30.4.2016

Kasvisvoileipäkakku

Kasvisvoileipäkakussa maistuu mm. fetajuusto
Tämän kasvisvoileipäkakun valmistin maaliskuussa kolmekymppisilleni ja ystäväni lähestyviä ylioppilasjuhlia silmällä pitäen. Kakkua tituleerattiin voileipäkakkujen maistamiseen erikoistuneiden ystävieni parissa jopa parhaimmaksi ikinä, joten voin taata sen maistuvan mainiosti kasvissyöjien lisäksi myös lihansyöjille. Usein kasvisvoileipäkakun täytteet ovat tylsiä ja mauttomia, joten tässä makua on saatu aikaiseksi hieman normaalia enemmän. Jätin reseptistä kuitenkin tietoisesti oliivit pois, sillä olen huomannut niiden aiheuttavan monelle nyrpistelyä. Jos leipänä käyttää muuta kuin pelkkää vaaleaa, saa kakkua myös ruokaisammaksi ja maukkaammaksi. Myös vuokaleivän käyttäminen voileipäkakkuihin on enemmän kuin tervetullutta, mutta välillä sitä on vaikea löytää kaupasta ja aina ei toki leipomaankaan kerkeä. 

8-12 hengelle (yksi tavallinen leipävuoka)

12 isoa paahtoleipäviipaletta (ja pari extrapalaa vuoan reunojen täyttämiseen)
2 dl vettä
1 kasvisliemikuutio

juustotäyte
200 g maustamatonta tuorejuustoa
(tarvittaessa nokare kermaviiliä)
200 g fetajuustoa (tai salaattijuustoa)
n. 100 g aurinkokuivattua tomaattia
½ punasipuli
(1 dl tuoretta basilikaa)
mustapippuria myllystä
(merisuolaa myllystä)

kurkkutäyte
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 kurkku
1 valkosipulinkynsi
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä

kuorrutus
100 g ranskankermaa
200 g aurinkokuivattu tomaatti –tuorejuustoa
ripaus merisuolaa myllystä

koristeluun
tomaattia, kurkkua, fetajuustoa, punasipulia, rucolaa, oliiveja

Kiehauta kattilassa vesi ja liuota siihen kasvisliemikuutio. Anna jäähtyä. Vuoraa pitkulainen leipävuoka tuorekelmulla ja jätä kelmun reunoja reilusti roikkumaan vuoan yli. Leikkaa leivistä ohuelti reunat irti (tee reunoista vaikka krutonkeja tai kuivata ja jauha korppujauhoksi).

Juustotäyte: Sekoita kulhossa tuorejuuston joukkoon murustettu fetajuusto ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon hienonnetut aurinkokuivatut tomaatit sekä silputtu punasipuli. Mausta seos mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla (huomioi juuston suolaisuus). Mikäli käytät basilikaa, lisää se lopuksi hienoksi silputtuna. Mikäli tahna on liian tönkköä, löysytä nokareella kermaviiliä.

Kurkkutäyte: Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi ja valuta siivilässä, tarvittaessa puristele neste pois käsin ettei täytteestä tule liian vetinen. Sekoita kurkkuraaste kulhossa tuorejuuston ja kanssa, mausta merisuolalla, mustapippurilla ja hienoksi raastetulla valkosipulinkynnellä.

Asettele vuokaan kolme paahtoleipäsiivua ja täytä tarvittaessa aukot pikkupaloilla leipää. Kostuta leivät kevyesti kasvisliemellä. Levitä päälle puolet juustotäytteestä. Paina päälle seuraava kerros leipiä ja kostuta ne. Levitä päälle koko kurkkutäyte. Tee seuraava leipäkerros kuten edellinen ja levitä päälle loput juustotäytteestä. Levitä päälle viimeiset leivät, kostuta ne kevyesti ja vuoraa tuorekelmulla kakku tiiviiksi. Anna maustua kylmässä vähintään muutama tunti tai mieluiten yön yli.

Tee kuorrutus. Sekoita pehmennetyn tuorejuuston joukkoon ranskankerma ja levitä seos tasaisesti koko kakulle. Koristele kakku haluamillasi koristeilla, kuten kirsikkatomaateilla, fetajuustolla, punasipulirenkailla ja basilikalla. Koristelussa kannattaa käyttää täytteen raaka-aineita, jolloin jo koristelu kertoo kakun sisällöstä. Eli kasviskakun koristeluun ei kannata käyttää kalaa ja lihaa, vaan säästää ne niillä täytettyihin herkkuihin. Vinkki: Varaa voileipäkakkua n. 100-150 g per henkilö.

Resepti on julkaistu pitämälläni suolaisten ja makeiden kakkujen kurssin reseptivihkossa huhtikuussa ja Heilin ruokasivulla vappuna.

Voileipäkakku kannattaa koristella täytteen aineksilla, jolloin
ruokailijat huomaavat sen sisällön. Kasviskakun voi koristella runsaamminkin.
Voileipäkakussa käytetyt täytteet sopivat myös mainiosti esim. uuniperunan täytteeksi, täytettyihin pieniin voileipiin, tuulihattuihin tai munakas- ja tuulihatturulliin. Minäkin tykkäsin tästä erittäin paljon, joten nyt ei aina tarvitse valmistaa pelkkää huikean hyvää kinkkuvoileipäkakkua. Tämä resepti jää siis varmasti käyttööni ja uudet kasvisvoikkari-ideatkin muhivat jo päässäni. Sain muuten vinkin käyttää porkkanaa (kasvis)kakun täytteenä, joten tämä menee ainakin tuotekehittelyyn! Millaisia voileipäkakkuja sinä olet syönyt tai valmistanut? :)

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä. Tarttee kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa testata, kerro sit mitä tykkäsit! Sie oot kyllä voikkarivelho ite 😊

      Poista
  2. Rakentavaa kritiikkiä siitä, että tämä on lihansyöjäihmisten näkökulmasta kasvisruokaa, koska tässä ei ole lihaa, mutta eläinkunnan tuotteita on muodossa ja toisessa. Kasvis-kasvissyöjä muokkaa tästä sopivan käyttämällä kasvispohjaisia tuorejuustoja kuten Tofuttia, Oatlyn Påmackania tai Sheeseä.

    Tästä inspiraatiota täyskasvisvoileipäkakkuun: http://chocochili.net/2016/05/vegaanin-voileipakakku/

    Kasvissyöjä/JNS

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteestasi 😊

      Tämä tosiaan on kasviskakku, joka ei ole vegaaninen, eikä semmoista ole ollut tarkoituskaan tehdä. Vegaanireseptiäkin on muuten kohta luvassa, joskaan ei voileipäkakun muodossa. Olin nuoruudessa lakto-ovovege ja tämä passaa siihen ruokavalioon kuitenkin ja vieraanani olleille vegeille myös. Jostain kaurakermoista jne olen saanut allergisia oireita, mutta pitääkin joku kerta ottaa nämä vegaanituotteet kokeiluun, joita mainitsit. Vinkkejä olen jo vakoillut mm. Facebookin sipsareista 😊

      Poista