19.8.2013

Vadelmatäytekakku hääjuhlaan - pieni opas onnistumiseen

Vadelmainen täytekakku 
Sain pari viikkoa sitten suuren kunnian tehdä yllätyshäihin pari täytekakkua. En ollut koskaan aiemmin tehnyt kakkuja noin merkittäviin juhliin ja minulle sitäkin suurempi merkitys oli sillä, että lapsuudenystäväni vei vihille pikkuserkkuni. Kakkutilaus tehtiin jo alkuvuodesta, mutta juhlavieraille tilaisuuden todellinen laita selvisi vasta paikanpäälle saavuttua, kun onnellinen aviopari kertoi yllätyksen "grillaamaan" saapuneille vieraille. Tippahan siinä tuli omaankin linssiin! Kakkujen lisäksi tein sukujuhliin myös alkuruoat ja pääruoat, niihin palaan sitten myöhemmin. Onnittelut vielä hääparille tätäkin kautta ja kiitos, että sain olla mukana juonessa! :)

Nyt muutama sana kuitenkin täytekakuista ja siitä, kuinka mie teen ne. Vielä pari vuotta sitten olin heikko tekemään kakkuja, mutta Siperia opettaa ja taidot kehittyvät tehdessä. Nyt uskaltaa kokeilla erilaisia yhdistelmiä täytteissä ja pursotuskin alkaa näyttää jo asialliselta verrattuna ensimmäisiin piperryksiin. Massojen kanssa on vielä tekemistä, mutta ensimmäinen sokerimassakoristekin tuli alkukesästä tehtyä pienen synttärisankarin kakkuun! Minun kakuistani tulee saatujen kommenttien perusteella maukkaita, meheviä ja kuohkeita ja kieltämättä hyviä niistä onkin tullut, eikä onneksi ole lässähtänytkään yksikään kakku. Kokemukseni perusteella täydellisen täytekakun tekeminen vie yhteensä kolme päivää, mutta tarvittaessa oikoakin voi - ja joskus joutuu. Tärkeintä on, että kakku saa jäähtyä ja tekeytyä rauhassa, niin maut tasoittuvat ja kuorruttamisesta tulee helpompaa. Eivätkä nämä ohjeet kiveen hakattuja ole, mutta niissä on monta pientä jujua ja tekemistä helpottavaa vinkkiä, jotka olen kantapään kautta matkan varrella oppinut. Tästä on hyvä jatkaa harjoituksia! :)

28 cm vuokaan

kakkupohjaan
6 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

vuokaan
voita
korppujauhoja

lisäksi
tuorekelmua
kevyt paino

täytteeseen
2 dl kuohukermaa
1 prk maitorahkaa
vadelmahilloa
vadelmia
sokeria
vaniljasokeria/vanilliinisokeria

kuorrutukseen
6 dl vispikermaa
(elintarvikeväriä)
vadelmia
sokerihelmiä

Päivä 1
Mittaa kananmunat yksitellen korkeaan lasiin. Mittaa toiseen samanlaiseen lasiin saman verran sokeria ja kolmanteen lasiin vehnäjauhoja puolet, puolet perunajauhoja ja pari teelusikallista leivinjauhetta. Vatkaa sähkövatkaimella tai yleiskoneella huoneenlämpöiset kananmunat sokerin kanssa tanakaksi, kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Kippaa joukkoon siivilän tai jauhosihdin läpi jauhoseos. Nostele jauhoseos varovasti nuolijalla muna-sokerivaahtoon, vältä vatkaamista ja liiallista käsittelyä. Katso ettei taikinaan jää jauhopaakkuja. Voitele kakkuvuoka voilla ja korppujauhota vuoka, kopauta vuoasta ylimääräiset jauhot pois. Kaada taikina juuri ennen paistamista vuokaan ja tasoita pinta, älä kopauttele vuokaa turhaan, ettei kuohkeus laske. Paista 175 asteessa kullanruskeaksi, noin 45 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla keskeltä, jos tikkuun jää taikinaa, jatka paistamista vielä hetki. Ota kakku uunista ja anna jäähtyä hetki, irrota tarvittaessa reunoja vuoasta ja kumoa kakku. Anna jäähtyä. Laita jäähtynyt kakku takaisin pestyyn vuokaan ja kelmuta hyvin. Säilytä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Päivä 2
Leikkaa tiivistynyt kakku kolmeen osaan isolla leipäveitsellä tai kakkujen leikkaamiseen suunnitellulla lankaleikkurilla. Yön yli levännyt kakku on myös helpompi leikata, eikä se murene kuten juuri paistettu. Tässä vaiheessa ei haittaa, vaikka levyistä ei ihan tasapaksuja tulisi! Kelmuta pesty vuoka ja laita kansiosa (kumotun kakun päällimmäinen kerros) vuokaan paistopinta alaspäin. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon sokeria sekä vaniljasokeria/vanilliinisokeria. Maistele, makeita täytteitä käytettäessä vähemmän ja kirpakampien kanssa hieman enemmän. Kostuta kakkua tarvittaessa (itse en kostuta, koska täytteet ovat meheviä). Lusikoi pohjalle hilloa tasaisesti, levitä päälle puolet kerma-rahkaseoksesta ja jätä reunoille sentti tyhjää - kakun paino tasaa täytteen. Laita päälle keskikerros kakkupohjaa ja täytä samoin. Laita pohja päälle, paistopinta ylöspäin. Kelmuta vuoka ja laita jääkaappiin makuuntumaan seuraavaan päivään asti. Päälle voit laittaa kevyen painon, itse käytän toista samankokoista kakkuvuokaa ja esim muutamaa kermapurkkia. 

Päivä 3
Kumoa kakku tarjoiluvadille tai kakkupahville, laita alle kakkudreija ja tarvittaessa koroke, esim kattila tai kakkuvuoka. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi, mausta se kevyesti sokerilla ja lisää tarvittaessa pari tippaa haluaamaasi elintarvikeväriä. Levitä lastalla päälle ja reunoille ohut kerros kermaa, että pursotukset tarttuvat kunnolla kiinni. Mikäli kakkuun jää kermapäällys, laita kermaa enemmän ja tasoita pinta kuumaan veteen kastetulla lastalla tasaisen lopputuloksen saamiseksi. Voit myös tehdä kevyitä aaltoja pintaan. Laita loppu kerma tyllalla varustettuun pursotuspussiin (kertakäyttöinen mielestäni paras) ja sulje pussin yläreuna pienellä klipsillä. Pidä pussista kiinni ja pursota turhat ilmat pois kärjestä. Pursota rauhallisesti haluamasi kuvio kakun reunoille ja viimeistele kakun reuna tekemällä vaikkapa ruusukkeita. Koristele pinta haluamallasi tavalla, esim marjat voi asetella päälle jo ennen reunapursotusten tekemistä, mutta itse laitoin tällä kertaa vatut päälle kermaamisen jälkeen. Ripottele reunalle sokerihelmiä ja pakkaa kakku rasiaan/kakkukupuun jääkaappiin. Ota kakku jääkaapista juuri ennen tarjoilua ja herkuttele!

TADAA! Näin tehdään minun tavallani onnistunut täytekakku kahvipöydän kruunuksi. Tärkeää on, että taikinaa tehdessä kananmunat ja muut ainekset ovat huoneenlämpöisiä, taikinaa vatkataan kunnolla ja se paistetaan myös kunnolla kypsäksi. Täytteen tulee olla sopivan makea, mutta ei kuitenkaan äitelä. Vadelmat ovat hieman kirpeämpiä, joten ne tasapainottavat makua sopivasti. Eikä kerman varsinkaan tarvitse irroittaa hampaista paikkoja makeutensa ansiosta ja kermaa kannattaa varata kaiken varalta muutama ylimääräinen desi ihan kaiken varalta. Itse en koske enää Flora vispiin pitkällä tikullakaan, kun omaa synttärikakkuani varten vatkasin sitä 40 minuuttia, eikä se ollut vaahtoa vieläkään. Mie pidän itse yksinkertaisista koristeluista, mutta näissähän vain mielikuvitus on rajana ja omalla kohdalla myös taidot... Joskus kuitenkin yksinkertainen on kaunista ja luonnostakin saa paljon kauniita koristeita, kuten vaikkapa kuivattua ruiskukan lehtiä tai orvokkeja! Vinkki kerman värjäämiseen: pastavärien kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei väriä hölvää liikaa (annostelen hammastikun kärjellä) ja mustalla värillä ei kermaa saa värjättyä kuin rumaksi harmaaksi ja se maistuukin pahalta silloin... Oli muuten kyseessä sama synttärikakkuni! Kakut on helppo tehdä laktoosittomina ja tarvittaessa rahkan voi vaihtaa vaikka kermaan tai tuorejuustoon - huomioithan, että vuoan voiteluun käytetty voikin on laktoositonta! Näillä eväillä minä leivon kakkuja ja toivottavasti näistä saa jotain vinkkejä muidenkin keittiöihin. Kakkuilun iloa! :)

8 kommenttia:

  1. Itsekin olen huomannut, että kakun tekeminen kolmen päivän urakkana onnistuu paljon helpommin. :) Mukavempi täyttääkin, kun ei pohja murene, kun vähänkin liikuttaa sitä.

    VastaaPoista
  2. Sepä se, ainakin minua helpottaa kolmen päivän urakka :)

    VastaaPoista
  3. Minun täytekakkupohjani lässähtävät AINA!Se on vakio :( Mutta jospa kokeilisi tuota sinun ohjettasi,jos vaikka sillä saisi sen täydellisen kakkupohjan aikaiseksi:)Eikä varmaan tuo itse täytekakkukaan menisi hukkaan...Jos vain pohja onnistuisi,huokaus.

    VastaaPoista
  4. Kokeilehan tuota ja tee kiireettä, huoneenlämpöiset munat ja kunnon vaahdotus, paisto tarpeeksi pitkään eikä kannata uunin luukkua avata, sekin voi lässäyttää taikinan. Tsemppiä ja kerrohan miten kävi! :)

    VastaaPoista
  5. Ootko muuten kokeillut jättää kakkuvuoan jauhottamatta? Itse olen jo pitkään tehnyt kakut ilman jauhotuista, pelkkä vuokasprayllä voitelu riittää. Halutessa voi vuoan pohjalle laittaa vielä leivinpaperipalan varmistamaan vuuasta irtoamisen.

    VastaaPoista
  6. Anu, en ole tainnut jauhotuksia jättää pois, joskus menneisyydessä vähän huonoja kokemuksia. Vuokraspraytä en käytä myöskään. Joskus olen kyllä "jauhottanut" vehnäjauhoilla, jolloin ei tule korppujauhoja taikinaan. Pitääpä ottaa härkää sarvista ja testata! :)

    VastaaPoista