28.2.2013

Tomaatti-vuohenjuustokeitto

Vuohenjuustoinen tomaatti-papukeittoa

Kauniin keväisenä päivänä tekee mieli kokata jotain kauniin värikästä, ihanan pehmeää ja nopeaa ruokaa, joka vie kielen mennessään. Mielessäni pyöri papukeiton tekeminen ja kun sain kutsun osallistua Nestlén reseptikilpailuun, jossa tulee hyödyntää Maggi Fond cupseja, oli valintani heti selvä: vuohenjuustolla silattua tomaatti-papukeittoa! Keitossa yhdistyivät tämänhetkiset intohimoni: kasvisruoka, pavut, vuohenjuusto ja konstailemattomuus. Valkoiset pavut ovat ihania, ne soveltuvat keittoihin ja muihin ruokiin todella hyvin. Seuraava keittoni saa luvan olla valkopapukeitto :)

4-6 annosta

1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
½ punainen chili
3 jauhoista perunaa
nokare voita
1 Maggi Fond cup tomaatti-yrtti
1 l vettä
1 tlk valkoisia papuja
2 prk tomaattimurskaa
150 g pehmeää, kuoretonta vuohenjuustoa
1 dl kuohukermaa
mustapippuria
tarvittaessa ripaus suolaa

koristeluun
50 g vuohenjuustoa
mustapippuria
herneenversoja

lisukkeeksi 
tuoretta rapeaa patonkia

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet, pilko chili ja leikkaa kuoritut perunat kuutioiksi. Kuullota sipuli ja valkosipulit voinokareessa, lisää joukkoon hienonnettu chili ja perunakuutiot, kuullota mutta älä anna ruskistua. Lisää joukkoon fondikuppi ja kaada vettä päälle niin paljon, että ainekset peittyvät (suunnilleen litran verran). Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää joukkoon huuhdellut valkoiset pavut sekä tomaattimurska ja kuumenna keitto kiehuvaksi, anna hautua miedolla lämmöllä vähintään 10 minuuttia. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai blenderissä. Jos haluat samettisen sileää keittoa, voit siivilöidä sen, krouvimmasta tykkäävä soseuttaa vain huolella. Lisää joukkoon loraus kuohukermaa, murusteltu vuohenjuusto ja mustapippuria, tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Mikäli keitto on liian sakeaa, voit lisätä tilkkasen vettä. Kuumenna kiehuvaksi ja annostele lautasille. Murustele pinnalle vuohenjuustoa, rouhi mustapippuria ja asettele muutama herneenverso koristeeksi. Tarjoile ohessa hyvää leipää ja nautiskele.

Todella ihanaa! Keitossa maistui sopivalla tavalla tomaatti, valkoiset pavut sekä vuohenjuusto. Pidän muhevista keitoista, jotka eivät ole liian hienoja koostumukseltaan. Jos tarjoat keittoa vaikkapa hienomman illallisen alkuruokana, keitto kannattaa ehdottomasti siivilöidä. Fondikuppi toi keittoon syvyyttä ja sopivasti suolaisuutta, itse en ainakaan tarvinnut lisätä suolaa, fondi sopi keittoon enemmän kuin hyvin. Mikäli haluaa, voi fondin yrttisyyttä korostaa lisäämällä keitokseen lisää yrttejä. Meille keitto maistui tällaisenaan. Jos et välitä vuohenjuustosta, voit korvata sen vaikkapa tuorejuustolla, kuohukermalla tai ranskankermalla.

Herkullista!
Maggi Fond Cupsit
En ollut aiemmin testannut fondikuppeja, joten samalla pääsin tutustumaan niihinkin. Tomaatti-yrtti sopi loistavasti keittoon, miksei se toimisi myös tomaattisessa jauhelihakastikkeessa tai lasagneen tulevassa bolognesessa. Lihaliemi-fondikupin sulattelin Koskenlaskijan kanssa veteen ja käytin syntyneen liemen makaroonilaatikkoon (en tee koskaan munamaitoa, vaan korvaan nesteen lihaliemellä, lihaliemi-sulatejuustoseoksella tai paseerattu tomaatti-kuohukermaseoksella), yrttikimppu odottelee vielä kokeilua. Maggi Fond Cupsit sponssasi Nestlé, muut ainekset on itse hankittuja.

2 kommenttia:

  1. Luuletko, että lopputulos kärsisi pahasti jos jättäisi perunan pois? Kiitos :)

    VastaaPoista
  2. Anonyymi,

    en usko rakenteen siitä pahasti häiriintyvän, perunan osuus kuitenkin melko pieni sopassa. Lisäsin tuomaan tukevuutta kun oli raavaita miehiäkin syömässä, että saavat mahansa täyteen. Eli jätä vaan pois! Kasviskeitot on siitä näppäriä, että tuotteita voi jättää pois tai korvata niitä toisilla.

    VastaaPoista