4.1.2014

Lehtipihvi ja lohkoperunat

Naudan lehtipihvi, lohkoperunoita ja fetasalaattia
Vuosi 2014 otettiin vastaan perheen kesken maalla saunoen, tinaa valaen, herkutellen ja pikkuveljen ampumia raketteja valokuvaten. Ja pitkin pihaa led-lampun, öljylyhdyn tai tähtisadetikun kanssa pomppien kameran kuvatessa pitkällä valotusajalla... Vuoden ensimmäisenä päivänä kokkailin mummolan keittiössä kasan lehtipihvejä, joita isäni oli ostanut Lidlistä - kilo täyslihaa alle viidellätoista eurolla! Lisukkeena lehtipihville maistuvat lohkoperunat tai ranskanperunat, maustevoi ja raikas salaatti. 

5 hengelle

1 kg lehtipihvejä (naudan ulkofilettä)
voita paistamiseen
mustapippuria
suolaa
tarjoiluun valkosipuli- ja grillimaustevoita

kiinteitä perunoita
valkosipulijauhetta
suolaa
mustapippuria
kuivayrttejä
rypsiöljyä

jääsalaattia
rucolaa
kirsikkatomaatteja
suippopaprikaa
kurkkua
tummia viinirypäleitä
fetakuutioita öljymarinadissa
öljymarinadia kastikkeeksi

Ota liha tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön tekeytymään. Leikkaa liha ohuiksi siivuiksi (n. 100g/pihvi) ja kuivaa siivut talouspaperilla. Pese perunat huolellisesti ja leikkaa perunat noin kuuteen tai kahdeksaan osaan veneiksi. Mausta perunat ja lorottele päälle öljyä, hiero mausteet ja öljy tasaisesti perunalohkoille. Paista 175-asteisessa uunissa noin tunnin verran tai kunnes perunat ovat kypsiä ja saaneet hieman väriä. Tee perunoiden paistuessa salaatti valmiiksi odottelemaan tarjoilua. Kuumenna hyvä paistinpannu kuumaksi ja laita pannulle nokare voita, paista tai grillaa pihvit nopeasti yksitellen pannulla, mausta pihvit pippurilla ja suolalla. Nosta lautaselle lohkoperunoita ja niiden päälle maustettu pihvi, laita viereen fetasalaattia. Kruunaa pihvit nokareella maustevoita, tarjoile annokset välittömästi. 

Ihanaa! Lehtipihvi on kyllä klassikko, jota piti yleensä aina lapsena tilata ravintolassa. En edes muista, milloin viimeksi olisin lehtipihvejä syönyt! Ja onhan se niin, ettei hyvää pihviä voita mikään. Totesin paluumatkalla vanhemmilleni, että söisin tällaista ruokaa paljon mieluummin kuin jouluruokaa... Ei nimittäin oikein maistu jouluruoka enää meikäläiselle ja ne mautkin ovat jotain niin tympeitä, eikä niissä ole mitään koostumustakaan. Tuo Lidlin tarjouksessa ollut lehtipihvipakkaus oli positiivinen yllätys, pihvit olivat valmiiksi leikattuja ja tasakokoisia, liha oli renssattu hyvin ja siinä ei ollut jänteitä tai muutakaan ylimääräistä. Ainoa miinus olivat kaupan valmiit maustevoit, ne olisi ollut helppo tehdä itsekin maustamalla voi ja antamalla makujen tasaantua jääkaapissa ennen tarjoilua. Mutta kokonaisuus oli maistuva ja ei tarvinnut paljoa häärätä keittiössä, vaan sai nauttia vuoden ensimmäisestä päivästä lumetonta maata ihmetellen - vuosi nimittäin päättyi lumista maata katsellessa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti