15.2.2022

Aura-appelsiinileivokset

Aurajuustomoussella täytetyt pehmeät piparille maistuvat 

Tämä vanha resepti on kulkenut mukanani jo pitkään. Pehmeä kakkumainen, piparkakuille ja joululle maistuva kakkupohja saa sisäänsä aurajuustomoussea ja appelsiinimarmeladia - tai muuta mieluista marmeladia, kuten rommi-kirsikkamarmeladia. Annoksesta tulee varsin suuri, joten kannattaa tehdä tarvittaessa vain puolikas annos, jos syöjiä ei ole montaa. Valmiit leivospalat kuitenkin säilyvät jääkaapissa hyvänä monta päivää ja ne ovat mielestäni parhaimmillaan leipomisesta seuraavana päivänä, kun maut ovat saaneet hieman tasaannuttua. 

n. 40 kappaletta


taikina

2 kananmunaa

1½ dl sokeria

150 g voita sulatettuna

1½ dl tummaa siirappia

1 prk (200 g) kermaviiliä

6 dl vehnäjauhoja

1 tl neilikkaa

1½ tl inkivääriä

1 tl kardemummaa

3 tl kanelia

1½ tl ruokasoodaa


pinnalle

n. 2 dl rouhittuja suolapähkinöitä, esim. cashew- tai maapähkinä

tai mantelirouhetta


täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa

n. 75 g aurajuustoa murusteltuna (voi laittaa vähän enemmänkin)

n. 400-500 g appelsiinimarmeladia


Valmista taikina. Sekoita keskenään kananmunat, sokeri, voisula, siirappi ja kermaviili. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita vain sen verran, että ainekset ovat juuri ja juuri sekaisin. Levitä taikina leivinpaperoidulle pellille n. 30x40 cm kokoiselle alueelle tai käytä sopivankokoista vuokaa. Ripottele pinnalle suolapähkinä- tai mantelirouhe. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasolla n. 15-20 minuuttia tai kunnes leivospohja on kypsä. Vedä jäähtymään tasaiselle, kylmälle alustalle.


Valmista täyte. Sekoita tuorejuuston joukkoon murusteltu aurajuusto. Leikkaa leivoslevy neljään osaan ja halkaise levyt terävällä leipäveitsellä, pienempiä osia on helpompi käsitellä kuin isoa leivoslevyä. Levitä pohjalle juustotäytettä ja sen päälle appelsiinimarmeladia. Nosta varovasti pähkinäpintainen leivoslevy päälle ja paina kevyesti, että se tarttuu kiinni täytteeseen. Kokoa kaikki pohjat samoin. Anna maustua jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua. Leikkaa neliöiksi ennen tarjoilua, pyyhi veitsi välillä, että saat siistejä paloja. Säilytä jääkaapissa.


Niin herkullista! Jouluun ja glögikauteen nämä palat sopivat mainiosti. Olen kokeillut leivoksia myös ilman aurajuustoa, toimii niinkin mutta vähän jää maku vaillinaiseksi mielestäni. Myös vuohenjuusto toimii aurajuuston tilalla mainiosti. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos haluat jotain vanhaa mutta uutta. Koska olen itse maapähkinälle allerginen, käytän tässä tilalla suolattuja cashew-pähkinöitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti