Tuulihattu taipuu myös rullaksi ja saa maistuvan täytteen porosta |
Tykkään leipoa perinteisiä tuulihattuja ja erityisesti tuulihatturullaa, sillä siitä saa pienellä vaivalla näyttävän tarjottavan ja ruokaisan lisukkeen salaatille. Tuulihatturulla on klassikkoleivonnainen vuosikymmenien takaa ja minä löysin sen kymmenkunta vuotta sitten, joten aika pitkään minäkin olen tätä kerennyt jo tekemään. Täytteeksi voi säveltää kaapeista löytyvien raaka-aineiden mukaisesti sitä, mistä tykkää ja mitä sattuu olemaan. Usein minä teen hävikin välttämiseksi erilaisia tahnoja, kuten vaikkapa leikkeleet sopivat mainiosti täytteeksi tuorejuuston tai kermaviilin kanssa. Tällä kertaa ostin himoissani kaupasta kylmäsavupororouhetta ja tein siitä maistuvan täytteen. Vein pienet maistiaiset töihin ystävälleni ja hyväksyvä arviointi tuli. Kannattaa kokeilla!
n. 24 viipaletta
tuulihattutaikina
125 g voita
2 dl vehnäjauhoja
5 dl vettä
3 kananmunaa
½ tl leivinjauhetta
täyte
150 g poron kylmäsavurouhetta (Kotasavu)
300 g maustamatonta tuorejuustoa
1 maustekurkku
1 pieni punainen paprika
½ pieni punasipuli
½ ruukkua persiljaa
rosépippuria murskattuna
mustapippuria myllystä
Sulata voi kattilassa kiehuvan kuumaksi ja sekoita
joukkoon vehnäjauhot voimakkaasti vatkaten puulastalla. Lisää joukkoon vesi ja
sekoita, kunnes taikina on tasaista ja seos kiehahtaa kerran. Anna jäähtyä
viitisen minuuttia ja lisää joukkoon kananmunat yksitellen, vatkaa seosta
sähkövatkaimella. Lisää lopuksi joukkoon leivinjauhe. Kaada taikina
leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 225-asteisessa uunissa n. 30-40
minuuttia, tai kunnes taikina on kypsynyt ja saanut kauniin kullanruskehtavan
värin. Anna taikinalevyn jäähtyä pari minuuttia ja kumoa se puhtaalle
leivinpaperille paistopinta alaspäin. Anna jäähtyä kokonaan ennen täyttämistä.
Sekoita pohjan paistumisen aikana täyte. Pehmennä
tuorejuuston rakenne kulhossa lusikalla sekoittaen. Lisää joukkoon
kylmäsavupororouhe tai hienonnettu kylmäsavuporoleikkele. Silppua paprika,
maustekurkku sekä punasipuli hyvin hienoksi silpuksi. Hienonna myös tuore
persilja pieneksi silpuksi. Sekoita silputut ainekset täytteen joukkoon. Mausta
seos pippureilla makusi mukaan. Maistele ja tarkista maku, yleensä suolaa tähän
ei tarvitse enää lisätä, koska poro on voimakassuolaista. Anna täytteen maustua
jääkaapissa. Kun tuulihattulevy on jäähtynyt, levitä seos tasaiseksi
kerrokseksi sen päälle. Rullaa levy kuin kääretorttu tiukaksi rullaksi, käytä
apuna leivinpaperia. Kääri rulla folioon ja anna tekeytyä jääkaapissa hetki
ennen tarjoilua. Aseta valmis rulla tarjoiluvadille ja leikkaa n. 1cm
levyisiksi siivuiksi. Koristele persiljalla ja tarjoile.
Vinkki: Korvaa täytteen pororouhe hienonnetulla
häränpaistilla, savupalvikinkulla tai hienonnetuilla kasviksilla. Jos täyte
tuntuu liian kovalta, voit lisätä joukkoon pari ruokalusikallista kuohu- tai
ranskankermaa. Hauska idea on laittaa täytteen joukkoon myös karpaloita tai
puolukoita paprikan tilalle. Täyte sopii myös blinien tai tortillarullien sekä
uuniperunoiden täytteeksi ja miksei myös voileipäkakkuun. Tästä tahnasta sävelletyn version tein täytteeksi myös ruisnapeille, joita tarjoilin maaliskuussa kolmekymppisilläni.
Herkkua! Tykkäsin tosi paljon, taikina on ihanan pehmeää ja sitä komppaa hyvin melko suolainen täyte, jossa riittää makua. Tuo kylmäsavupororouhe on näppärä tuote, muhjustan siitä rakennetta rikki yleensä hetken kulhossa tuorejuuston kanssa ja lisään vasta sitten muut ainekset. Halutessaan pororouheen voi korvata myös (kylmäsavu)leikkeleellä, jossa on myös intensiivinen maku. Täytteesta tulee melko tanakka, joten rulla säilyy hyvin muodossaan ja kestää myös kuljettamista jopa leikattuna. Tuulihatturullia onkin tullut tehtyä usein erilaisiin juhliin niiden helppouden takia, jos vertaa perinteisiin annospala-tuulihattuihin.
Resepti on julkaistu Heilin ruokasivullani helmikuussa.
Sinulla on tuossa tosiaankin tuulihattu pohjana,kun taas mulla siinä tulee valkokastikkeeseen munat .Molemmat herkullisia ja täytteeseen voi laittaa ihan mikä itsestä maistuu hyvälle.Mukavia leivonta hetkiä sinulle!
VastaaPoista