3.1.2014

Myskikurpitsakeitto

Myskikurpitsaa ja maailman helpointa leipää, pataleipää
Myskikurpitsa on kiehtonut jo kauan hauskan ulkomuotonsa takia ja nytpä sellainen tarttui matkaan, kun hintakaan ei päätä huimannut. Myskikurpitsa on siis se muhkean keilan mallinen oranssi kurpitsa, tällä ostamallani yksilöllä oli painoa alle kilon verran. Ne halloween-kurpitsat kun painavat useita kiloja, pienin saamani talvikurpitsa taisi painaa 11 kiloa... Kurpitsan siemenetkin tulivat taas hyötykäyttöön, mutta muistin ripotella ne keiton koristeeksi vasta kuvien ottamisen jälkeen. Kannattaa ottaa talteet siis siemenetkin, ovat suurta herkkua keittojen ja salaattien pinnalla! Paahdetut siemenet säilyvät hyvin ilmatiiviissä rasiassa ja niitä on mukava napsia vaikka ihan sellaisenaan tai laittaa ruokien koristeeksi :)

4 hengelle

myskikurpitsakeitto
1 pieni myskikurpitsa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 iso rosamunda-peruna
vettä
kasvisliemikuutio
mustapippuria
suolaa
rosmariinia
1-2 dl kuohukermaa

paahdetut kurpitsansiemenet
kurpitsansiemenet
suolaa
mustapippuria

tarjoiluun 
paahdetut kurpitsansiemenet
ranskankermaa
mustapippuria
pataleipää

Halkaise kurpitsa ja nypi keskeltä irti kaikki siemenet siivilään. Poista pehmeä malto lusikalla kovertamalla ja kuori kurpitsasta kova kuori pois. Paloittele kurpitsa ja laita kattilaan. Kuori ja pilko myös muut kasvikset kattilaan. Kaada vettä kattilaan sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät, nakkaa sekaan myös kasvisliemikuutio, mustapippuria myllystä ja rosmariinia. Keitä kunnes kasvikset ovat pehmeitä ja soseuta keitto vaikkapa sauvasekoittimella. Käsittele keiton kiehuessa siemenet: nypi ylimäräinen malto pois ja pese siemenet huolellisesti siivilässä, ravistele kuivaksi ja paahda rapsakaksi kuivalla paistinpannulla. Siemenet ovat valmiita, kun ne alkavat poksua kuten popcornit, mausta suolalla ja pippurilla. Paseeraa keitto siivilän läpi kattilaan, lisää kerma ja kiehauta. Lisää tarvittaessa mustapippuria tai suolaa. Nosta nokare ranskankermaa keittolautaselle ja ripottele pinnalle paahdettuja kurpitsansiemeniä ja rouhaisu mustapippuria. Tarjoile kaverina hyvää leipää.

Hyvää oli! Omaan makuuni tuli tosin liikaa nestettä, sillä tykkään paksuhkoista sosekeitoista. Maku oli varsin mieto, mutta herkullinen ja kurpitsan maku pääsi kivasti esille. Rapeat siemenet toivat mukavaa rouskuvuutta ruokaan ja uunituore pataleipä maistui mainiolta keiton ohessa. Sosekeitot ovat mukavia talviruokia ja ne ovatkin keitoista oikeastaan ainoita, joita tulee kokkailtua. Milloinkahan sitä oikein kehtaisi tehdä jotain muuta sopparuokaa... Millainen on siun lempikeittosi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti