13.9.2014

Karitsakebab, ratatouille ja tzatziki

Karitsakebab, ratatouillea ja tzatzikia
Blogatessa tulee välillä eteen mielenkiintoisia juttuja - viime kuun lopussa tuli nimittäin täyteen jo KAHDEKSAN vuotta bloggaamista täyteen - ja sain kolmatta kertaa kutsun OivaPari-reseptikilpaan. Punkku etsi tällä kertaa kumppania teemalla "Gourmet Fast Food" - eli paranneltua pikaruokaa. Siispä on hyvä haastaa itsensä ja kokeilla uusia juttuja! Koska miellän punaviinin aina lihan kaveriksi, ajattelin kokkailla jotain pakastimessa olevasta palasta karitsan jauhelihaa. Silloin tuli heti mieleeni välimerelliset aatokset ja tikuissa paistettavat oikeat kebabit, ei ne kebab-eläimestä pizzerioissa vuoltavat lihasuirot. Siispä astetta parempi kebab, olkaa hyvä! :)

2 annosta

karitsakebab
300 g karitsan jauhelihaa
½ yksikyntinen valkosipuli
1 pieni punasipuli
½ dl tuoretta oreganoa
½ dl tuoretta persiljaa
½ dl tuoretta timjamia
reilusti suolaa
reilusti mustapippuria
(1 rkl korppujauhoja)

tzatziki
200 g turkkilaista jogurttia
½ yksikyntinen valkosipuli
1 pieni kurkku
15 tuoretta mintunlehteä
2 rkl oliiviöljyä
suolaa 
mustapippuria

ratatouille
loraus oliiviöljyä
1 punasipuli
1 yksikyntinen valkosipuli
1 pieni kesäkurpitsa
1 suippopaprika
1 pieni munakoiso
100 g kirsikkatomaatteja
2 dl paseerattua tomaattia
2 rkl hunajaa
suolaa
mustapippuria
reilusti tuoretta timjamia
kourallinen tuoretta basilikaa

Sulata jauheliha ja sekoita siihen hienonnettu sipuli, valkosipuli ja yrtit, mausta reilulla suolalla ja pippurilla. Mikäli taikina tuntuu hyvin löysältä, lisää noin 1 rkl korppujauhoja sitomaan murekemassaa. Vaivaa taikinaa muutama minuutti. Anna taikinan maustua ja tekeytyä puolisen tuntia huoneenlämmössä. Muotoile murekemassasta 12 pitkulaista pötköä leivinpaperille grillitikkuihin - voit tökätä tikut lihaan myös paistamisen jälkeen. Paista 225-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia, tai kunnes kebabit ovat saaneet väriä ja kypsyneet tarpeeksi. Karitsanliha saa jäädä hieman punertavaksi sisältä.

Tee seuraavaksi tzatziki maustumaan jääkaappiin. Sekoita jogurtin joukkoon hienoksi raastettu valkosipuli, oliiviöljyloraus ja mustapippuria, hienonna myös minttu joukkoon. Raasta seuraavaksi karkealla terällä kurkku ja laita raaste siivilään. Painele kädellä kurkusta kaikki ylimääräinen neste ja kippaa jogurtin joukkoon. Mausta tzatziki suolalla, tarkista maku ja lisää tarvittaessa muita mausteita. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua, tarkista maku vielä lopuksi.

Ratatouille valmistuu sillä välin liedellä, kun taikinamassa maustuu ja kebabit kypsyvät uunissa. Kuori ja viipaloi punasipuli, hienonna kuorittu valkosipuli ja leikkaa muut kasvikset noin peukalonpään kokoisiksi kuutioiksi. Kuumenna paistokasari ja kuullota sipulisilput oliiviöljyssä. Lisää seuraavaksi pannulle kesäkurpitsakuutiot ja pyörittele pari minuuttia. Lisää pannulle paprikakuutiot sekä munakoisokuutiot, hauduta kunnes munakoisot alkavat pehmetä ja mausta suolalla, pippurilla, hunajalla sekä timjamilla. Seuraavaksi lisää pannulle neljään osaan leikatut kirsikkatomaatit sekä paseerattu tomaatti. Hauduta puolisen tuntia, tarkista maku ja lisää lopuksi joukkon hienonnettu basilika.

Kokoa annokset. Laita lautasen reunalle tzatzikia, ripauta päälle oliiviöljyä ja mustapippuria, koristele mintulla. Asettele muutama lihavarras keskelle ja toiseen reunaan ratatouillea, koristele kasvispaistos basilikalla. Tarjoile välittömästi. Nauti seurana hyvää punaviiniä, kuten Campo Viejoa.

Pieniä karitsan jauhelihasta tehtyjä kebabeja, kasvispaistosta ja kurkku-minttukastiketta
Olipa ihanaa! Kebabit olivat tosi herkullisia ja yrttisiä, ei kuitenkaan vieneet liikaa makua karitsalta. Lammas, eikä varsinkaan karitsa, ei maistu millekään villasukalle, vaan ihanalle! Tykkäisin tosi paljon enemmänkin syödä lampaanlihaa, sitä kyllä saisi tuolta naapurikunnan puolelta suoraan kasvattajalta ostettua. Itseasiassa tämä jauheliha oli vielä niitä peruja, mitä aiemmin hankin. Ratatouillea kokkasin ensimmäistä kertaa ja sitä pitää tehdä ehdottomasti toistekin. Munakoiso meni kyllä vähän liian muhjuksi, joten seuraavalla kerralla pidempään hauduttaessa osaa ottaa tämän huomioon kypsennysajoissa. Tzatziki on taas sellainen lisuke, jota himoitsen aina! Teen sitä usein itse ja lounaalla kreikkalaisessa ravintolassa käydessä sitä on saatava ihan ehdottomasti. Mieto tzatziki sopisi muuten hyvin voileipäkakkuunkin... Aterian osaset olivat kaikki toimivia yksinäänkin, mutta yhdessä ihan älyttömän hyvää. Kannatti kerrankin miettiä hetki kokonaisuutta, ennenkuin ottaa padat ja pannut esille :) 

Samalla tuli taas kokkailtua hävikistä herkkua, eli itseasiassa en ostanut varta vasten reseptiin yhtään mitään. Jauheliha oli pakastimessa, jogurttipurkin ja kurkun jämät päätyi tzatzikiin, ratatouilleksi naamioitui moussakaan ajateltu munakoiso ja kesäkurpitsa. Kirsikkatomaatit ja paprikakin olivat jo alkaneet nahistua vihanneslokerossa. Sitten taas koko yrttikasa on peräisin omalta parvekeviljelmältäni. Ratatouillea tuli ainakin neljän annoksen verran, joten loppujen kaveriksi keittelin pappardelle-pastaa ja söin kasvispastana. Se kävisi kyllä hyvin vaikkapa lasagneenkin. Aika hyvin!

Ruoka nautiskeltiin Campo Viejo reserva 2008 -punaviinin kanssa
Kolmas OivaPari-reseptikilpailu käynnistyi pari päivää sitten ensimmäisen osakilpailun osalta ja mie otan tälläkin kertaa osaa kilpailuihin. Ensimmäisenä Gourmet Fast Food -kumppania etsittiin Campo Viejo Reserva 2008 -punaviinille. Punkkua luonnehdittiin esittelytekstissä pehmeäksi, nahkaiseksi ja tasapainoisen tammiseksi, mausteiseksi sekä kehittyneeksi. Hieman kyllä pelotti, sillä punkuista parasta miulle on hyvin kevyt ja kukkainen viini, enkä ole oikein migreenin takia tottunutkaan käyttämään punkkua kuin ruoanlaitossa. Lopputulos olikin oikein osuva, näin viinitietämättömänä maut sopivat yhteen ja mikään ei taistellut keskenään, vaikka ruoassa oli vahvoja makuja ja valkosipulisuutta. Viinin ilmaantuessa lasissa sen maku pyöristyi vielä mukavasti ja loppuateriaa kohden viinitilkka parani maultaan. Sanoisin, että kaikesta huolimatta tuo punaviini on hyvä viini, jopa monipuolinen ja sopii monenlaisiin tilanteisiin tai ruokiin. Campo Viejon cava on taas miulle mieleisintä kuohuviiniä, mitä Alkosta saa. Näissä kuvissa muuten esiintyy ensimmäistä kertaa keittiössäni oleva uusi ruokapöytä tuoleineen ja samoin tuo koristepuskakin tuli hankittua viime viikolla. Eli nyt vihdoin keittiössäkin on tilaa nautiskella ruoasta, eikä aina tarvitse mennä olkkarin ruokapöydän ääreen. Taidanpa joku päivä laittaa kuvan keittiöstänikin blogiin!

***
OivaPari-reseptikilpailun
järjestäjä Pernod Ricard Finland
sponssasi punaviinin

2 kommenttia:

  1. Ei ollut karitsan jauhelihaa kaupassa, joten korvattiin karitsa naudalla. Olisiko pakastettu karitsa sitten nestepitoisempaa mutta soosista tuli hyvin kuiva. Lisäsimme hieman öljyä, yhden kananmunan ja lorauksen viiniä taikinan joukkoon.

    + maku välimerellinen
    - nauta ei yhtä hyvä kuin karitsa olisi, mutta ei tarvinnut roskiin heittää ;)
    + toimiva tzatziki

    VastaaPoista
  2. Kiva kun ootte testanneet reseptiä, mukavaa kuulla palautetta! On hyvin todennäköistä, että tuo karitsa on ollut kosteampaa ja rasvaisempaa kuin nauta. Jouduin tosiaan lisäämään vähän korppujauhetta, että massa kestää kasassa. Hyvä kun tuunasitte omaanne, tilanteeseen pitääkin mukautua :)

    VastaaPoista