10.5.2014

Pestosämpylät

Pehmeät ja maukkaat pestosämpylät
Tämän reseptin kehitin jo vuonna 2009, kun jääkaapissani nökötti puolityhjä pestopurkki. Sämpylät on leivottu juurimenetelmällä, joten lopputuloksena on unelmapehmeät ja kuohkeat sämpylät. Juurimenetelmä vaikuttaa mukavasti taikinoiden koostumukseen, makuun ja säilyvyytee, joten tätä kikkaa ei kannata unohtaa! Minäkin olen tehnyt liian kauan perustaikinoita, mutta jatkossa taas koitan petrata ja muistaa tehdä esitaikinana. Pestosämpylöitä on tullut leivoskeltua säännöllisen epäsäännöllisesti pestotilanteesta riippuen ja olen edelleen sitä mieltä, että tämä on ehdottomasti täydellisin sämpyläresepti, johon olen törmännyt. Suosittelen lämpimästi juuritaikinaa ja pestonjämien kippaamista sämpylätaikinaan! Nam!

12 sämpylää

juuri
2½ dl maitoa
1 rkl (leipä)siirappia
½ pss kuivahiivaa
2½ dl vehnäjauhoja

taikina
½ tl suolaa
n. 3 dl vehnäjauhoja
n. 1 dl pestoa

Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon siirappi. Vispaa mukaan kuivahiiva ja vehnäjauhot, anna olla lämpimässä paikassa kunnes juuri kuplii. Vesihaude on oiva keino tähän! Lisää kuplivaan juureen suola ja suurin osa jauhoista, vaivaa taikinaksi. Lisää pestoa makusi mukaan ja lisää jauhoja, kunnes saat pehmeän kiinteän taikinan. Taikina saa jäädä pehmeäksi ja käytetyn peston määrä vaikuttaa hieman jauhon menekkiin - suurempi pestomäärä vaatii enemmän jauhoja. Alusta taikinaa hetki. Leivo taikina sämpylöiksi ja kohota pellillä leivinliinan alla vähintään varttitunti. Peltikohotuksen voi tehdä tiskialtaan päällä, kun altaaseen on valuttanut kuumaa vettä. Sämpylöihin voi viiltää koristekuviot (minä leikkasin saksilla) tai voidella vedellä ja ripotella pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 225 asteessa, kunnes sämpylät ovat saaneet hiukan väriä, noin 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ja tarjoile.

Ovat kyllä pehmoisia ja maukkaita! Juuri sellaisia, kuin kotona leivottujen sämpylöiden pitää mielestäni ollakin. Jauhoista voi osan korvata vaikka sämpyläjauhoilla tai leseillä ja siirapin tilalle voi laittaa sokeria tai hunajaa. Lähetin osan sämpylöistä perheelleni, kun kävivät luonani hakemassa tuliaisia Saksan reissulta. Oli kuulemma maistunut - tosin en mie sitä epäillytkään, onhan tuota reseptiä moni muukin kokeillut ja kehunut... Huomisaamuna taidanpa laittaa juurimenetelmällä sämpylät valmistumaan taas, taitavat valmistua tavalliseen taikinaan verrattuna nopeamminkin. On ne lämpimäiset vaan niin äärettömän ihania! Niin ja koska nyt ei ole pestoa, niin laitan taikinaan lorauksen öljyä ja vaikkapa juustoraastetta, taikinakäsi kyllä kertoo riittävän jauhomääränt taikinaa tehdessä.

Maailman parhaat sämpylät :)

5 kommenttia:

  1. Näitähän täytyy kokeilla, tosin punaisella pestolla, kun mies ei vihreetä suostu syömään! :D

    VastaaPoista
  2. Sillä en ole testannut, mutta toimii satavarmasti yhtä hyvin :) Kerro sit, mitä tykkäsitte!

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa hyvältä, laitan ohjeen talteen. :)

    VastaaPoista
  4. Käytin maidon sijaan vettä, mutta oikein hyviä tuli:)

    VastaaPoista
  5. Jep, nesteet voi aina korvata toisilla reseptessä eikä lopputulos siitä kärsi :) Mukava kuulla, että on maistunut!

    VastaaPoista