2.3.2014

Nyhtöpossuburgerit (pulled pork)

Herkullista nyhtöpossua burgerin täytteenä
Suomesssa ja somessa on kohistu jo pitkän aikaa jenkkiherkusta, pulled porkista. Pulled pork muotoutui aikanaan erään ruokabloggaajan suussa nyhtöpossuksi ja tuo sana on jäänyt elämään - hyvä niin, sillä sana on mainio. Itse olen muutaman kerran syönyt tätä ylikypsää, revittyä ja mausteista possua ja tammikuussa tein sitä ensimmäistä kertaa ihan itse. Toki olin lukenut nyhtöpossusta ehkä noin miljoona juttua kokeiluani ennen, mutta päädyin lopulta lähemmäs kuin arvasinkaan. Nimittäin alkuvuodesta ystäväni paistoivat possua leivinuunissa portviinissä ja mausteissa ja siitä sain idean omaan possuuni (se portviininyhtis tarjottiin samassa padassa paistettujen juuresten ja herkullisen calvados-kermakastikkeen kanssa vähän hienompana ruokana). Valmistustapoja on hyvin monia, osa hauduttaa possun liemessä ja osa tekee kuivamaustettua, osa luottaa perinteisiin makuihin ja osa twistaa possunsa itämaiseksi. Itse kokeilin marinointiliemeä (käyttämiäni nestemääriä on pienennetty ohjeeseen hävikin välttämiseks) ja seuraavalla kerralla teen kuivaversion. Käytin ruokaan HK:n Lihakoulun lahjoittamalla lahjakortilla hankittua porsaan kassleria, joka oli hyvin rasvaista. Ehkäpä omaan keittiööni soveltuisi paremmin lapa, jota myös ystäväni käyttivät. Kauppojen possuosastot ovat vain olleet melko tyhjiä viime aikoina, kenties nyhtöpossubuumin johdosta ;) 

n. 2 kg porsaan kassleria tai lapaa
suolaa
mustapippuria
savupaprikajauhetta
3 rkl fariinisokeria
3 tähtianista
8 valkosipulinkynttä
2 tuoretta mietoa chiliä
2 sipulia
n. 1 dl coca colaa
n. 1 dl punaviiniä
loraus balsamicoa
tilkka paistolientä
loraus bbq-kastiketta

Kuivaa lihapalat ja pyörittele ne kauttaaltaan mausteissa. Hiero pintaan hienonnettu chili, valkosipuli ja fariinisokeri. Aseta lihat uunipataan ja lisää viereen lohkotut sipulit sekä tähtianikset. Kaada pataan punkkua, colaa ja balsamicoa. Anna maustua yön yli jääkaapissa, kääntele lihoja välillä että ne maustuvat tasaisesti. Ota pata huoneenlämpöön aamulla tunti ennen uuniin laittamista ja paista ilman kantta 250-asteisessa uunissa reipas tunti. Laske uunin lämpö n. 125 asteeseen ja paista kannen alla viitisen tuntia välillä lihapaloja käännellen ja paistoliemellä valellen, lihan pitäisi alkaa hajoamaan kosketuksesta. Tarkista nesteen määrä ja jos sitä on paljon, kaada ylimääräinen liemi pois. Paista lihoja vielä hetki uunissa ilman kantta. Revi ylikypsä liha kahden haarukan avulla suiroiksi ja lisää pataan hieman paistolientä ja bbq-kastiketta. Pyörittele liemet tasaisesti lihoihin ja paista vielä varttitunti 150-asteisessa uunissa. Possu käy mainiosti burgerin tai ciabattan väliin, uunijuuresten tai perunan lisukkeeksi, tortilloihin tai burritoihin...

Burgerit: Paahda hampurilaissämpylät uunissa ja kasaa hampurilaisen väliin hyvää (valkosipuli)majoneesia, rapeaa salaattia, suolakurkkua, tomaattia ja sipulia, nyhtöpossua, cheddaria tai muuta juustoa ja bbq-kastiketta. Tarjoile lisukkeena ranskanperunoita, ketsuppia ja bbq-kastiketta. Ruokajuomana maistuu cokis.

Olipa hyvää lihaa ja sitä oli paljon! Laitoin loput possut pakastepusseihin ja pakastimeen, josta niitä voisi käyttää vaikkapa burgereihin, lasagneen tai tortilloihin. Possusta irtosi paistamisen aikana paljon nestettä ja rasvaa, joten kaadoin nesteet pois ja kuorin jäähdytetystä liemestä rasvakakun pois. Osan liemestä taisin pakastaa ja osa meni takaisin lihan joukkoon. Tähtianis on yllättävän vahva mauste, joten sitä kannattaa käyttää varoen. Jossain vaiheessa kotonani tuoksui ihan joululta, kun possu muhi uunissa... Käytin kyllä nyt valmista HP:n bbq-kastiketta, sillä halusin mukaan selkeää savunmakua ja eteeni ei kaupasta sattunut mitään savujuttuja, sillä kerrostalossa pussisavustaminen saa vielä hetken odottaa. Savustettu paprikajauhe kun ei savulle tarpeeksi maistunut ja savusuolakin oli muuton jäljiltä hukassa. Puhdasoppisestihan tähän pitäisi keittää itse mausteliemikin, mutta mie en kehdannut. Lisäksi käytin kaupan valmissämpylöitä ja avaruusjuustoa, eikä ranskalaisetkaan ollut itse palasteltuja vaan ihan pakastealtaasta. Joskus toisella kertaa sitten tehdään kaikki ihan alusta alkaen itse :)

Paistettu possu ennen nyhtövaihetta
Tässä hitaasti ja hartaasti paistettu possu. Väri saa olla hyvinkin paahtunut, sillä tummunut pinta tuo makua ruokaan ja maku tasoittuu sen yhdistyessä muuhun lihaan nyhtämisen jälkeen. Kauhoin padasta vielä enempiä rasvaliemiä pois ennen viimeistelyä. Käytin Kermansaven 3,3l uunipataa, joka on tähän tai pataleivänkin paistoon ihan mahtava. Jos vielä jostain saan näitä patoja käsiini, niin pitää kyllä ostaa tälle kaveri!

2 kommenttia:

  1. Upea kuva! Vaikken mikään ruuanlaittaja olekaan, niin nyhtöpossua piti kokeilla itselläkin. Leivinuunissa se valmistuikin kuin itsestään. Mielettömän hyviä hamppareita, lapsillekin maistui ihan eri tahtiin kuin jauhelihapihvilliset.

    VastaaPoista
  2. Nyt vasta koneella huomasin, mikä majoneesiklöntti tuolta kuoresta roikkuu :P Oi, onnellinen kun sulla on leivinuuni. Siinä tulis niin paljon paremmaksi tämäkin ruoka. Mulla on nyhtistä pakastimessa käyttövalmiina tosiaan vielä joku kilo, niin saa monet ruoat niistä vielä :)

    VastaaPoista