1.3.2023

Sitruunarisotto

Sitruunarisotto on hyvää sellaisenaan, mutta lisänä maistuu myös broileri

Risoton valmistaminen on oma taiteenlajinsa. Tulee hämmennellä sopivasti, ei saa tehdä liian tiukkaa koostumukseltaan vaan mieluummin puuromaisen valuvaa ja muistaa, ettei risotto odota ruokailijoita, vaan ruokailijat risottoa. Tässä suhteessa olen hieman kerettiläinen ja valmistan usein tarpeeseen nähden liian paljon risottoa ja mikrottelen sitä seuraavat päivät hyvällä omallatunnolla lounaaksi. Minkä koostumuksessa menettää, sen maussa voittaa. 

Risottoa voi maustaa suoraan annoksen päätähdeksi tai se toimii lisukkeena muille ruoille mitä mainioimmin. Omia risottusuosikkejani ovat espressolla maustettu herkkutattirisotto (jonka reseptillä voitin muinoin reseptikilpailunkin) sekä kantarellirisotto, mutta myös punajuuririsotto paahdetulla vuohenjuustolla on herkkua. Kannattaa rohkeasti kokeilla, risotto on mainettaan helpompi tehdä, kunhan vain lisää tarpeeksi nestettä ja hämmentää sitä miedolla lämmöllä.

4 annosta

4 dl risottoriisiä
25 g voita
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 tl kurkumaa
2 ½ dl kuivaa valkoviiniä
1 l vettä
2 kasvis- tai kanaliemikuutiota
1 sitruunan kuori
1 sitruunan mehu
25 g voita
3 dl parmesaaniraastetta
mustapippuria
suolaa tarvittaessa

Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet pieneksi silpuksi. Kuumenna vesi kattilassa ja liota siihen kasvis- tai kanaliemikuutiot, pidä liemi kuumana. Kuumenna isossa kasarissa nokare voita ja kuullota risottoriisit kuultaviksi voissa, lisää pannulle riisien kuullottumisen jälkeen myös sipulisilput. Lisää pannulle kurkuma ja anna paistua hetki. Kaada joukkoon valkoviini ja sekoittele, kunnes viini on haihtunut. Kaada riisiseoksen joukkoon kauhallinen kerrallaan lientä, kunnes edellinen liemi on imeytynyt riisiin. Anna muhia hiljaisella lämmöllä n. 15 minuuttia tai kunnes riisi on sopivan al dente. Lisää lähes kypsän riisin joukkoon loppuvaiheessa sitruunan kuoriraaste sekä mehu ja parmesaaniraaste. Kiillota risotto voilla. Mausta halutessasi mustapippurilla ja tarkista suola. Tarjoile välittömästi.

Vinkki: Tarjoile risoton seurana paistettua broilerinrintaa, paahdettua vuohenjuustoa tai muuta mieleistä lisuketta. Keltainen sitruunarisotto sopii erityisen hyvin kevääseen tai pääsiäiseksi ja parsan kumppaniksi.
Broilerinrinta on irrotettu kokonaisena uunissa paistetusta broilerista, josta on myös otettu hieman paistolientä/rasvaa viimeistelemään ruokaa.

Nam! Kylläpä on herkkua. Sitruuna maistuu vahvasti, mutta ei kuitenkaan niin, että se jyrää kaikki muut maut alleen. Sitruunankuoriraaste tuo kivasti makua, pelkällä mehulla maku jäisi vähän valjuksi. Kurkuman lisääminen kannattaa, se korostaa risoton väriä kauniisti, mutta ei tuo hirveästi makua ruokaan (älä käytä currya, se maistuisi liikaa läpi). Parmesaanin tilalla voi käyttää myös Grana Padanoa, joka on hieman edullisempaa, mutta toimii aivan hyvin risotossa. Risoton kokkaaminen kannattaa aina.

Resepti on julkaistu Karjalan Heilin ruokapalstallani 1.3.2023.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti