12.10.2014

Ruusukaali-pekonipasta

Nopea ruusukaali-pekonipasta
Ruusukaali on harvinaista herkkua, sillä sitä tulee syötyä aivan liian vähän! Loppuviikosta bongasin suosikkiruokakaupastani pienen pussillisen ruusukaaleja varsin kohtuulliseen hintaan ja niinpä pienet kaalinpäät päätyivät ostoskoriini. Jostain syystä ruusukaali ja pekoni kuuluvat mielestäni yhteen ja niinpä liitin ne tänään ruoassani maukkaaksi pastan kaveriksi. Kun valmistaa ruusukaalin näin, on se kaukana niistä koulun kammoruusukaaleista, jotka olivat lötkönharmaita ja sitkeitä. Tykkään muutenkin paistaa ruusukaalin, enkä keittää tai höyryttää. Näin ruusukaali pysyy mukavan napakkana, eikä se pääse kypsymään liikaa. Lisäksi se saa pannulla upean kiillon pintaansa. Kaikki eivät ruusukaalista tykkää, mutta uskon sen olevan kuitenkin monen herkkua. Mikä on sinun tapasi valmistaa ruusukaalia?

2 annosta

140 g pekonia
200 g ruusukaalia
½ punainen chili
1 pieni sipuli
½ yksikyntinen valkosipuli
1 rkl sitruunamehua

kastike
1 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
1 dl mustaleima emmentalia hienona raasteena
persiljaa
ruohosipulia
suolaa
mustapippuria
spaghettia

Silppua pekoni suurehkoiksi paloiksi. Leikkaa ruusukaaleista kannat pois ja lohko kaalit neljään osaan. Jos ruusukaalit ovat kovin pieniä, pelkkä puolittaminen riittää. Kuori ja hienonna valkosipuli sekä sipuli, silppua chili pieneksi silpuksi. Sekoita kulhossa kananmunien rakenne rikki ja lisää joukkoon kerma, mausteet sekä yrtit. Kuumenna reilusti suolattu pastavesi kiehuvaksi ja laita spaghetit kattilaan. Laita pekonit kylmälle pannulle ja paista, kunnes pekonit ovat saaneet kauniin värin. Nostele pekonit pannulta kastikkeen joukkoon. Paista sipulit ja chili nopeasti pekoninrasvassa ja lisää joukkoon ruusukaalit. Paista sen aikaa, kunnes pasta keittyy al denteksi. Mausta ruusukaalipaistos sitruunanmehulla sekä kevyesti suolalla ja pippurilla. Kaada pastasta vesi pois, sekoita joukkoon ruusukaalipaistos ja kastike. Pyöritä kattilassa sekaisin ja kuumenna nopeasti, älä anna kiehua ettei kananmuna kypsy. Nostele ruoka lautasille ja tarjoile välittömästi.

Ai että mitä herkkua! Todella maukas, hieman lempiruoastani pasta carbonarasta vaikutteita saanut pikaruoka. Ruusukaali pysyi todella napakkana ja herkullisena, chili ja valkosipuli ei maistunut liikaa ja kerma tasapainotti makua. Itseasiassa miulla oli mielessäni kolme eri tapaa tehdä tämä ruoka: pelkkä oliiviöljyllä ryyditetty ruusukaalipaistos, kermassa nopeasti muhitettu paistos ja sitten oli tämä yllä esitetty carbonaramainen versio. Pannulla kermakastikkeesta olisi saattanut tulla nopeasti ylikypsää ruusukaalin osalta, oliiviöljyversiosta liian pliisu ja kerta kaapissa oli vielä muutama omien kanojen muna, päädyin tähän. Käytin juustona Valiolta saatua uutuutta, eli mustaleimaisesta emmentalista tehtyä raastetta, se on todella hienojakoista rakenteeltaan ja sopi tähän oikein mainiosti. Pussissa on 130 g raastettua juustoa ja se on sopivan pieni pakkauskoko ainakin miun mielestäni.

6 kommenttia:

  1. Pekoni ja ruusukaali sopivat aivan loistavasti yhteen, kiitos tästä reseptistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollos hyvä! Kiva kun kerkesit jo testaamaan :)

      Poista
  2. Miun herkku on ruusukaali-feta-piirakka, päälle juustoraastetta ja munakermaseosta. Mausteita maun mukkaan. (Ruusukaalit olen kevyesti keittänyt ennen uuniin laittoa, säilyvät silti melko napakkana.) Tähänkin kyllä saattais sopia pekoni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ruusukaali ja feta on varmasti maukas yhdistelmä. tuo piirakka onkin kokeilemisen arvoinen, kiitos vinkistä! kyllä siihen pekonikin sopisi :)

      Poista
  3. Tämä oli hyvää! Vieraat kehuivat. Tehtiin tuplana, paitsi vain 300g paketti ruusukaalia ja ruohosipulia ei hennettu ostaa. 500g paketti täysjyväspagettia. Laitettiin tavallista emmentaalia, Musta leima antaisi varmaan vielä oman säväyksensä. Viisi aikuista sai reilut annokset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että on maistunut! Tavallinen emmental toimii myös mainiosti ja reseptiikka on just siitä mahtavaa, kun voi säveltää omien kaappien ja mieltymysten mukaiseksi :)

      Poista