ja paloittele perunat neljään osaan, leikkaa pestyt porkkanat puoliksi. Lorauta pellille kasvisten päälle tilkkanen öljyä ja mausta kaikella muulla, paitsi sitruunalla. Laita pelti uuniin tunti sen jälkeen, kun liha on mennyt uuniin. Paahda kasviksia puolisen tuntia. Poista omenoista keskusta ja paloittele ne neljään-kuuteen lohkoon. Purista päälle sitruuna ja lorauta päälle myös tilkka öljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita pellille perunan ja porkkanan seuraksi, paahda puolisen tuntia eli kunnes kaikki kasvikset ovat kypsiä ja saaneet hieman väriä.

Leikkaa liha ohuiksi siivuiksi ja asettele tarjoiluvadille. Kasaa perunat, porkkanat ja omenat omiin kekoihinsa vadille lihan viereen ja valele kuumaa kastiketta lihan päälle. Nakkaa koristeeksi muutama timjami ja tarjoile välittömästi.

Possunkylki maustettuna ja uunia odottaen
Kyllä oli herkullista! Viilsin lihan pintaan ruudukon sen takia, että rasva sulaisi ja pinta rapsakoituisi mahdollisimman paljon. Ajattelin, että valmiissa lihassa olisi hauska ruudukkokuvio myös paistamisen jälkeen, mutta se ei kyllä ihan toteutunut. Lihapala kutistui sen verran uunissa, ettei koko viilloista ollut paljoakaan havaintoa paistamisen jälkeen. Mutta maustumisen ja rasvan sulamisen kanssa ruudukko on mielestäni ehdottoman näppärä juttu! Cajun-mauste on itselleni kohtuullisen uusi tuttavuus, joten ajattelin kokeilla sitä kotoisan liharuoan kaverina. Lopputulos ei ollut liian räväkkä tai erikoinen ja kanssasyöjätkin tykkäsivät uudesta vivahteesta ruoassa, kannattaa kokeilla. Liha oli erittäin mehevää ja murakkaa, sillä kylkipalassa on sen verran paljon rasvaa. Nopea maustaminen ei myöskään peittänyt laatulihan makua, vaan korosti sitä mukavasti. Lienee muuten ensimmäinen kerta, kun kokkailin possunkylkeä! Tuskin jää viimeisksi kerraksi :)

Punaviinikastike on helppo ja nopea lisuke lihalle, mutta tällä kertaa siihen ei kannattanut käyttää paistolientä sen rasvaisuuden takia. Jos haluaa "huijata" tai oikaista keittiössä, niin kannattaa käyttää vaikkapa litran tetroissa myytävää Puljongin punaviinikastiketta. Saman valmistajan liha- ja kanaliemet ovat täällä usein käytössä - Puljonki valmistaa suuren osan Suomen ravintoloissa käytettävistä liemistä ja kastikepohjista sekä paholaisenhilloista!

***
Porsaanlihan tarjosi Kotitila.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti