1.6.2013

Piimäsämpylät

Uunituore sämpylä voinokareen kanssa, parasta!
Miulle kaikkein parasta rentoutumista on upottaa kädet taikinaan tai ylipäänsä puuhastella keittiössä. Silloin unohtuu kaikki muut ajatukset mielestä ja vaivun johonkin euforiseen touhuamisen tilaan, enkä huomaa edes ajan kulumista. Sämpylät ovat siitä käteviä, että taikinan tekemiseen ei mene lopulta kovin montaa minuuttia aikaa ja kohoaminenkin hoituu itsestään, kunhan käy välillä pyörittelemässä sämpylät pellille. Kerkeää siis tehdä vaikka illallisen lisukkeeksi töiden jälkeen, kuten mie paistelin nämä jämäpiimäpohjaiset sämpylät herkkutattikeiton kaveriksi joitain viikkoja sitten. Mikäs sen ihanampaa, kuin vastapaistetut lämpimäiset ja kotiin tulviva ihana tuoksu! 

n. 12 kpl

2½ dl piimää
½ pss kuivahiivaa
2 rkl (leipä)siirappia
½ tl suolaa
1 dl kaurahiutaleita
n. 5 dl vehnäjauhoja (tai tarpeen mukaan)
75 g voita sulatettuna

Kuumenna piimä reilusti kädenlämpöiseksi esim. muovikulhossa mikrossa (ei haittaa, vaikka juoksettuu vähän). Liota joukkoon siirappi, suola ja kuivahiiva, vatkaa käsin mukaan kaurahiutaleet ja osa jauhoista. Alusta joukkoon vehnäjauhoja, kunnes taikinasta muodostuu kulhon reunoista irtoava pallo. Vaivaa joukkoon myös hieman jäähtynyt sulatettu voi. Taikina saa jäädä pehmeäksi, mutta ei kuitenkaan löysäksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi leivinliinalla peitettynä vedottomassa paikassa, kuten mikrossa tai lämminvesihauteessa tiskialtaassa. Pyörittele kohonnut taikina jauhojen avulla sämpylöiksi ja jätä kohoamaan pellille leivinliinan alle noin puoleksi tunniksi. Halutessasi voit ripotella tässä vaiheessa sämpylöiden päälle juustoraastetta tai siemeniä. Paista 200-asteisessa uunissa kullanruskeiksi. Tarjoa voilla silattuna ja lämpiminä esim. keiton kanssa.

Tämän parempaa sämpylää saa hakea! Kuohkeita, maukkaita ja pehmeitä sämpylöitä jopa parin päivän päästä leipomisesta - jos niitä sinne asti säilytettäväksi jää. Osalle sämpylöistä raastoin juustoa juuri ennen paistoa, sillä ihanan rapea juustopinta on suurta herkkuani. Piimä taisi juoksettua vähän kuumentamisen aikana (tuli mieleen piimästä tekemäni ruohosipulituorejuusto), mutta se ei menoa haitannut. Tarvittaessa piimän voi korvata vaikkapa maidolla, vedellä tai omppumehulla. Useasti kaapit tyhjäksi -sämpylöideni pohjaksi päätyy myös kasvissosekeitto tai perunamuussi. Kätevää ja taloudellista! :)

6 kommenttia:

  1. Pakko kehua! Tästä on tullut ehdoton luottoresepti. Sopivan pehmeitä ja ilmavia sämpylöitä ja rapea kuori kun hieman kastaa päältä vedellä tai öljyllä! Kiitos

    VastaaPoista
  2. Itseasiassa mulla oli puoli litraa Alpron natural-jugurttia (kookosmaulla) ja hyvää tuli kun tuon piimän korvasin sillä. Eli hyvä resepti, jota voi tosiaan soveltaa.

    VastaaPoista
  3. Tein appemsiinituoremehuun ja oli kyllä hyviä

    VastaaPoista
  4. Tosi hyviä tuli.

    VastaaPoista