16.8.2012

Lihapata ulkofileestä

Lihaa ja kasviksia pataan muhimaan!

Löysin pakastinta tutkiessani paketillisen naudan ulkofilettä, joka paljastuikin lihaköntin sijasta neljäksi pihviksi. Pähkäilin aikani kuluksi erilaisia käyttökohteita ja soittelin vielä isältäkin reseptivinkkejä, sillä eihän nyt yksi ihminen saa 600 g naudanfilettä syötyä mitenkään pihveinä päivässä tai parissa. Tai ainakaan mie en saa. Muutenkin olen vähän huono kokkailemaan kokoliharuokia, niin ajattelin tehdä pitkästä aikaa pataa, joka sopii viileneviin syysiltoihin enemmän kuin hyvin. Kaapissakin sattui olemaan sopivasti perusaineksia, niin siinäpä oli viikonlopun ruoka toteutusta vaille valmiina ja aika keittiössä touhuamisesta vapautuu muihin kotiaskareisiin! Näin minä tein ihanan mureaa ja maukasta lihapataa:

n. 400 g naudan ulkofilettä
voita
rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria
4 porkkanaa
6 perunaa
3 sipulia
4 valkosipulinkynttä
jokunen maustepippuri
1 lihaliemikuutio
pari pientä laakerinlehteä
vettä paistinpannun huuhtomiseen

Ota liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen kokkausta. Kuumenna hyvä iso paistinpannu ja kun se on kuuma, paista suikaloituun lihaan kunnon paistopinnat voin ja öljyn seoksessa. Älä laita pannua liian täyteen, vaan paista lihat ennemmin kahdessa erässä. Näin estät lihoja puskemasta nesteet pihalle ja liha ei kuivu eikä keity omissa liemissään. Laita ruskistetut lihat uunipataan. Kaada pannulle pari desiä vettä ja rapsuta pohjasta lihanrippeet ja paistojämät irti, kippaa huuhdevesi pataan lihojen päälle. Lisää lihojen joukkoon muutama maustepippuri ja laakerinlehti, laita kansi päälle ja pistä pata 150 asteiseen uuniin muhimaan kasvisten valmistelun ajaksi. Huuhtele perunat ja porkkanat, kuori ne tarvittaessa. Lohko perunat 6 osaan ja leikkaa porkkana muutaman sentin palasiksi, lohko sipulit neljään osaan ja kuori valkosipulinkynnet. Nosta pata uunista ja lisää kasvikset pataan, sekoita kevyesti. Lisää tarvittaessa vettä, että ainekset peittyvät lähestulkoon kokonaan. Anna padan muhia kannen alla uunissa pari kolme tuntia, tarkista lopuksi kasvisten kypsyys ja maku, lisää tarvittaessa pataan lihaliemikuutio vahvistamaan padan makua ja suolaisuutta. Anna liemikuution sulaa ja sekoita pata sekaisin ennen tarjoilua. Halutessaan padan kanssa voi tarjota esim. mustaherukkahilloa tai smetanaa/ranskankermaa.

Ihanan tuoksuista ja makuista! Tuntui että koko talo tuoksui kunnolla muhineelle lihalle ja sipuleille :) Maistoin ruokaa vain pari haarukallista ruokaa heti sen valmistettua ja otin valokuvat blogiin, jäähdytin loput nopeasti seuraavia päiviä varten. Lämmitin padan seuraavana päivänä liedellä ja olipa hyvää, kun maut olivat tasaantuneet! Pataruoat ovat niitä harvoja, jotka paranevat lämmityskerrasta toiseen, sillä uudelleenlämmityksessä kärsii ainoastaan padan kaunis liemen väri. Maistui samanlaiselle kuin kotona isän tekemät lihapadat, vaikka tuttu Kokkipadan kannen poksutus puuttuikin. Olen kyllä tykännyt tosi paljon tuosta aikanaan lahjaksi saamastani Hackmanin Value-padasta, joka on emalilla pinnoitettua valurautaa. Enkä vaihtanut pataa välillä, vaan annoin ruoan olla valurautaisessa astiassa sen elinkaaren ajan. Valuraudassa on kyllä tunnelmaa, vaikka pata onkin morttelin lisäksi ainoa kotonani oleva valurautainen tuote... 

Muutaman tunnin muhinut pata tuoksuu upeasti!
Perusmaut toimivat

5 kommenttia:

  1. Kovin montaa kertaa ei kenties kannata padassa ruokaa säilyttää. Se ei tee valuraudalle lopulta hyvää vaan sitten joudut polttamaan padan uudestaan, mikä taas ei taida onnistua emaloidussa padassa. Muuten valurautainen on hyvä, vaikka se vaatii enemmän lihasta kuin muut ja myös hieman totuttelua (esim. paistinpannu: paistettu ruoka pois heti kun valmista, muuten palaa pohjaan kun pannu pysyy kuumana PITKÄÄN).

    VastaaPoista
  2. Kiitos aivan ihanasta ohjeesta. Maku parani seuraava päivänä lämmittäessä. Tästä piti meidän koko porukka. Joskus sitä vain yksinkertainen on hyvää!

    T. Pirjo Porvoosta, ex-Joensuulainen :)

    VastaaPoista
  3. Laura, tällä kertaa ruoka oli padassa olikohan kolmisen päivää ja edellisen kerran käytin tuota varmaan pari vuotta sitten :P Kunnolla kun huoltaa jokaisen käyttökerran jälkeen, niin en usko et on ongelmia. Kunnon valurautainen paistinpannu pitäisi kyllä hankkia :)

    Pirjo, mukava kuulla että olette tykänneet! :) Pataruoat on kyllä siitä käteviä, että maut vaan paranevat yön yli levättyään. Ja taitaa hernekeitollekin käydä niin.

    VastaaPoista
  4. Hei Hanna, Olet aivan oikeassa, pataruoat ovat mahtavia ja vain paranevat uudelleen lämmitettäessa. Ja mikä parasta, edullisista lisäaineettomista perusraaka-aineista saa mahtavan muhevia pataruokia. Itsekään en ole haka kokolihan laittaja, mutta värkkäilin tällaisen padan jauhelihasta ja juureksista: http://badmamaskitchen.blogspot.fi/2013/09/syksyinen-jauheliha-juurespata.html

    VastaaPoista
  5. Miten se naudanpaisti putosi 600G-400G söikö joku raakana 200g.

    VastaaPoista