5.2.2022

Feta-munakoisot

Ihana paahteinen munakoiso saa lisämakua fetajuustosta, yrteistä ja rapeasta leivästä

Munakoiso on yksi lempikasvikseni ja ettei kyllästys iske, on kokeiltava jotain uutta. Niinpä laitoin ajatuksen juoksemaan ja googlen laulamaan, lopulta päädyin tekemään Savusuolaa-blogin Janican innoittamana paahdettuja munakoisoja. Kovin orjallisesti en reseptiä noudattanut, vaan oikaisin sieltä mistä pystyy. Oikein herkullinen lopputulos, kiitos ideasta Janicalle!

Reseptin juju oli ripotella koko komeuden päälle leivänmuruja. Minulla sattui olemaan puolikas vesirinkeli, jonka pilkoin ruoan päälle. Toimi oikein hyvin. Tavalliset korppujauhot ovat liian hienoja eivätkä tuo kaivattua koostumusta, mutta japanilaisia panko-korppuajauhoja rapeamman koostumuksen ansiosta kannattaa kokeilla.

Rakastan erilaisia tahnoja ja kastikkeita, joten niinpä tarjoilin niitä nytkin ruoan lisukkeena. Pieni kostea lisuke olikin passeli, sillä muuten ruoka voi tuntua liian kuivakalta, vaikka munakoiso onkin varsin mehevä vege. Pidän erityisesti hummuksesta sekä tzatzikista, niitä löytyy kaapistani lähes jatkuvasti tai ainakin ainekset niihin. Myös kaupasta saa hyviä valmistuotteita, jos itse tekeminen ei ole vaihtoehto (itse pidän Lidlin hummuksesta). Erilaiset soossit ovat kätevä lisä vaikkapa tavallisten lihapullien tai broilerinfileen kylkeen tai piristämään pitaleipiä. Alla on helpot perusreseptit kumpaankin. 

4 annosta

2 munakoisoa
suolaa
oliivi- tai rypsiöljyä
½ tuubi tomaattipyrettä
5 valkosipulinkynttä
mustapippuria
200 g fetajuustoa
kuivattua minttua
panko-korppujauhoja tai pala kuivaa leipää

tarjoiluun
tuoretta basilikaa

Leikkaa molemmat munakoisot pitkittäin neljäksi viipaleeksi. Viillä pintaan ruudukko veitsellä. Ripottele pinnale suolaa ja anna munakoisojen itkeä puolisen tuntia. Painele talouspaperilla irronnut neste huolellisesti pois. Valuta pinnalle kevyesti öljyä ja paahda 225-asteisessa uunissa kiertoilmalla n. 20 minuuttia eli kunnes siivut saavat kevyesti väriä ja kypsyvät hieman.

Levitä jokaiselle viipaleelle ohuelti tomaattipyrettä, suolaa ja pippuria. Kuori ja hienonna valkosipuli pieneksi silpuksi ja levitä valkosipulisilppu tasaisesti tomaattipyreen päälle (voit myös murskata munakoisot ja levittää murskan viipaleille). Jaa fetajuusto kahdeksaan osaan ja murustele pala juustoa jokaiselle viipaleelle. Ripottele fetan päälle kuivattua minttua. Levitä päälle pieneksi silputtua leipämurskaa tai panko-korppujauhoja rapeudeksi ja ylimääräistä nestettä imemään. Paista 225-asteisessa uunissa vielä n. 15 minuuttia tai kunnes munakoisot ovat kypsiä, feta on saanut kaunista väriä ja reunat tummuneet.

Revi päälle basilikaa ja tarjoile ihanat munakoisot hummuksen sekä tzatzikin kanssa.

Nämä feta-munakoisot olivat niin herkullisia, että resepti jää takuuvarmasti käyttööni jatkossakin. Kannattaa kokeilla! Samalla on helppo ujuttaa ruokavalioon hieman lisää kasviksia. Mie olen viettänyt lihattomia viikonloppuja nyt viime aikoina, sillä arkena tulee syötyä melko paljon lihatuotteita, ehkä niiden tietynlaisen helppouden ja tottumuksen takia. Usein teen ruokien lisukkeeksi ihan vain paahdettuja kasviksia pellillä uunissa, heittelen pellille kaikki sipulit, paprikat, kesäkurpitsat, munakoisot ja muut, lorautan päälle öljyä, suolaa, pippuria ja yrttimausteita. Siellä ne paahtuvat omia aikojaan sopivasti lisukkeeksi ja kerralla valmistuu helposti useamman päivän annos. Mutta välillä sitten koko ateria on ajatuksella alusta loppuun asti suunniteltu ja valmistettu.

Vinkki: saat munakoisoista vegaanisia käyttämällä vegaanista fetan tyylistä valmistetta ja tekemällä tzatzikin vegejogurttiin.

Lisukereseptit

Hummus
1 prk kikherneitä
2 valkosipulinkynttä
n. 3 rkl sitruunamehua
n. 3 rkl oliiviöljyä
2 rkl tahinia (seesaminsiementahna)
mustapippuria, suolaa

Valuta ja huuhtele kikherneet, laita ne tehosekoittimen kulhoon. Mittaa päälle muut aineet, aja tasaiseksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa mausteita ja vettä, mikäli koostumus on liian kiinteä. Anna tekeytyä jääkaapissa ennen tarjoilua. Toimii myös pitaleipien ja tacolastujen dippinä. Säilyy jääkaapissa noin viikon.

Tzatziki
200 g turkkilaista jogurttia
3 valkosipulinkynttä
1 pieni kurkku
tuoretta tai kuivattua minttua
2 rkl oliiviöljyä
tilkka valkoviinietikkaa tai sitruunamehua
suolaa, mustapippuria

Sekoita jogurtin joukkoon hienoksi raastettu tai pilkottu valkosipuli, pienen pieneksi kuutioitu ja valutettu kurkku (ei kuorita), loraus öljyä ja tilkka etikkaa sekä mausteita. Sekoita, maista ja mausta tarvittaessa lisää. Anna tekeytyä jääkaapissa ennen tarjoilua. Sopii hyvin yleiskastikkeeksi ja dipiksi kaikelle ruoalle. Säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

Hummusta tulee melko iso satsi, se riittää vaikka mihin ja tzatzikia on juuri passeli määrä näiden munakoisojen kumppaniksi, tuo on mielestäni hyvin pieni annos. 

Resepti on julkaistu tänään ilmestyneen Karjalan Heilin ruokapalstallani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti