30.7.2023

Punaherukka-tuorejuustopiirakka

Makea piirakka sai täytteekseen mummolan punaherukoita
sekä pehmeän tuorejuusto-ranskankermatäytteen


Erilaiset makeat piirakat ovat takuuvarma hitti aina. Ne on helppo ja nopea valmistaa ja melkein aina löytyy niihin täytteetkin kotoa tai mökiltä. Välillä on mukava paistaa piirakat suorakaiteen mallisissa vuoissa perinteisen pyöreän piirakkavuoan sijaan. Nyt kun olin kesälomallani maalla, kypsyivät punaherukat juuri sopivasti ja sateiden välissä kerkesin käydä keräämässä pienen kipollisen niistä. Katsaus muihin aineksiin ja niinpä olikin hetkessä piirakka uunissa. Resepti on siitä näppärä, että sitä voi muokata mielin määrin. Punaherukan voi vaihtaa mihin tahansa muihin marjoihin tai hedelmiin ja liemen maitotuotteet voi vaihtaa toisiin, kuten rahkaan tai kermaviiliin tai käyttää enemmän tuorejuustoa, kunhan vain mittasuhteet pysyvät samanlaisina. Mie tykkään käyttää tuorejuustoa ja ranskankermaa, niistä tulee mukavaa happamuutta. Tähän voisi lisätä hyvin sitruunaakin joko raastettuna kuorena tai mehuna, mutta unohtui laittaa. Hyvin maistui ilmankin!

n. 20 x 25 cm vuokaan tai 26 cm piirasvuokaan
12 annosta

pohja
100 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ dl maitoa

täyte
n. 4 dl punaherukoita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g ranskankermaa
1 dl kuohukermaa
1-1½dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
1 rkl perunajauhoja

Valmista taikinapohja. Vatkaa sähkövatkaimella huoneenlämpöinen voi, sokeri ja vaniljasokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vispaa joukkoon kananmuna. Sekoita vehnäjauhojen joukkoon leivinjauhe ja sekoita seos samaan aikaan maidon kanssa taikinaan. Vatkaa nopeasti tasaiseksi taikinaksi, älä vaivaa ettei taikina sitkisty. Taputtele taikina tasaisesti voideltuun vuokaan.

Valmista täyte. Perkaa punaherukat ja kumoa vuokaan taikinan päälle. Vispaa sähkövatkaimella kulhossa sekaisin kaikki loput täytteen ainekset. Kaada liemi punaherukoiden päälle.

Paista 175-asteisessa uunissa n. 40 minuuttia, kunnes pohja on kypsynyt ja täyte hyytynyt. Jäähdytä ennen tarjoilua. Säilytä piiras jääkaapissa.

Vinkki: Voit käyttää täytteeseen myös muita marjoja tai hedelmiä, kuten mustikoita. Voit käyttää tuorejuuston tilalla sitruunalla tai vaniljalla maustettuja tuorejuustoja. Halutessaan perunajauhot voi sekoittaa suoraan marjoihin, etenkin jos käyttää pakastemarjoja, tällöin piiras ei vety marjojen nesteestä ja kypsyy tasaisemmin. 

Hyväähän se oli. Piirakkapalaseni kerkesi matkustaa maalta kotiin kaupunkiin, ennen kuin kerkesin maistaa sitä. Hyvin maistui ja kesti leikattuna hieman lämpimänä hyvin kasassakin automatkan. Minä tykkään, että marjat jää täytteen alle piiloon, mutta mikäänhän ei estä ripottelemasta niitä liemen päälle, jolloin ne näkyy enemmän lopputuloksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti