9.5.2017

Mustajuurikeitto vuohenjuustokreemillä


Voikukansukuinen mustajuuri on maan alla kasvava juures, joka maistuu hienostuneen hempeälle. Makua ei kannata piilottaa vahvojen makujen alle, vaan nauttia sen herkästä pehmeydestä lähes sellaisenaan. Mustajuuresta irtoaa maitiaisnestettä, joka tummuttaa juureksen nopeasti. Tummumisen saa ehkäistyä sillä, että juuret kuoritaan juoksevan veden alla ja ne laitetaan välittömästi sitruunalla maustettuun veteen. Sitruunavedessä voi keittää mustajuuret, jolloin niihin tulee pieni kirpakkuus - mikäli et ole sitruunan ystävä, niin laita juuret kiehumaan uuteen maustamattomaan veteen. Tämä keitto oli oikein ihanan makuista ja vuohenjuustokreemi sopii siihen todella hyvin. Innoittajana kreemiin toimi ystäväni kanssa ystäväillallisille kokattu kokonaisuus "mustajuurta kolmella tapaa", jossa keitto valmistettiin mustajuuresta, päälle pikkelöitiin mustajuurta ja kokonaisuus kruunattiin pehmeällä mustajuuri-vuohenjuustokreemillä. Siihen vivahtava resepti löytyy täältä punajuuresta valmistettuna
2-4 annosta
keitto
1 pkt mustajuuria (n. 300 g)
½ sitruuna
vettä
½ kasvisliemikuutio
1 varsi tuoretta rosmariinia
2 dl kuohukermaa
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä
vuohenjuustokreemi
½ dl kuohukermaa
1 varsi tuoretta rosmariinia
n. 100 g pehmeää vuohenjuustoa
tarvittaessa ripaus suolaa
Pese, kuori ja huuhtele mustajuuret juoksevan veden alla. Laita ne kattilaan, jonne on puristettu puolikkaan sitruunan mehut. Mustajuuret tummuvat todella nopeasti, jonka takia ne pitää kuoria veden alla ja sitruunavesi estää myös tummumisen. Keitä mustajuuret kasvisliemikuutiolla sekä rosmariininoksalla maustetussa sitruunavedessä kypsiksi, noin 15 minuuttia. Valuta hieman keitinvettä pois, jos sitä näyttää olevan paljon. Poista rosmariininoksa ja mahdolliset irronneet lehdet ja aja keitto sileäksi sauvasekoittimella. Lisää kattilaan kuohukerma ja surauta vielä sauvasekoittimella kuohkeaksi. Mausta keitto suolalla ja pippurilla, maista ja lisää tarvittaessa mausteita (pyöristä makua tarvittaessa pienellä määrällä hunajaa). Kuumenna keitto kiehuvaksi.
Valmista keiton poristessa vuohenjuustokreemi. Kuumenna kerma pienessä kattilassa kiehuvaksi rosmariininoksan kanssa ja anna keitoksen jäähtyä. Poista rosmariini ja sulata joukkoon pehmeää vuohenjuustoa. Tarvittaessa kuumenna kreemiä varovasti hellalla, jos vuohenjuusto ei sula muuten. Mausta tarvittaessa ripauksella suolaa. Annostele keitto kulhoihin ja nosta päälle lusikallinen kreemiä sekä pieni tupsu rosmariinia. Tarjoile välittömästi.
Keittoa riittää neljälle henkilölle alkupalana tai kahdelle hengelle pääruokana.
Maukas mustajuurikeitto ja saa lisämakua vuohenjuustokreemistä

Ihanaa! Niin pehmeän samettista ja maukasta! Tuo kreemi oli kyllä ihan älyttömän hyvää ja kuinka nopeasti saa jotain koristusta tehtyä tavallisen keiton pinnalle. Miksei se maistuisi muidenkin sosekeittojen pinnalle annosteltuna... Mie dippailin keittoon ruislastuja, jotka toivat mukavaa rousketta lopputulokseen. Lisukkeena maistuu myös hapankorppu tai hyvä leipä.
Resepti on julkaistu Karjalan Heilin ruokapalstallani toukokuun alussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti