3.1.2017

Hummus

Itämainen hummus maustetaan tahilla ja päälle lorautetaan reilusti hyvää oliiviöljyä.

Hummus on kikhernetahnaa, joka maustetaan seesaminsiemenistä tehdyllä tahini-tahnalla. Hummus on lähtöisin Libanonista ja sitä käytetään myös paljon arabiankielisten maiden lisäksi Turkissa ja Välimeren maissa. Itse olen käyttänyt hummukseen tummaa tahinia, mielestäni siinä on parempi maku kuin vaaleassa tahinissa. Tahinia tulee käytettyä myös munakoisotahna baba ganoushiin. 
1 murokulhollinen

1 prk kikherneitä
1-2 valkosipulinkynttä
n. 3 rkl sitruunamehua
n. 3 rkl oliiviöljyä
2 rkl tummaa tahinia (seesaminsiementahna)
mustapippuria myllystä
merisuolaa myllystä
koristeeksi persiljaa ja paprikajauhetta
Valuta (ja huuhtele) kikherneet ja laita ne tehosekoittimen kulhoon. Hienonna valkosipulinkynsiä hieman ja laita valkosipuli kulhoon, lisää sitruunamehua ja oliiviöljyä ja soseuta tasaiseksi tahnaksi. Lisää joukkoon tahini ja ripaus suolaa sekä pippuria. Mikäli tahna on liian tönkköä, lisää hieman vettä tai oliiviöljyä. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Anna tahnan maustua jääkaapissa ennen tarjoilua. Nostele tahna vadille ja muotoile siihen lusikalla pyörivin liikkein pieni kuoppa. Lorauta kuoppaan oliiviöljyä ja koristele paprikajauheella sekä persiljalla. Tarjoile hummusta dippinä esim. pita- tai naan-leivän kanssa, tacolastujen kaverina tai dippaa siihen vihannestikkuja. Hummus säilyy jääkaapissa hyvänä noin viikon verran. Annoksesta riittää isommallekin joukolle!
Ihan huippua! Jos tahini on vieraampi juttu, niin kannattaa annostella sitä alussa varovaisemmin. Kun makuun tottuu, voi sitä vastaavasti käyttää enemmänkin. Ja muutenkin kannattaa maistella, että lopputuloksesta tulee maukas eikä se jää valjuksi. Tykkään tosi paljon erilaisista tahnoista ja dipeistä, kun ne ovat niin monikäyttöisiä ja helppoja valmistaa. Lisäksi näiden ympärille on helppo koostaa isollekin porukalle naposteltavaa illanistujaisiin. Hummuksen resepti oli mukana syksyllä kansalaisopistolla pitämälläni Pienet herkkupalat -kurssilla ja hummuksen kaveriksi paistetiin ihania naan-leipiä. Kuva on otettu kurssilaisten tekemästä hummuksesta, sillä huomasin ettei kuvagallerioistani löydy yhdenkään omani kuvaa. Hassua. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti