Taikapannarin (englanniksi magic custard cake)
resepti on valloittanut maailmaa viime aikoina niin blogeissa, lehdissä kuin kotikeittiöissäkin.
Minä törmäsin reseptiin pari kuukautta sitten Iltalehden sivuilla ja havaintojeni mukaan resepti on
innostanut sosiaalisen median leipureita sankoin joukoin. Koska ohjeen valmistustapa
poikkeaa reippaasti normaalista pannukakusta ja näkemäni kuvat lupailivat
hyvää, tartuin ennakkoluulottomasti vatkaimeen. Tähän taikapannariin muodostuu
uunissa kolme eri kerrosta: pohjalle tulee tavallista pannukakkua muistuttava
kiinteämpi kerros, keskelle lähinnä vanukasmainen pehmeä täyte ja pinnasta
tulee kuohkean kiinteä ja halkeileva, hieman marenkimainen. Taikina ei valmistu
ihan yhtä nopeasti kuin peruspannari, mutta pieni vaivannäkö kannattaa
ehdottomasti! Seuraavalla kerralla aion kyllä laittaa taikinaan vähemmän
tomusokeria, lisätä jauhetun vaniljatangon lisäksi kardemummaa ja ehkäpä
raastaa mukaan myös sitruunan tai limen kuorta tuomaan hapokkuutta…
n. 9 palaa
115 g voita
5 dl maitoa
4 kananmunaa
2½ dl tomusokeria
¼ tl omenaviinietikkaa
1 ¾ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria tai vaniljatankoa myllystä
tarjoiluun
hilloa
marjoja
hedelmiä
Kuumenna uuni 165-asteiseksi. Voitele tai vuoraa
leivinpaperilla n. 25x25 cm korkeareunainen uunivuoka tai esim. lasagnevuoka,
älä valmista tätä pannaria uunipellillä. Mittaa voi ja maito kattilaan, lämmitä
sekoitellen, kunnes voi sulaa. Anna liemen jäähtyä seuraavien vaiheiden ajan.
Erottele keltuaiset ja valkuaiset isoihin taikinakulhoihin. Mittaa tomusokeri
(jos et pidä kovin makeasta, käytä tomusokeria vain 1½-2 dl ohjeen määrästä)
keltuaisten joukkoon ja vatkaa kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset puhtailla vatkaimilla kuohkeaksi, kovaksi
vaahdoksi. Sekoita valkuaisvaahtoon omenaviinietikka. Lisää hieman jäähtynyt
maito-voisula keltuaisvaahdon joukkoon ja sekoita. Siivilöi vehnäjauhot, suola
ja vaniljasokeri taikinan joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kääntele
valkuaisvaahto taikinaan varovasti nuolijalla. Taikina näyttää vetiseltä ja
valkuaisvaahdon sekoittamiseen menee hetken aikaa. Pienet kokkareet eivät
kuitenkaan haittaa. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa keskitasolla n.
45-60 minuuttia vuoan koosta ja taikinan paksuudesta riippuen. Taikina kohoaa
jonkun verran, mutta pinta lässähtää uunista otettua. Anna taikapannarin
jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua ja paloiksi leikkaamista, muuten kerrokset
voivat irrota toisistaan. Koska pannari on melko makeaa, kannattaa lisukkeena
tarjota vähemmän makeita herkkuja, esim. tuore passionhedelmä ja vadelmat
toimivat loistavasti pannarin kanssa.
Makeaa, huhhuh! Tästä taikapannarista tulee todella makeaa herkkua, jonka koostumus yllättää nimensä veroisesti. Minulle pannari oli jopa liian äklösokerista, joten vähentäisin jatkossa sokerin määrää tai toisin hapokkuutta sitruksella. Pannarin kanssa kannattaa tarjota hapokkaita hedelmiä tai marjoja hillojen sijaan tai hampaista tippuu paikatkin. Tosiaan pannariin saa kerroksen vain tarpeeksi pienessä vuoassa, joten peltiä tämän valmistamiseen ei kannata käyttää. Minulla oli tuo 25x25cm vuoka, jonka vuorasin korkeaksi jätetyllä leivinpaperilla. Näin taikina ei valunut yli kohotessaan ja kerrokset muodostuivat kivasti. Resepti on julkaistu Heilin ruokasivullani maaliskuun alussa.
Toimiikohan tämä myös gluteenittomilla jauhoilla? Tavallinen pannari glut.jauhoilla on ainakin ihanan samettisen makuista:-)
VastaaPoistaMoikka! En ole hirveän paljoa gluteenitonta leiponut, mutta uskoisin tässä toimivan hyvin. Tässä kun ei sitkoakaan tarvita. Olen vaihtanut vehnäjauhojen määrän suoraan gluteenittomaan jauhoseokseen, joten niin tekisin tämänkin osalta. Kokeile ihmeessä ja kerro, kuinka kävi 😊
PoistaMinä tein gluteenittomasta Semperin Fin Mix hienosta jauhoseoksesta ja tuli taivaallisen ihanaa. Kaapissa ei ollut omenaviinietikkaa, joten jätin kokonaan pois. Tätä kun kerran maistaa, niin tavallista pannaria ei enää haluakaan.
PoistaHyvä kuulla, että toimii gluteenittomanakin! Resepti on kyllä hauska. Omenaviinietikan tilalle voi laittaa varmaan sitruunamehuakin.
Poista