16.2.2022

Pähkinäkeikauspullat

Ihana pähkinäkrokantti maistuu keikauspullissa

Nämä ihanat keikauspullat ovat kuuluneet jo vuosia omaan luottoreseptivalikoimaani. Ihanan toffeinen pähkinäkerros pullien pohjalta kääntyy paiston jälkeen päällimmäiseksi ja mehevä taikina rapean pinnan alla maistuu ihanasti kardemummalle. Itse tykkään käyttää cashewia ja pekaanipähkinää, ne antavat hyvää makua ja rakennetta. Mutta jokainen voi käyttää itselleen mieluisia pähkinöitä ja niiden sekoituksia. Erityisesti joulun aikaan nämä pullat ovat hitti ja niitä on leivottu mm. joululeivontakursseillani.


12 kappaletta


taikina

2½ dl maitoa (tai 2½ dl vettä + ½ dl maitojauhetta)

75 g voita

1 dl sokeria

1 kananmuna

1 pss kuivahiivaa

2 tl kardemummaa

1 tl suolaa

6 dl vehnäjauhoja


vuokiin

50 g voita

½ dl muscovado- tai fariinisokeria

1½-2 dl pähkinäsekoitusta


Voitele muffinipellin syvennykset reilusti voilla. Paloittele yli jäänyt voi vuokiin. Ripottele päälle muscovado- tai fariinisokeri ja pähkinät. Pähkinöitä voi halutessaan rouhia pienemmiksi.


Mittaa maito ja voi kulhoon tai kattilaan. Lämmitä, kunnes voi on sulanut. Sekoita tasaiseksi ja tarkista, että seos on n. 42-asteista (hieman kädenlämpöä lämpimämpää). Vatkaa vispilällä joukkoon sokeri, muna, kuivahiiva, kardemumma, suola ja puolet jauhoista. Lisää loput jauhot. Sekoita puuhaarukalla tai käsin tasaiseksi. Jaa taikina pähkinöiden päälle vuokiin. Anna kohota peittämättä noin 45 minuuttia. Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 20 minuuttia. Kumoa pullat kopauttamalla vuokaa pöytää vasten. Tarjoile uunilämpiminä. Pullat ovat parhaita lämpöisinä, joten niitä ei kannata tehdä paljoa etukäteen.


Nam! Yksi lempparileivonnaiseni. Niin ihana maku ja mukavan pehmeää sekä rapeaa. Kannattaa irrottaa nämä muffinivuoasta niin, että pyöräyttää varovasti ympäri ennen kääntämistä, jolloin pähkinäkaramelli varmasti irtoaa kauttaaltaan repeilyn välttämiseksi. Jos ei pyöräytä ennen kääntämistä, on vaarana että osa pähkinöistä ja herkullisesta kuorutteesta voi jäädä vuokaan eikä sitä saa enää siististi päälle. Erityisesti joulun aikaan nämä maistuvat glögin kanssa ihanalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti