13.8.2012

Koskenlaskijan makaroonilaatikko

Iso vuoka herkullista makaroonilaatikkoa, nam!

Tein kesällä ison satsin makaroonilaatikkoa vieraille ja hyvää siitä tulikin, sillä en ollut aikoihin käyttänyt koskenlaskijaa missään. Tai toisaalta tehnyt pitkään aikaan makaroonilaatikkoakaan, tuota comfort foodien ja lapsuusmuistojen ehdotonta ykköstä. En tee koskaan itse munamaitoa makaroonilaatikolle, vaan käytän nesteenä lihalientä ja ruokakermaa, tai sitten vaikka tätä koskenlaskija-lihalientä. Tulee mehevää ja hyvää, eikä tule lautaselle valkeaa munamaitomöhnää. Teimme pienelle serkulleni oman annoksen vähemmän maustettua laatikkoa, johon laitettiin munamaito. Maistoin haarukallisen, eikä se pahaa ollut, mutta ei toimi vaan miun makuuni ja silmääni. Mielestäni hyvä ja maukas makaroonilaatikko tai lasagne ei kaipaa ollenkaan ketsuppia, mutta vanhahsta tottumuksesta sitä tulee joskus lautaselle turautettua. Aika radikaalisti on tässä taloudessa laskenut ketsupinkäyttö siitä, mitä se on joskus ollut, ei ollenkaan huono asia. Otin muuten osan jauhelihaseoksesta jemmaan jatkojalostusta varten, ohje kätevään iltapalaan tulee myöhemmin blogiin ;)

1½ pss makaroonia
2 lihaliemikuutiota
vettä
400 g nauta-sikajauhelihaa
400 g naudan paistijauhelihaa
3 isoa sipulia
suolaa
mustapippuria
makaroonien keitinlientä
1 pkt koskenlaskijaa
100 g juustoraastetta

Keitä makaroonit puolikypsiksi lihaliemellä maustetussa vedessä, valuta ja säästä keitinvesi. Ruskista jauhelihat omassa rasvassaan ruskeaksi ja lisää paistamisen loppupuolella pieneksi hienonnetut sipulit joukkoon kuullottumaan. Paista, kunnes sipulitkin ovat saaneet hiukan väriä ja mausta reilusti pippurilla ja suolalla. Sekoita jauheliha-sipuliseos ja makaroonit keskenään isossa uunivuoassa. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää. Kuumenna lihalientä muutama desi ja sulata siihen koskenlaskija. Kaada liemi vuokaan ja lisää tarvittaessa keitinvettä, etteivät makaroonit kuiva. Sekoita ja tarkista maku. Ripottele pinnalle juustoraaste ja paista 175 asteisessa uunissa kullanruskeaksi. Tarjoile raikkaan salaatin kaverina.

Ihanaa! Mehevää, maukasta ja hyvää. Koskenlaskija tuo sopivasti makua ja lopputulos muistuttaa enemmän perinteisempää makaroonilaatikkoa kuin pelkkään lihaliemeen tehtynä. Pikkuveli tosin totesi, että koko talo haisee ihan kaamealle, kun tuli pihalta lounaalle. Juustot :D Otin jauhelihaseoksesta pieneen kulhoon osan jemmaan ennen makarooneihin sekoittamista, sillä sain aamulla kokatessani hyvän idean iltaa varten. Kannattaa joskus hyödyntää eri ruokia jo eri vaiheissa, voi saada vaikka mitä kivaa aikaiseksi!

Pienille syöjille oma annos, vähemmän mausteita ja liemenä munamaito

8 kommenttia:

  1. Uusia perunoita on syöty koko kesä ja viime viikolla tein piiiiitkästä aikaa makaronilaatikko, että oli hyvää!! Koskenlaskija tuo mukavasti makua!
    Ps. Oletko kokeillut vuodatuksen asetuksista siirtoa Blogger-formaattiin... onnistuukohan... kommentit jäävät kuulemma siirtymättä =(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, makaroonilaatikko on kyllä hyvää! Itse tosin en ole perunaa syönyt koko kesänä kuin vain pari kertaa :)

      Siirsin sisällön blogger-formaattiinkin tavallisen varmuuskopioinnin lisäksi, mutta en aio ladata ainakaan toistaiseksi vanhaa blogiani tänne. Ajattelin siirtää vain ns. parhaita reseptejä kuvineen. Kuitenkaan siitä vanhan siirtämisestä ei varmaan hirveästi iloa ole, kun mulla on yli 1000 postausta ja kuvat sieltä puuttuu silti kokonaan. Kommentit eivät siirry, koska ne eivät ilmeisesti ole samassa formaatissa kuin itse blogin sisältö, ovat ns. extraa. Jotkut blogit ovat varmasti siirtäneet sisältönsä tänne.

      Poista
  2. Eikö sille pienimmällekin olisi kelvannut makaronilaatikko Koskenlaskijalla? Ainakin meidän ronkeli pitää siitä enemmän kuin tavallisesta makaronilaatikosta.

    VastaaPoista
  3. Täytyypä pistää talteen uusi osoitteesi. :)

    Koskenlaskija sopii makaronilaatikkoon kyllä mainiosti. Ja kuvat blogissasi saavat veden kielelle. :)

    VastaaPoista
  4. Miksu, olisi varmaan kelvannutkin mutta kun en tajua pienten makumaailmoista mitään, niin pelattiin varman päälle :) Lähinnä ajattelin sitä, että kun maustoin vahvasti tuon muuten suolalla ja pippurilla, niin se olisi ollut liikaa pienelle.

    Ranja, tervetuloa! :)

    VastaaPoista
  5. Mä teen aina tällä tapaa makaronilaatikon, en voi sietää munamaitoa laatikossa. Lapsoset tykkää että koskenlaskija on tymäkän makusta joten teen välillä sit miedompaan sulatejuustoon niinku olympiaan. Toimii!

    VastaaPoista
  6. Ohjeestasi tulee makoinen kasvisvaihtoehto , ja kasvisliemellä. Pilko pieneksi tai raasta kasviksia ja lisää raakana keitettyjen makaroonien joukkoon. Nyt loppui munamaidon käyttö. Kiitos vinkistä .

    VastaaPoista
  7. Kiitos hyvästä ohjeesta. Pakkohan tätä oli kokeilla, kun kuola melkein valui jo lukiessa. Herkullista oli.

    VastaaPoista