Voikukkamarmeladi maistuu vienosti salmiakille ja on ihanan aromaattista! |
Tässä keittiössä on innostuttu vuosi vuodelta enemmän villiruoan käytöstä ja tänä keväänä pataan päätyi porisemaan ensimmäistä kertaa kauniit keltaiset voikukat. Keittelin voikukan terälehdistä ihanan aromaattista marmeladia, joka maistuu jopa hivenen salmiakille tai lakritsille. Voikukkia on helppo ja nopea kerätä, pisin aika kuluu terälehtien nyppimiseen ja odotteluun. Mutta lopputulos on vaivan arvoista, ihan ehdottomasti. Ajattelin käyttää marmeladin joko paahtoleivän päällä tai laittaa sitä täytteeksi vaikkapa kääretorttuun tai täytekakkuun. Ja miksei se maistuisi hyvältä myös juustojen kera tarjottuna. Ylös, ulos ja luontoon!
3 l voikukan kukintoja
7 dl vettä
1 sitruuna
330 g hillo-marmeladisokeria
2 dl voikukan terälehtiä
Kerää voikukkien uusia tuoreita kukintoja puhtaalta
paikalta aurinkoisella säällä, älä valitse mukaan yhtään nuupahtaneita, värinsä
menettäneitä tai ryhdittömiä kukkia. Älä painele kukkia astiaan, vaan anna
niiden olla ilmavasti. Huuhtele kukinnot väljässä vedessä, jotta niistä irtoaa
mahdollinen pöly ja pikkuhyönteiset. Ravistele kukinnot kuiviksi siivilässä ja
tarvittaessa kuivata niitä hetki huoneenlämmössä. Ota pakasterasiallinen
pestyjä, kuivattuja kukintoja talteen ja säilytä niitä jääkaapissa seuraavaan
päivään. Nypi kukinnoista kaikki keltaiset terälehdet irti, pyri nyppimään
kaikki vihreät osat pois terälehdistä. Vihreä osa tuo marmeladiin kitkerän maun
ja ruman värin. Pese sitruuna huolellisesti ja kuori kuorimaveitsellä sitruunan
kuori talteen. Leikkaa valkea kalvo irti hedelmälihasta ja paloittele
hedelmäliha muutamaan osaan. Kiehauta vesi ja kaada kattilaan voikukan
terälehdet. Lisää kattilaan myös sitruunankuori sekä hedelmäliha. Jäähdytä seos
ja säilytä sitä yön yli jääkaapissa peitettynä.
Seuraavana päivänä siivilöi
harsokankaan avulla liemestä pois sitruunanrippeet ja terälehdet, siivilöi mehu
puhtaaseen kattilaan. Lisää kukkamehuun paketillinen hillo-marmeladisokeria ja
kiehauta seos. Keitä seosta pari minuuttia ja kuori reikäkauhan avulla pinnalle
nouseva vaahto pois mahdollisimman huolellisesti. Putsaa pakasterasiaan
jemmatut kukinnot ja ota tälläkin kertaa käyttöön vain keltaiset terälehdet. Ota
marmeladiliemi pois liedeltä ja sekoita joukkoon terälehdet, sekoittele seosta,
kunnes terälehdet eivät kellu ja ne ovat imeneet itseensä sokerilientä. Steriloi
hillopurkit keittämällä tai uunissa, kaada kuuma marmeladi purkkeihin ja sulje
purkit tiiviisti. Anna jäähtyä pöydällä ja siirrä purkit jääkaappiin hyytymään.
Marmeladi on valmista seuraavana päivänä.
Herkullista! Eipä ollut tätäkään tullut aiemmin testattua, mutta varmasti tulen tekemään tätä toisen satsin myöhemmin tänä vuonna. Hillo säilyy kylmässä jopa vuoden,
mutta avattu purkki kannattaa syödä parissa viikossa. Voikukat keräsin mummolan pihapiiristä, jossa niitä kasvaa melko ruhtinaallisesti reunuksilla. Samalla reissulla tuli kerättyä kuusenkerkkiä ja tehtyä niistä kuusenkerkkäsiirappia ja sitten mustaherukkapensaiden lehdet päätyivät Louhisaaren juomaksi. Myöskin pihan välittömästi läheisyydestä noukin salaattiin poimulehtiä, vuohenputkia, suolaheinää, horsmaa ja ketunleipiä. Ja horsmaa paistoin pannulla "parsaksi", mutta ehkä tämä horsmaparsa ei ole se suurin herkku - vaikka hyvää sellaistakin olen päässyt syömään.
Marmeladiresepti on julkaistu viikonlopun Heilin ruokasivullani.
Ihan pakko kokeilla, kiinnostaa nuo villiyrtit kovasti. Omat kokeilut on kyllä jääneet nokkosiin :)
VastaaPoistaKannattaa kokeilla! Villiyrtit on jees. Kerrohan sitten, mitä tykkäsit 😊
PoistaTein voikukkajuomaa. Hienon makuista. Ei ollut sitruunoita, niin laitoin sitruunahappoa. Odottaa kellarissa juhannusjuomaksi. Kokemukseni mukaan sekä vuohenputki että poimulehti mustuvat nopeasti, mutta esim. poimulehtimuhennos oli herkkua savustetun kalan kastikkeena. En minäkään toista kertaa käytä horsmaa.
VastaaPoista