27.10.2013

Luomut porkkanasämpylät

Luomuna tehtyjä porkkanasämpylöitä sosekeiton kaveriksi
Nykyisin tulee leivottua usein leipää tai sämpylöitä ja nyt kun Myllärin Luomu vielä sponssasi ison tuotepaketin, niin leivoskelen jotain pientä vieläkin useammin. Myllärin Luomulla on kuukausittain vaihtuva teema, jonka mukaan tuotteita tulee käyttää - kisassa etsitään puolen vuoden ajan kuukausittain inspiroivinta ruoka- tai leivontabloggaajaa Tomi Björckin johdolla. Syyskuussa aiheena oli viljaisa välipala, mutta en kerennyt julkaisemaan silloin yhtään kisaan suunnittelemaani reseptiä (oli mm. rukiinen puolukkapiirakka ja toistaiseksi bloggaamattomat viljaisat sämpylät).  Nyt lokakuussa teemana on puolestaan luomusta lumoutuminen. Luomuna kaapista löytyi kokkaushetkellä mm. porkkanoita ja sponssattua täysjyvävehnäjauhoa, joten suurempia miettimättä päätin leipoa pellillisen sämpylöitä herkullisen vuohenjuustolla kruunatun kasvissosekeiton kaveriksi.

12 sämpylää

2½ dl vettä
½ pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl luomuhunajaa
1 iso luomuporkkana
n. 6 dl luomu täysjyvävehnäjauhoja (Myllärin Luomu)
n. ½ dl rypsiöljyä
leipomiseen vehnäjauhoja
pinnalle unikonsiemeniä

Raasta porkkana hienoksi raasteeksi ja kaada raaste mikronkestävään kulhoon. Mittaa joukkoon vesi ja mikrota, kunnes seos kiehuu. Anna jäähtyä, kunnes seos on n. 42-asteista. Sekoita joukkoon suola, hunaja ja kuivahiiva. Vispaa käden avulla osa jauhoista mukaan ja alusta taikinaan loput jauhot sekä öljy. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Anna kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi, eli reipas puoli tuntia. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja leivo taikinasta 12 sämpylää, käytä apuna leipomisessa vehnäjauhoja. Kohota sämpylät pellillä leivinliinan alla kaksinkertaiseksi. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle hieman unikonsiemeniä. Paista sämpylät 225-asteisessa uunissa kullanruskeiksi. Tarjoile hieman jäähtyneenä luomuvoin kera vaikkapa sosekeiton lisukkeena.

Mikäs sen parempaa, kuin uunituoreet lämpimäiset! Sämpylöistä tuli vähän ravintorikkaampia ja tummempia, kuin valkeista vehnäjauhoista leivottuna. Maku oli juurevampi ja oikein maukas, mutta ihan yhtä kuohkeita näistä ei tullut, kuin pelkästä tavallisesta vehnäjauhosta leivottuna. Joten halutessaan osan täysjyvästä voi korvata ihan valkeillakin jauhoilla, mutta näinkin onnistuu sämpylät joka tapauksessa. Lisäksi kun en kärsi syödä raakaa porkkanaa allergian takia, niin olen ottanut tavaksi kiehauttaa porkkanaraasteen ennen leivontaa, jos kaikki ei kypsykään tarpeeksi uunissa. Kätevä tapa, joka myös pehmentää porkkanaa pikkuisen ja koska yleensä porkkanat tulee säilytettyä jääkaapissa, niin ei tule laitettua kylmää raastetta latistamaan taikinaa.

***
Jauhot sponssasi
Myllärin Luomu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti