28.2.2013

Espresso-vaniljasiirappi jäätelölle

Lakritsamainen maku ja väri, kahvissa!
Kahvista jälkkäriä? Kyllä! Kahvia on tullut iät ja ajat käytettyä eri tavoin keittiössä: piristävänä juomana, kuivakakun makuvivahteena, paistin kastikkeessa, mokkapaloissa, tiramisussa ja vaikkapa marinadeissa. Tällä kertaa ajattelin kokkailla jotain simppeliä, nimittäin siirappia tarjottavaksi jäätelön kanssa. Keittelin testattavaksi saadulla Nespresso Lattissima+ DeLonghi -espressokoneella puoli litraa vahvaa espressoa ja siinäpä oli oiva pohja siirapille, johon tulee vain kolmea eri aineosaa! Samalla osallistun reseptillä Nestlén reseptikilpailuun.

4-8 annosta

5 dl Nespresso Ristretto-espressoa
2½ dl sokeria
1 kokonainen vaniljatanko

tarjoiluun
1 rs Mövenpick Vanilla Dream -jäätelöä

Keitä vahvaa espressoa ja kaada juomat kattilaan, mittaa joukkoon sokeri. Halkaise vaniljatanko, raaputa vanilljan siemenet kattilaan ja lisää myös itse tangot mukaan. Keitä keskilämmöllä poreillen, kunnes koostumus on tukevoitunut ja siirappimainen, noin 20 minuuttia - älä keitä liikaa, vaan mieluummin liian vähän, sillä siirappi jähmettyy jäähtyessään. Jäähdytä siirappi ja poista vaniljatangot. Pyöritä kuumassa vedessä kostutetulla jäätelökauhalla palloja jäätelöstä annoskulhoihin ja valuta päälle vaniljaista espressosiirappia. Tarjoile välittömästi.

Siirapista muodostui salmiakkiin ja lakritsaan vivahtava makuelämys, joka maistui vienosti vaniljalle. Espresso leppyi sokerin syleilyssä ja lopputulos oli mitä oivallisin. Jäätelön kermaisuus ja vaniljaisuus sopi hyvin siirapin joukkoon - normaalia parempi jälkkäriyllätys jäätelön ja kahvin ystäville! Viitisen desilitraa espressoa valmistui neljästä mustasta Ristretto-kapselista, sillä isommalla espresso-annoksella valutettuna. Siirappia ei tarvitse paljoa yhteen annokseen, joten neljän annoksen jälkeen siirappia jäi vielä myöhempää käyttöä varten. Ajatuksissani on tehdä viikonloppuna tiramisua, joten jospa siirappia voisi käyttää siinä jollain tapaa tai sitten vaikkapa pirtelön mausteena.

Vaniljaista jäätelöä sekä espressosiirappia, avecina pehmeä espresso
Eräs pöytäseurueesta sen ensimmäisenä äkkäsi pukea sanoiksi: lakritsaa ja salmiakkia, paahteisuutta. Yllättävä, mutta hyvä makuvivahde, jota en olisi osannut arvata lopputulokseen kapseleita valitessani. Valitsin vain vahvinta makua, joka kestää sokerin makeudun hukkumatta sen alle. Miedommat espressot varmasti maistuisivat hieman erilaisilta, mutta kannattaa valita juotavaksi tarkoitettua vahvempi maku.

Mustaa kultaa
Testasin tosiaan Nespresson laitetta ja kuudestatoista kahvilaadusta kerkesin maistella kolmea yhdessä illassa kokkailun parissa. Laitteen käyttäminen oli helppoa, opaskirja neuvoi yksityiskohtaisesti kuinka laite otetaan käyttöön ja miten kahvia valmistetaan. Itse pidän vahvasta espressosta ilman sokeria, muille herkuttelijoille tein lattea, macchiatoa ja cappucinoa. Makuvaihtoehtoja on paljon ja jokainen sai valita mieluisensa vahvuuden ja tyylin, kätevää. Laite oli myös helppo putsata. Plussaa maidonvaahdottimesta, joka puuttui mm. laitteesta, jonka käytöstä on aiempaa kokemusta. Nespresso maidonvaahdottimella tuskin jäisi pölyttymään nurkkiin useampien käyttömahdollisuuksien vuoksi. Kahvit ja laitteen testauksen sponssasi Nespresso, muut tuotteet olen hankkinut itse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti