11.7.2015

Munakasmuffinsit kasvistäytteellä

Munakas taipuu ihaniksi pieniksi annosmuffinseiksi. Täytteeksi sopivat
kaikki jääkaapin jämät juustoista kasviksiin.
Munakasmuffinsit ovat tämän kesän hitti ja tulipa niitä itsekin kokkailtua brunssille pikkusuolaiseksi. Muffinsivuokiin voi upottaa täytteeksi kaikki mahdolliset herkut jääkaapin ja vihanneslokeron herkuista, itse tein tästä kasvisversion ja tarjosin lisukkeeksi pekonia. Lisäksi brunssipöydästä löytyi croissantteja (Pirkan pakasteet ovat ykkösiä), vihanneksia, hedelmiä, marjoja, amerikkalaisia pannukakkuja, juustoja ja leikkeleitä. Kannattaa kokeilla näitä nopeita ja herkullisia leivottavia! Ja ne sopivat niin aamupalaksi, välipalaksi, iltapalaksi, illanistujaisiin tai lounaalle. Ja miksei vaikkapa grillimakkaran lisukkeeksi tai hieman erilaiseksi osaseksi illallista.

4 annosta

5 cm pätkä kesäkurpitsaa
6 miniluumutomaattia
½ kesäsipuli
½ dl emmental-raastetta
3 kananmunaa
2 rkl kermaa (maitoa tai vettä)
ripaus merisuolaa myllystä
ripaus mustapippuria myllystä
2 rkl tuoretta timjamia (tai muuta yrttiä)

Hienonna kasvikset hyvin hienoksi silpuksi ja yhdistä kaikki pienessä kulhossa. Jaa seos neljään silikoniseen muffinsivuokaan tai voideltuihin metallisen muffinsipellin koloihin. Kasvissilppua saa olla lähes vuokien reunaan saakka. Halutessasi voit vaihdella kasviksia mieleiseksesi tai lisätä joukkoon chiliä, lihaa tai tonnikalaa. Vispaa toisessa kulhossa kananmunien rakenne rikki ja lisää joukkoon loraus nestettä. Mausta seos suolalla, pippurilla ja tuoreilla yrteillä. Kaada munaseos tasaisesti muffinsivuokiin ja jätä muutaman millin kohoamisvara. Paista munakasmuffinseja 200-asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia tai kunnes ne ovat kohonneet kauniisti ja saaneet väriä. Anna munakkaiden jäähtyä hetki ja irrota ne vuoasta, asettele tarjolle vadille, koristele muffinsit yrteillä. Paista lisukkeeksi uunissa croissantteja ja pekonia, asettele vadille tarjolle juustoja, leikkeleitä, vihanneksia, kasviksia ja hedelmiä annospaloina. 

Herkullisia! Käytin näihin meidän omien kesäkanojen munia, joten munakkaiden väri oli ihanan keltainen, sillä näiden iloisena ja vapaina mummolan pihoilla pomppivien kanojen keltuaisten väri on aivan oranssi. Siihen ei tehotuotetuilla kananmunilla päästä sitten ikinä. Munaskasmuffinseja on helppo tehdä, sillä täytteeksi tulevat kasvikset, leikkeleet, juustot ja yrtit silppuaa hetkessä ja munakasmassakin valmistuu kädenkäänteessä. Lisäksi tätä on helppo isontaa suuremmallekin porukalle: mikäli täytettä tulee pilkottua enemmän kuin neljä vuokaa vetää, voi munakasmassaan lisätä tarpeen mukaan lisää kananmunia ja tarvittaessa tilkan nestettä. Munakasmassaan ei ole välttämättä edes pakko laittaa mitään nestettä, mutta itse pidän pienen (kerma)lorauksen tuomasta pehmeydestä.

Kuvakaappaus Karjalan Heilin 11.7. näköislehdestä
Resepti on julkaistu viikonlopun Karjalan Heilin rokkiteemaisessa lehdessä.

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä :) olen munakas fani numero yksi, mutta miten ei ole tullut mieleen tehdä niitä näin? No, vahingosta nyt viisaampana :)

    VastaaPoista
  2. Kokeile ihmeessä! Kivaa vaihtelua :)

    VastaaPoista