2.4.2016

Mango-rahkamurupiirakka

Raikas ja mehevä murupintainen mangopiirakka
Pääsiäisenä meidän kahvipöydässä oli tarjolla leipomaani murupintaista rahkapiirakkaa, sillä vuosia käyttämäni ohje on niin toimiva - nyt se päätyy vihdoin myös esille. Pohjan ohje on napattu aikoinaan talteen Valion reseptilehtisestä ja täytettä sovellan tarpeen ja mielihalujen mukaan, se taas on täysin omasta päästäni. Kävin maaliskuisten synttäreideni alla pitkästä aikaa tukussa ja sieltä löysin paistonkestävää mangomarmeladia, uutuus on tullut kauppoihin ilmeisesti vasta hetki sitten. Silloin keksin, että pääsiäisen jälkkäri maistuu mangolta ja niinpä levitin marmeladin pohjan ja täytteen väliin mehevyyttä tuomaan. Kannattaa ehdottomasti kokeilla muissakin piirakoissa!

uunipellillinen, n. 30 palaa

pohja ja muruseos
250 g voita
2½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
7½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl manteli- tai hasselpähkinäjauhetta
1 prk kermaviiliä
1 kananmuna

täyte
500 g maitorahkaa
3 pientä kananmunaa
1 sitruunan mehu
½ dl sokeria
1 tl vaniljatankoa myllystä
1 prk mangomarmeladia (paistonkestävä)
2 prk mangoa säilykkeenä

Sulata isossa muovikulhossa voi ja lisää mukaan sokerit, leivinjauhe ja vehnäjauhot. Nypi seos sormin murumaiseksi. Ota muruseosta n. 3 dl pieneen kulhoon erilleen ja nypi mukaan mantelijauhot (tai hasselpähkinäjauhot). Lisää isoon kulhoon kermaviili ja kananmuna, sekoita tasaiseksi taikinaksi. Vuoraa korkeareunainen uunipelti leivinpaperilla ja kaada taikina pellille. Taputtele taikina tasaisesti pellille, voit kevyesti jauhottaa kädet tarttumisen estämiseksi. Valmista täyte. Sekoita maitorahka ja munat kevyesti vispilöiden kulhossa. Mausta seos sokerilla, vaniljalla ja sitruunamehulla. Valuta säilykemangoista neste ja kuutioi mangot pieniksi kuutioiksi. Levitä mangomarmeladi tasaiseksi kerrokseksi pohjataikinan päälle. Kaada rahkaseos pellille ja ripottele päälle mangokuutiot. Lisää mantelimuruseos pinnalle ja paista uunin alaosassa 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsynyt ja pinta saanut kauniin värin. Tarjoile piirakka jäähtyneenä. Piirakka säilyy hyvänä jääkaapissa useita päiviä, ota piirakka pöydälle noin varttitunti ennen tarjoilua.

Vinkki: Voit käyttää täytteeseen myös maustettuja rahkoja (esim. sitruuna, mango, valkosuklaa-lime), jolloin täytteeseen tarvitaan kahta rahkapurkkia kohden vain yksi kananmuna. Piirakkaan sopii mangon tilalle mainiosti erityisesti persikka tai ananas. Mantelijauhot voi korvata pähkinäjauhoilla tai vaikka kookoshiutaleilla eksoottisen makumaailman saamiseksi.

Namnam! Oli kyllä hyvää. Yleensä teen muruseoksen mantelijauhoista, mutta ne olivat päässeet loppumaan. Niinpä heilautin pussinloput hasselpähkinäjauhetta tilalle ja lopputulos oli ihan onnistunut, joskin ei ehkä ihan niin raikas kuin mantelilla. Myös kaurahiutaleita on tullut käytettyä ja välillä pelkkää vehnäjauhoakin. En suuremmin tykkää ananaksesta leivonnassa sen säikeisen koostumuksen takia, mutta varsinkin näin pääsiäisen seutuun sekin toimisi. Tai sitten lähtee ihan reilusti Hawaijin suuntaan ja laittaa ananaksen kaveriksi muruseokseen kookoshiutaleita. 

Resepti on julkaistu Heilin ruokasivullani tänään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti