18.6.2016

Mansikka-nakukakku

Kotoinen mansikkakakku
Mansikkakausi alkaa olla käsillä ja niinpä pöytään pitää saada perinteistä mansikkakakkua! Meillä on joka kesä leivottu niin kotona, mummolassa kuin kotonakin tavallisia mansikkakakkuja, joissa ei mansikoita säästellä. Ja erityisesti juhannuksena tarjolla on oltava mansikkakakkua. Välillä kakkuun on päätynyt sisään muitakin hilloja (kokeile deluxe-hilloa eli raparperi-banaanihilloa) tai rahkaa ja tuorejuustoa, mutta se perinteisin sisältää vain mansikkaa ja kermaa. Ja lapsuudessa synttärikakuissa oli aina mansikkaa ja banaania. Ehkä iski joku retrohetki ja niinpä tähänkin kakkuun päätyi hieman banaania. Vaikka en pysy edelleenkään muodissa mukana, tästä kakusta tuli vähän vahingossa trendikäs. Nakukakut ovat nyt suosittuja ja tästäkin tuli sellainen, kun en kuorruttanut kakkua pursottaen kermalla, vaan jätin nätin kakkupohjan näkyviin,

22 cm vuokaan, n. 10 henkilölle

kakkupohja
3 kananmunaa
kidesokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
vuokaan voita ja korppujauhetta

täyte
n. 2 dl mansikkahilloa
n. 250 g tuoreita mansikoita
(1 banaani)
2 dl kuohukermaa
ripaus kidesokeria
ripaus vaniljasokeria

koristeluun
2 dl kuohukermaa
ripaus kidesokeria
n. 500 g tuoreita mansikoita
tomusokeria

Tee kakkupohja lasitekniikalla. Riko kananmunat isoon lasiin. Mittaa toiseen lasiin kananmunien verran kidesokeria. Mittaa kolmanteen lasiin puolet kananmunien määrästä perunajauhoja ja toinen puolikas vehnäjauhoja, lisää mukaan leivinjauhe. Vaahdota kananmunat ja sokeri ilmavaksi vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon jauhoseos ja sekoita se varovasti taikinakaapimella nostellen kananmunavaahdon joukkoon. Voitele ja korppujauhota n. 22cm kakkuvuoka ja kaada taikina vuokaan. Lämmitä uuni 175-asteiseksi ja paista kakkupohja kypsäksi, noin 30-45 minuuttia uunista riippuen. Kokeile kypsyyttä tikulla, kypsästä taikinasta ei jää tikkuun jälkiä.

Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kahteen osaan. Pilko täytteeksi tulevat mansikat pieniksi kuutioiksi ja viipaloi banaani ohuelti, mikäli käytät myös banaania. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se maun mukaan sokereilla, ota huomioon hillon ja mansikoiden makeus. Sivele kakkupohjalle mansikkahilloa, levitä päälle banaanisiivut ja mansikkakuutiot, levitä päälle kermavaahto. Ei haittaa, jos täyte pursuaa hieman reunoille, vaan se saa näkyä kakkulevyjen välistä.

Vatkaa päälle tuleva kermavaahto vaahdoksi ja mausta se ripauksella sokeria. Viipaloi mansikat ohuiksi siivuiksi ja asettele mansikkasiivut kauniisti kakulle. Anna kakun olla hetki jääkaapissa ennen tarjoilua. Sihtaa pinnalle juuri ennen tarjoilua tomusokeria. Tarjoile kakku jääkaappikylmänä.

NAM! Mikään ei ole parempaa, kuin mansikkakakku. Kermaa ei ollut liikaa ja ulkonäkö oli sopivan kotoinen, ei liian viimeistelty ja tyylitelty. Joskus sellaiset tavalliset asiat ovat niitä parhaita, eikä kikkailua tarvitse.

Resepti on julkaistu myös viikonlopun Kesä-Heilissä ruokapalstallani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti