16.2.2022

Pähkinäkeikauspullat

Ihana pähkinäkrokantti maistuu keikauspullissa

Nämä ihanat keikauspullat ovat kuuluneet jo vuosia omaan luottoreseptivalikoimaani. Ihanan toffeinen pähkinäkerros pullien pohjalta kääntyy paiston jälkeen päällimmäiseksi ja mehevä taikina rapean pinnan alla maistuu ihanasti kardemummalle. Itse tykkään käyttää cashewia ja pekaanipähkinää, ne antavat hyvää makua ja rakennetta. Mutta jokainen voi käyttää itselleen mieluisia pähkinöitä ja niiden sekoituksia. Erityisesti joulun aikaan nämä pullat ovat hitti ja niitä on leivottu mm. joululeivontakursseillani.


12 kappaletta


taikina

2½ dl maitoa (tai 2½ dl vettä + ½ dl maitojauhetta)

75 g voita

1 dl sokeria

1 kananmuna

1 pss kuivahiivaa

2 tl kardemummaa

1 tl suolaa

6 dl vehnäjauhoja


vuokiin

50 g voita

½ dl muscovado- tai fariinisokeria

1½-2 dl pähkinäsekoitusta


Voitele muffinipellin syvennykset reilusti voilla. Paloittele yli jäänyt voi vuokiin. Ripottele päälle muscovado- tai fariinisokeri ja pähkinät. Pähkinöitä voi halutessaan rouhia pienemmiksi.


Mittaa maito ja voi kulhoon tai kattilaan. Lämmitä, kunnes voi on sulanut. Sekoita tasaiseksi ja tarkista, että seos on n. 42-asteista (hieman kädenlämpöä lämpimämpää). Vatkaa vispilällä joukkoon sokeri, muna, kuivahiiva, kardemumma, suola ja puolet jauhoista. Lisää loput jauhot. Sekoita puuhaarukalla tai käsin tasaiseksi. Jaa taikina pähkinöiden päälle vuokiin. Anna kohota peittämättä noin 45 minuuttia. Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 20 minuuttia. Kumoa pullat kopauttamalla vuokaa pöytää vasten. Tarjoile uunilämpiminä. Pullat ovat parhaita lämpöisinä, joten niitä ei kannata tehdä paljoa etukäteen.


Nam! Yksi lempparileivonnaiseni. Niin ihana maku ja mukavan pehmeää sekä rapeaa. Kannattaa irrottaa nämä muffinivuoasta niin, että pyöräyttää varovasti ympäri ennen kääntämistä, jolloin pähkinäkaramelli varmasti irtoaa kauttaaltaan repeilyn välttämiseksi. Jos ei pyöräytä ennen kääntämistä, on vaarana että osa pähkinöistä ja herkullisesta kuorutteesta voi jäädä vuokaan eikä sitä saa enää siististi päälle. Erityisesti joulun aikaan nämä maistuvat glögin kanssa ihanalta.

15.2.2022

Aura-appelsiinileivokset

Aurajuustomoussella täytetyt pehmeät piparille maistuvat 

Tämä vanha resepti on kulkenut mukanani jo pitkään. Pehmeä kakkumainen, piparkakuille ja joululle maistuva kakkupohja saa sisäänsä aurajuustomoussea ja appelsiinimarmeladia - tai muuta mieluista marmeladia, kuten rommi-kirsikkamarmeladia. Annoksesta tulee varsin suuri, joten kannattaa tehdä tarvittaessa vain puolikas annos, jos syöjiä ei ole montaa. Valmiit leivospalat kuitenkin säilyvät jääkaapissa hyvänä monta päivää ja ne ovat mielestäni parhaimmillaan leipomisesta seuraavana päivänä, kun maut ovat saaneet hieman tasaannuttua. 

n. 40 kappaletta


taikina

2 kananmunaa

1½ dl sokeria

150 g voita sulatettuna

1½ dl tummaa siirappia

1 prk (200 g) kermaviiliä

6 dl vehnäjauhoja

1 tl neilikkaa

1½ tl inkivääriä

1 tl kardemummaa

3 tl kanelia

1½ tl ruokasoodaa


pinnalle

n. 2 dl rouhittuja suolapähkinöitä, esim. cashew- tai maapähkinä

tai mantelirouhetta


täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa

n. 75 g aurajuustoa murusteltuna (voi laittaa vähän enemmänkin)

n. 400-500 g appelsiinimarmeladia


Valmista taikina. Sekoita keskenään kananmunat, sokeri, voisula, siirappi ja kermaviili. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita vain sen verran, että ainekset ovat juuri ja juuri sekaisin. Levitä taikina leivinpaperoidulle pellille n. 30x40 cm kokoiselle alueelle tai käytä sopivankokoista vuokaa. Ripottele pinnalle suolapähkinä- tai mantelirouhe. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasolla n. 15-20 minuuttia tai kunnes leivospohja on kypsä. Vedä jäähtymään tasaiselle, kylmälle alustalle.


Valmista täyte. Sekoita tuorejuuston joukkoon murusteltu aurajuusto. Leikkaa leivoslevy neljään osaan ja halkaise levyt terävällä leipäveitsellä, pienempiä osia on helpompi käsitellä kuin isoa leivoslevyä. Levitä pohjalle juustotäytettä ja sen päälle appelsiinimarmeladia. Nosta varovasti pähkinäpintainen leivoslevy päälle ja paina kevyesti, että se tarttuu kiinni täytteeseen. Kokoa kaikki pohjat samoin. Anna maustua jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua. Leikkaa neliöiksi ennen tarjoilua, pyyhi veitsi välillä, että saat siistejä paloja. Säilytä jääkaapissa.


Niin herkullista! Jouluun ja glögikauteen nämä palat sopivat mainiosti. Olen kokeillut leivoksia myös ilman aurajuustoa, toimii niinkin mutta vähän jää maku vaillinaiseksi mielestäni. Myös vuohenjuusto toimii aurajuuston tilalla mainiosti. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos haluat jotain vanhaa mutta uutta. Koska olen itse maapähkinälle allerginen, käytän tässä tilalla suolattuja cashew-pähkinöitä.

5.2.2022

Feta-munakoisot

Ihana paahteinen munakoiso saa lisämakua fetajuustosta, yrteistä ja rapeasta leivästä

Munakoiso on yksi lempikasvikseni ja ettei kyllästys iske, on kokeiltava jotain uutta. Niinpä laitoin ajatuksen juoksemaan ja googlen laulamaan, lopulta päädyin tekemään Savusuolaa-blogin Janican innoittamana paahdettuja munakoisoja. Kovin orjallisesti en reseptiä noudattanut, vaan oikaisin sieltä mistä pystyy. Oikein herkullinen lopputulos, kiitos ideasta Janicalle!

Reseptin juju oli ripotella koko komeuden päälle leivänmuruja. Minulla sattui olemaan puolikas vesirinkeli, jonka pilkoin ruoan päälle. Toimi oikein hyvin. Tavalliset korppujauhot ovat liian hienoja eivätkä tuo kaivattua koostumusta, mutta japanilaisia panko-korppuajauhoja rapeamman koostumuksen ansiosta kannattaa kokeilla.

Rakastan erilaisia tahnoja ja kastikkeita, joten niinpä tarjoilin niitä nytkin ruoan lisukkeena. Pieni kostea lisuke olikin passeli, sillä muuten ruoka voi tuntua liian kuivakalta, vaikka munakoiso onkin varsin mehevä vege. Pidän erityisesti hummuksesta sekä tzatzikista, niitä löytyy kaapistani lähes jatkuvasti tai ainakin ainekset niihin. Myös kaupasta saa hyviä valmistuotteita, jos itse tekeminen ei ole vaihtoehto (itse pidän Lidlin hummuksesta). Erilaiset soossit ovat kätevä lisä vaikkapa tavallisten lihapullien tai broilerinfileen kylkeen tai piristämään pitaleipiä. Alla on helpot perusreseptit kumpaankin. 

4 annosta

2 munakoisoa
suolaa
oliivi- tai rypsiöljyä
½ tuubi tomaattipyrettä
5 valkosipulinkynttä
mustapippuria
200 g fetajuustoa
kuivattua minttua
panko-korppujauhoja tai pala kuivaa leipää

tarjoiluun
tuoretta basilikaa

Leikkaa molemmat munakoisot pitkittäin neljäksi viipaleeksi. Viillä pintaan ruudukko veitsellä. Ripottele pinnale suolaa ja anna munakoisojen itkeä puolisen tuntia. Painele talouspaperilla irronnut neste huolellisesti pois. Valuta pinnalle kevyesti öljyä ja paahda 225-asteisessa uunissa kiertoilmalla n. 20 minuuttia eli kunnes siivut saavat kevyesti väriä ja kypsyvät hieman.

Levitä jokaiselle viipaleelle ohuelti tomaattipyrettä, suolaa ja pippuria. Kuori ja hienonna valkosipuli pieneksi silpuksi ja levitä valkosipulisilppu tasaisesti tomaattipyreen päälle (voit myös murskata munakoisot ja levittää murskan viipaleille). Jaa fetajuusto kahdeksaan osaan ja murustele pala juustoa jokaiselle viipaleelle. Ripottele fetan päälle kuivattua minttua. Levitä päälle pieneksi silputtua leipämurskaa tai panko-korppujauhoja rapeudeksi ja ylimääräistä nestettä imemään. Paista 225-asteisessa uunissa vielä n. 15 minuuttia tai kunnes munakoisot ovat kypsiä, feta on saanut kaunista väriä ja reunat tummuneet.

Revi päälle basilikaa ja tarjoile ihanat munakoisot hummuksen sekä tzatzikin kanssa.

Nämä feta-munakoisot olivat niin herkullisia, että resepti jää takuuvarmasti käyttööni jatkossakin. Kannattaa kokeilla! Samalla on helppo ujuttaa ruokavalioon hieman lisää kasviksia. Mie olen viettänyt lihattomia viikonloppuja nyt viime aikoina, sillä arkena tulee syötyä melko paljon lihatuotteita, ehkä niiden tietynlaisen helppouden ja tottumuksen takia. Usein teen ruokien lisukkeeksi ihan vain paahdettuja kasviksia pellillä uunissa, heittelen pellille kaikki sipulit, paprikat, kesäkurpitsat, munakoisot ja muut, lorautan päälle öljyä, suolaa, pippuria ja yrttimausteita. Siellä ne paahtuvat omia aikojaan sopivasti lisukkeeksi ja kerralla valmistuu helposti useamman päivän annos. Mutta välillä sitten koko ateria on ajatuksella alusta loppuun asti suunniteltu ja valmistettu.

Vinkki: saat munakoisoista vegaanisia käyttämällä vegaanista fetan tyylistä valmistetta ja tekemällä tzatzikin vegejogurttiin.

Lisukereseptit

Hummus
1 prk kikherneitä
2 valkosipulinkynttä
n. 3 rkl sitruunamehua
n. 3 rkl oliiviöljyä
2 rkl tahinia (seesaminsiementahna)
mustapippuria, suolaa

Valuta ja huuhtele kikherneet, laita ne tehosekoittimen kulhoon. Mittaa päälle muut aineet, aja tasaiseksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa mausteita ja vettä, mikäli koostumus on liian kiinteä. Anna tekeytyä jääkaapissa ennen tarjoilua. Toimii myös pitaleipien ja tacolastujen dippinä. Säilyy jääkaapissa noin viikon.

Tzatziki
200 g turkkilaista jogurttia
3 valkosipulinkynttä
1 pieni kurkku
tuoretta tai kuivattua minttua
2 rkl oliiviöljyä
tilkka valkoviinietikkaa tai sitruunamehua
suolaa, mustapippuria

Sekoita jogurtin joukkoon hienoksi raastettu tai pilkottu valkosipuli, pienen pieneksi kuutioitu ja valutettu kurkku (ei kuorita), loraus öljyä ja tilkka etikkaa sekä mausteita. Sekoita, maista ja mausta tarvittaessa lisää. Anna tekeytyä jääkaapissa ennen tarjoilua. Sopii hyvin yleiskastikkeeksi ja dipiksi kaikelle ruoalle. Säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

Hummusta tulee melko iso satsi, se riittää vaikka mihin ja tzatzikia on juuri passeli määrä näiden munakoisojen kumppaniksi, tuo on mielestäni hyvin pieni annos. 

Resepti on julkaistu tänään ilmestyneen Karjalan Heilin ruokapalstallani.