19.10.2014

Lihapullat jallukermakastikkeessa


Hereford-naudan jauhelihaa ja jalluista kermakastiketta
Lihapullat on yksi miun ruokasuosikeistani ja niinpä päädyin tekemään herkullisia lihapullia Jaloviinalla maustetun kermakastikkeen kera uusimpaan Kotitila.fi-verkkokaupan ideoimaan reseptikisan jauheliha-osioon. Jauheliha on laadukasta hereford-nautaa ja aika kaukana siitä perinteisestä muhjujauhelihasta, jota kaupan hyllyiltä saa. Liha oli helposti muovautuvaa ja sideaineita ei tarvinnut, kuten tavallisesta jauhelihasta pullia tehdessä. Jallukermakastike maistuu niin lihapullien kuin pihvienkin kaverina, muussi on paras lisuke ja uutena kivana salaatti-ideana on tehdä hyvin simppeliä vain rucolasta ja pähkinöistä. Kyllä oli hyvä sunnuntai-ruoka, varsinkin kun jälkkäriksi leivoin vielä amerikkalaista kurpitsapiirakkaa! Piirakan ohje tulee myöhemmin blogiin.

4 annosta

lihapullataikina
500 g naudan jauhelihaa
2 pientä sipulia
suolaa 
mustapippuria
1 kananmuna
2 rkl korppujauhoja

jallukermakastike
4 dl kuohukermaa
½ yksikyntinen valkosipuli
1 lihaliemikuutio
1 rkl (viherpippuri)dijon-sinappia
1 rkl hunajaa
1 dl *Jaloviinaa
mustapippuria
(ripaus suolaa) 

perunamuussi
6 isoa jauhoista perunaa
suolaa
nokare voita
tilkkanen maitoa

salaatti
rucolaa
cashew-pähkinöitä
tilkka oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen taikinan valmistusta. Vaivaa taikinaan hienoksi silputtua sipulia, reilusti suolaa ja mustapippuria. Lisää mukaan kananmuna ja ripaus korppujauhoja sitomaan massaa. Anna taikinan maustua huoneenlämmössä hetki. Pyörittele pulliksi leivinpaperille ja paista 200-asteisessa uunissa parikymmentä minuuttia tai kunnes pullat ovat kypsiä.

Kaada kerma kattilaan, murusta joukkoon lihaliemikuutio ja puolikas yksikyntinen valkosipuli (tai kaksi valkosipulinkynttä), lisää hunajaa, reilusti mustapippuria ja sinappia. Kiehuttele pienellä lämmöllä kasaan ja mausta kastike jaloviinalla. Anna kiehua vielä hetki, tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Kuori ja keitä perunat suolalla maustetussa vedessä, kaada vesi pois ja muussaa perunasurvimella tasaiseksi. Lisää nokare voita ja vähän maitoa, sekoita tasaiseksi. Kuumenna ja tarjoile.

Sekoita rucolan joukkoon pähkinöitä, vähän oliiviöljyä kastikkeeksi ja mausta suolalla sekä mustapippurilla.

Hereford-nauta on peräisin Länningin tilalta ja sitä saa tilattua kotitila.fi-verkkokaupasta
Kyllä oli herkullista! Kunnon liha ei paljoa mausteita vaadi, joten perinteiset mausteet - sipuli, mustapippuri ja suola - riittävät mainiosti lihapullataikinan maustamiseen. Lihassa oli ehkä vähän normaalia vahvempi maku eikä se ollut yhtään vetistä, joten pelti ei lainehtinut vetisestä rasvalillusta. Koostumus oli sen verran mainio, ettei tarvinnut edes kostuttaa vedellä tai öljyllä käsiä, kun pyörittelin pullia leivinpaperille. Koska lihapullia tuli sen verran paljon, riittää niitä töihin evääksi ja kenties pakastimeenkin. Yleensä lihapullia saa tehdä melkoisen suuren satsin, etteivät ne lopu kesken. Perheeni kanssa kokatessa vakiolihamäärä on yleensä 1,2 kiloa ja kulho tyhjenee melkoista vauhtia... Jallukastiketta tulee tehtyä ihan liian harvoin, vaikka se on ihan älyttömän herkullista ja nopeaakin valmistaa. Kastike keittyi valmiiksi samalla, kun perunat olivat kiehumassa ja lihapullat uunissa. Tärkeintä jallukastikkeen kanssa on maistaa keittelyvaiheessa kastiketta, että siihen saa tarpeeksi vahvan jallun maun. Alkoholihan haihtuu keitettäessä pois, joten kokin marinoitumista ei tarvitse pelätä. Koska keskustelu velloo alkoholilainsäädännön ympärillä melko vahvasti edelleen, niin toteanpa vain, että viski sopii keittiöön yleiviina jallun tavoin oikein mainiosti! Viskillä terästetty kermakastike on niin ikään oikein mainio lisuke hyvälle lihalle ja esimerkiksi omenasose sopii viskisoossiin erittäin hyvin. Sellaista kastiketta on tullut tehtyä jopa joulupöytään kinkun kaveriksi.

***
Kotila.fi sponssasi kilpailussa
käytettävän jauhelihan

3 kommenttia:

  1. Missä se piirakka ohje viipyy?!Mulla on nimittäin erittäin iso kurpitsa tuossa lattialla odottamassa käyttöä.Nim.kyllästynyt jo kurpitsa sosekeitoon:)

    VastaaPoista
  2. apua, en oo kerennyt bloggailee! koitan saada ohjeen nopeasti ulos :)

    VastaaPoista
  3. Tiistaina on kurpitsapiirakan ohje blogissa :)

    VastaaPoista