5.7.2023

Kolmen sipulin fetapiirakka

Tomaattien alla maistuu kolme sipulia ja fetajuusto.
Pohja saa makua spelttihiutaleista.

Tämä piirakka syntyi juhannuksena ajatuksella ”kaikkea kaapista”, niinpä pohja on täysjyväinen ja täyte saa makua sipulien lisäksi fetajuustosta ja ettei väri olisi liian hailakka, viipaloin pinnalle vielä muutaman kypsän tomaatin. Tomaatti, sipulit ja fetajuusto sopivatkin hyvin yhteen. Tarjoillessa vielä päälle hieman tuoretta basilikaa, niin ei ole paremmasta väliä. Valkosipuli maistuu vienosti ja nostaa makukokonaisuutta uusiin ulottuvuuksiin ja vaikka sipuleita ei esikypsennetä piirakkaan millään tavalla, muuttuvat ne uunin lämmössä lempeiksi eikä yhtään itkettäviksi ja potkiviksi. Harvoin sipulit minua kyllä itkettääkään. Erilaiset sipulit ovat lempiraaka-aineitani keittiössä ja lähes jokaiseen ruokaan niitä laitankin. Kaapeista löytyy yleensä vähintään paria kolmea eri sipulilaatua, näin kesällä lisänä aina oltava nippu- tai kevätsipulia. Niiden varret ovat ihania vaikkapa ihan salaatissa tai leivällä rouskuteltuna. Jos pidät sipuleista, tämä piirakka on kuin siulle tehty!

26 cm piirakkavuokaan, 8 annospalaa

pohja
100 g voita
½ dl spelttihiutaleita (tai kaurahiutaleita)
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1-2 rkl kylmää vettä

täyte
1 nippu kesäsipulia varsineen
½ ptt ruohosipulia
2 valkosipulinkynttä
200 g hyvää fetajuustoa
200 g creme fraichea
2 kananmunaa
2 tl mustapippuria myllystä
tarvittaessa ripaus suolaa
3 isoa tomaattia

koristeluun
tuoretta ruohosipulia tai basilikaa

Valmista taikina. Nypi huoneenlämpöiseen voihin speltti- tai kaurahiutaleet ja täysjyvävehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Nypi ryynimäiseksi seokseksi. Lisää tilkka kylmää vettä ja painele nopeasti tasaiseksi taikinaksi, älä vaivaa ettei taikina sitkisty. Voitele 26-senttinen piirasvuoka ja painele taikina tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistamisen ajaksi.

Valmista täyte. Hienonna kesäsipulinippu varsineen hienoiksi siivuiksi. Silppua ruohosipuli hienoksi silpuksi. Kuori ja raasta valkosipulinkynnet. Murusta fetajuusto pieneen vatkauskulhoon ja lisää joukkoon ranskankerma sekä kananmunat, vispaa käsivispilällä tasaiseksi seokseksi. Lisää sipulisilput kulhoon ja sekoita. Mausta seos reilulla mustapippurilla ja lisää ripaus suolaa halutessasi korostamaan makuja. Kaada täyte kovettuneelle taikinapohjalle. Leikkaa tomaateista paksuja siivuja ja päällystä piiraan pinta tomaattisiivuilla, rouhi pinnalle mustapippuria.

Paista 200-asteisessa uunissa (kiertoilmalla 180 astetta) keskitasolla n. 40 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsynyt pohjasta ja täyte hyytynyt sekä tomaatit saaneet kevyen paahteisen olomuodon. Anna piiraan jäähtyä ennen tarjoilua ja leikkaa annospaloiksi. Koristele piiraspalat halutessasi tuoreilla yrteillä, kuten basilikanlehdillä ja ruohosipulisilpulla. Lisänä maistuu hyvä, raikas vihersalaatti.
Kyllä olikin pitkästä aikaa suolainen piirakka hyvää! Spelttihiutaleet tuo kivaa makua ja rouheisuutta pohjaan. Nippusipuli on miun ihan ehdoton lemppari ja käytän sitä näin sesonkiaikaan todella paljon, melkein tuntuu pahalta käyttää kypsennettävään ruokaan kauniit vihreät varret, mutta lopputulos on kyllä todella hyvä. Valkosipuli maustaa vienosti kokonaisuutta eikä puske liikaa läpi ja ruohosipuli sopii makuihin hyvin. Vaikka feta on suolaista, minusta täyte kaipaa aina pienen suolalisän, koska se korostaa makuja ja sitoo asiat yhteen, vaikka muista komponenteista löytyisikin se suolaisuuden tuoja. Samaa voisi kokeilla sitruunan lisäämisellä, sitruunankuoriraaste voisi toimia oikein hyvin täytteen maustajana ja silloin ei tarvitse välttämättä suolaa lisätä lainkaan.

Resepti on julkaistu 5.7. ilmestyneen Karjalan Heilin ruokapalstallani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti