21.6.2013

Herkkä herkkusienipiirakka

Mehevä herkkusienipiirakka sopii englantilaistyyppisen siiderin kyytipojaksi
Tiedättehän sellaiset makuihin säilötyt muistot? Sienipiirakka luo miulle onnellisuuden ja turvallisuuden tunnetta, mukavia muistoja lapsuudesta. Miun mummoni valmisti aikanaan taivaallisen hyviä sienipiirakoita, joskus mukana oli jauhelihaakin ruokaisuutta tuomassa. Ja sitten olen maistanut aivan loistavaa hopeahapsisen emännän tekemää metsäsienipiirakkaa, josta yritin vaivihkaa onkia onnistumisen avaimia kotona kokeiltavaksi. Kuten moni muukin vuosikymmeniä keittiössä viettänyt täydellisten makunautintojen loihtija, ei kumpikaan osannut antaa tarkkoja reseptejä. "Mie laitan sinne sitä, tätä ja tuota ja sitten vielä teen näin ja näin. Nyt mie tosin en tehnyt ihan silleen, vaan näin ja näin. Silleen se syntyy, tuosta noin vaan."  Varsinkin tätä kirjoittaessani  huomaan, että täydellisen reseptiikan kirjoittaminen on äärimmäisen vaikeaa ja löydän itsestäni pieniä yhtymäkohtia edellä mainittuihin emäntiin. Siksi esimerkiksi resepteissäni mausteita ei ole tarkasti mittailtu, vaan heittelen niitä sekaan fiiliksen ja oman maun mukaan. Ruokia pitää maistaa useasti valmistamisen aikana, vain siten voi löytää sen oikean suhteen, onneksi sen kyllä oppii maistamaan nopeasti. Miekin olen aloittanut ihan nollasta lapsena ja vuosien saatossa keittiössä häärätessä olen löytänyt oman tyylini.  Siinäpä sitä riittää kuitenkin vielä loppuelämäkseni haastetta päästä kärryille keittiöhommista, vaikka perin kilotolkulla mummon reseptiikkaakin ja olen yrittänyt löytää ne mummon tietyt rakkaimmat ja rakastetuimmat ohjeet...Toivottavasti miulla on vielä monta vuosikymmentä aikaa hioa taitojani ja opetella keittiön salaisuudet... :) 

Ja miksikö herkistelen herkkusienipiirakan äärellä? Sain taas Happy Joe -siiderimerkiltä kutsun osallistua ruokabloggaajille suunnattuun reseptikilpailuun. Viime vuonna luotiin brunssiherkkuja, nyt teemana oli tehdä hyvän mielen purtavaa. Miulle yksinkertaisuus ja herkullisuus yhdistettynä vaivattomaan valmistukseen luo hyvää mieltä ja vaikka rakastankin keittiössä puuhastelemista, niin joskus sieltä haluaa päästä nopeasti herkuttelemaan. Tämä piiras valmistui alle tunnissa kaikesta siitä, mitä jääkaapissa oli ja maku oli mitä mainioin! Suolaisen piirakan voi pyöräyttää valmiiksi jo vaikkapa edellisenä päivänä, tarvittaessa sen voi lämmittää ennen tarjoilua varovasti uunissa. Ja sitten keittiössä voi uppoutua ihanien muistojen äärelle, joita jotkut ruoat tuovat mieleen. Niin kävi nytkin, ihan suunnittelematta... :)

Tämän reseptin myötä toivotan herkullista ja rentouttavaa juhannusta kaikille! :)

n. 12 annosta

pohjataikina
150 g voita
3 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa 
½ dl kylmää Happy Joe organic -omenasiideriä

täyte
300 g tuoreita herkkusieniä
3 kesäsipulia varsineen
voita paistamiseen
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
forest blend -mausteseosta (Santa Marian myllystä tai ripaukset rosmariinia, timjamia ja persiljaa)
100 g emmental-raastetta

liemi
2 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
3 kananmunan keltuaista
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Nypi huoneenlämpöiseen voihin vehnäjauhot ja ripaus suolaa. Lisää joukkoon siideri (tai kylmä vesi) ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Taputtele taikina tasaisesti piirakkavuokaan ja pistele taikina haarukalla. Esipaista taikinapohjaa 12 minuuttia 225-asteisessa uunissa. Valmista sillä välin täyte. Siivuta pari isoa sientä ohuiksi viipaleiksi ja jätä odottamaan piirakan koristelua. Pilko loput sienet kuutioiksi ja paista kuivalla kuumalla pannulla sienistä neste pois. Laita pannulle nokare voita ja lisää joukkoon hienonnettu kesäsipuli varsineen ja paista minuutti pari. Mausta ja maista, lisää tarvittaessa mausteita. Kaada sieni-sipuliseos esipaistetulle piirakkapohjalle ja ripottele päälle juustoraaste. Vispaa kuohukerman joukkoon kananmunat ja erotellut keltuaiset (käytä valkuaiset vaikka marenkeihin tai munakkaaseen), mausta, maista ja kaada täytteen päälle vuokaan. Heiluttele vuokaa pari kertaa kevyesti, että liemi valuu tasaisesti täytteen joukkoon. Asettele kauniisti viipaloidut herkkusienet piirakan pinnalle, halutessasi voit paistaa ne kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi ennen piiraan päälle laittamista. Paista piirasta 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia, tai kunnes pinta on saanut kauniin värin ja täyte on hyytynyt. Anna piiraan jäähtyä hieman (jäähtyneenä leikatessa saat nättejä paloja) ja tarjoile Happy Joe organic -siiderin kera kevyenä lounaana tai illanistujaisherkkuna.  

Nam! Piiras oli tosi hyvää niin miun kuin pöytäseurueeni mielestä. Mehevä ja maukas, olematta kuitenkaan liian tuhti. Pieni loraus siideriä pohjassa lähinnä lisäsi kokonaisuuden aromaattisuutta ja se sopi hyvin myös lasista/pullosta nautitun viileänraikkaan siiderin aromeihin. Ihanan kesäinen kasvisherkku, suosittelen! :)

Taikina on simppeli perusohje, jolla teen kaikki suolaiset piirakkani, toimii joka kerta ja varioidakin voi, kuten tässä siiderillä korvattiin vesi. Liemeen voi kerman sijaan käyttää kermaviiliä, maitoa, ranskankermaa, mitä nyt sattuu kaapista löytymään ja täytteeseen voi upottaa käytännössä ihan mitä vaan. Miksikähän piiraita tulee silti paistettua niin harvoin? Mikä on siun lempparipiirakka?

Kääräise valmiiksi leikatut piirakkapalat leivinpaperiin ja nappaa mukaan muutama kylmä juoma,
niin picnic-eväät ovat valmiit herkuttelua varten!
Herkkusienet sopivat myös koristeeksi, lopputuloksena näyttävä piiras
Jokaisesta Happy Joe -pullonkorkista löytyy pieni viisaus.
***
Happy Joe sponssasi kilpailureseptissä käytetyt siiderit

2 kommenttia:

  1. Tätä on ehdottomasti kokeiltava,on hieman erilainen ohje kun se sama "perinteinen",jota tulee aina tehtyä.Ehkäpä omenamehu käy sidukan tilalle:)

    VastaaPoista
  2. Omppumehu käy hyvin siiderin tilalle, varmasti paremmin kuin vesi :)

    VastaaPoista